Tas, ka uz grila gatavots ēdiens iegūst citu garšu, zināms katram. Lai grilējums izdotos īpaši gards un sulīgs, liela nozīme ir marinādei.

Marināde piešķir gaļai ne tikai garšu un aromātu, bet arī maina tās struktūru, padarot gaļu maigāku un mīkstāku. Tas, cik ilgi to turēt marinādē, atkarīgs no marinādes veida un vietas, kur gaļu iemarinētu glabā: ja ledusskapī, gatava grilēšanai būs nākamajā dienā, ja istabas temperatūrā – būs iemarinējusies jau pēc 2–3 stundām.


Neizlietoto iemarinēto gaļu nevajadzētu saldēt un arī ledusskapī glabāt ilgāk par 2 dienām.


Cūkgaļas marinādes 


Baltvīna etiķa


Šis etiķis ir maigāks par galda etiķi, tāpēc gaļai nebūs izteiktas etiķa garšas. Marinādei vēl pievieno svaigi spiestu apelsīnu vai greipfrūtu sulu, sīpolus, čili, ingveru, piparus un sāli. Ja gaļu paredzēts cept nākamajā dienā, marinādi gatavo maigāku, ja pēc trim četrām stundām – tai jābūt asākai.


Alus un ābolu etiķa


To gatavo no gaišā alus, āboliem, ābolu etiķa, timiāna, ķimenēm un sāls. Visu sajauc un pārklāj viegli iepiparotām un apsālītām gaļas šķēlēm, atstāj uz diennakti.


Sīpolu, ķiploku, pētersīļu un citronu


Sajauc sagrieztus ķiplokus, sīpolus un citronus, pievieno sauju sakapātu pētersīļu un koriandra, citrona sulu, piparus un sāli. Visu sajauc. Kakla karbonādi sagriež šķēlēs, liek marinādē, labi samaisa un stundu marinē vēsumā.


Vistas marinādes


Sojas mērces un ingvera


Lai pagatavotu šo saldskābo marinādi, sajauc sojas mērci, kapātu ingveru, sauju svaigas piparmētras, kapātu ķiploku, koriandru, mazliet čili un medu. Vistas spārniņus vai stilbiņus aptuveni 2 stundas patur marinādē. Tad jau var grilēt.


Majonēzes, citrona un brūnā cukura


Sajauc majonēzi (to var aizstāt ar skābo krējumu), kapātu ķiploku, citrona ripiņas, sauju koriandra un nedaudz brūnā cukura. Gabaliņos sagriezta fileja, pastāvējusi šajā marinādē, grilēšanai būs gatava jau pēc stundas.


Liellopa gaļas marinādes


Sinepju


Vajadzēs sinepes, eļļu, baltvīnu, dažas ķiploka daiviņas, maltus melnos piparus un sāli. Gaļu sagriež gabaliņos, apziež ar sinepēm, uzsmidzina eļļu un uzlej baltvīnu, pievieno izspiestus vai smalki sagrieztus ķiplokus, piparus un sāli. Visu rūpīgi samīca. Pēc tam trauku pārklāj ar plēvi un atstāj ledusskapī marinēties 6 stundas. Marinēšanas laikā vēlams gaļu vismaz vienu reizi pārcilāt. 


Medus un cidoniju sīrupa


Sajauc nedaudz eļļas ar medu un cidoniju sīrupu, katru liellopa gaļas gabalu pilnībā iemērc saldskābajā marinādē. Vismaz pāris stundu patur vēsumā.


Baltvīna, medus un sīpolu


Lai to pagatavotu, vajadzēs baltvīnu, nedaudz medus, ķiploka daiviņas, šalotes sīpolus un garšaugus pēc izvēles. Visu sajauc, gaļu iemērc un pāris stundu marinē.


Zivju marināde


Citronu un balto piparu


Lai iemarinētu 1 kg zivs, nepieciešams 50 ml sausā baltvīna, puscitrona sula, 2 sīpoli, 50 g diļļu, 25 g pētersīļu, tējkarote balto piparu graudu, sāls. Notīrītu zivi sagriež gabalos, novieto uz grila paplātes vai folijas, kurā tā tiks cepta. Uz katra gabaliņa uzspiež citrona sulu, saliek sīpolu gredzenus, apkaisa ar balto piparu graudiem un sāli. Nedaudz apslaka ar eļļu un pārlej baltvīnu. Zivi var cept pēc 2 stundām.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.