Jau nākamnedēļ – 22. janvārī – pirmizrādi piedzīvos un pēc tam uz kinoekrāniem visā Latvijā varēs skatīt daudzsēriju filmu "Pansija pilī", kas veidota filmu studijā "Mistrus Media" pēc Anšlava Eglīša populārā romāna motīviem.

Anšlavu Eglīti filmā atveido aktieris Rihards Zelezņevs.
"Pansija pilī" – drīzumā uz ekrāniem
Jau nākamnedēļ – 22. janvārī – pirmizrādi piedzīvos un pēc tam uz kinoekrāniem visā Latvijā varēs skatīt daudzsēriju filmu "Pansija pilī", kas veidota filmu studijā "Mistrus Media" pēc Anšlava Eglīša populārā romāna motīviem.
Reklāma

Kā informē veidotāji, filma atainos notikumus astoņās sērijās, kurās topošais rakstnieks Anšlavs Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanas darbus, vienlaikus atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20. gadsimta divdesmito gadu Latvijai.

Aptauja

Vai un kur skatīsies daudzsēriju filmu "Pansija pilī"?

Anšlava Eglīša romāns "Pansija pilī" sniedz ieskatu divdesmito un trīsdesmito gadu Latvijas elites dzīvē. 

Līdzīgi kā romāns, arī filma stāstīs par jaunas ģimenes centieniem atjaunot valsts piešķirtu īpašumu un dzīvi attēlos tā laika prominentākās kultūras personības, 

tostarp Eglīša tēvu dzejnieku Viktoru, gleznotāju Vīku, dzejnieku, rakstnieku Edvartu Virzu, gleznotājus Konrādu Ubānu, Voldemāru Toni, Romanu Sutu un izdevēju Miķeli Goperu.

Filmā dažādos personāžus atveido aktieri Gundars Āboliņš (Viktora Eglīša lomā), Rihards Zelezņevs (Anšlava Eglīša lomā), Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Juris Strenga, Dana Bjorka, Dace Eversa, Lāsma Kugrēna, Olga Dreģe, Jānis Jarāns, Alise Dzene, Kaspars Dumburs, Lauris Dzelzītis, Artūrs Skrastiņš, Jēkabs Reinis, Gatis Maliks, Inese Kučinska un daudzi citi. Režisori ir Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone, Dāvis Sīmanis un dokumentālajai sērijai – Gints Grūbe. Filmas operators Andrejs Rudzāts, scenāriju veidojuši Tabita Rudzāte un Ivo Briedis, galvenā māksliniece Kristīne Jurjāne, kostīmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Rūta Kuplā, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Muižas iemītnieka Arnīšā lomā – Kaspars Znotiņš.

Vakar mediju pārstāvjiem bija iespēja noskatīties filmas "Pansija pilī" pirmās divas sērijas, kurās redzam Eglīšu dzīves sākumu muižā. Notiek tēlu savstarpējā iepazīšanās, darbi un izklaides. Darbības atainotas ļoti dzīvīgi un humoristiski. Vakar preses konferencē pēc pirmo divu sēriju noskatīšanās aktieri un režisori dalījās iespaidos un pieredzes stāstos.

Andis Mizišs ir filmas pirmās, otrās un trešās sērijas režisors. 

Viņš atzina, ka romānu "Pansija pilī" ekranizēt bijis grūti, jo Anšlavs Eglītis raksta specifiskā stilā, vēro un apraksta smalkas detaļas. 

Grāmatā dramaturģija veidojas no tā, kā Anšlavs Eglītis apraksta cilvēkus. Bet kino šobrīd ir vajadzīga darbība, citādi televīzijas skatītājs pārlslēgs citu kanālu... Kā atzina režisors, lielu darbu ir izdarījuši scenāristi, Anšlava Eglīša darbu piemērojot kino formātam: "Scenāristiem tas lieliski izdevās."

Anšlavu Eglīti filmā atveido aktieris Rihards Zelezņevs.

Jauno Anšlavu Eglīti filmā atveido aktieris Rihards Zelezņevs. Atbildot uz žurnālistu jautājumu, kā var sagatavoties šāda prototipa atveidošanai, aktieris teica: "Līdz galam noteikti nav iespējams sagatavoties. Es daudz lasīju, daudz uzdevu jautājumus režisoriem, daudz domāju. Atspēros no Anšlava Eglīša bērnības. Ieva Struka ir uzrakstījusi monogrāfiju par Anšlavu Eglīti – tas bija mans galvenais instruments, ar ko es strādāju un staigāju pa filmēšanas laukumu visu vasaru. Grāmatā ir skaisti aprakstīta Anšlava Eglīša bērnība. Vēl es ļoti daudz rakstīju. Tajā brīdī, kad uzzināju, ka man būs iespēja spēlēt Anšlavu Eglīti, domāju, kā varu tikt līdz kaut kādai intelektuālai kapacitātei. Tad es visu laiku rakstīju savas domas – no rītiem rakstīju, vakaros rakstīju, naktīs rakstīju. Manuprāt, tas ļoti palīdzēja."

Aktieris R. Zelezņevs arī atzina, ka, skatoties pirmās sērijas, bijis uztraucies, domājot par to, kāds būs rezultāts. "Ir labi. Nākamnedēļ pirmizrādes dienā būšu krietni mierīgāks."

Nomnieku ģimene – Vilis Daudziņš un Guna Zariņa. Šajā filmas kadrā – izkaušanās zaļumballē.

Pirms divām nedēļām tika izziņoti Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominanti, un tad noskaidrojās, ka balvai izvirzītas vairākas filmas, kas vēl nemaz nav piedzīvojušas pirmizrādi, skatītāji tās nav redzējuši un daža uz ekrāniem vispār nonāks tikai pavasarī, kad balvas jau būs sadalītas. Balvas piešķīrēji skaidro, ka tas neesot nekas neparasts. Taču filma "Pansija pilī" un tās autori "Lielā Kristapa" nominantu vidū nebija – producenti to nebija pieteikuši. "Latvijas Avīze" vakar preses konferencē vaicāja, kāpēc "Pansija pilī" šogad nekandidē uz "Lielā Kristapa" balvu. Producentu pārstāvis Gints Grūbe sacīja: "Balvai "Lielais Kristaps" filmas bija jāiesniedz pērn septembrī, lai žūrija varētu izvērtēt pilnīgi visas sērijas, aktieru darbu no pirmās līdz pēdējai sērijai. Bet visām sērijām vēl nav pabeigta skaņu režija un montāža. Tas nebūtu godīgi pret kino profesionāļiem, kuri darbojās ar filmu, ja eksperti nevarētu novērtēt arī viņu darbu. Tādēļ nolēmām, ka ar vienu sēriju pieteikties nedrīkst, tas nav korekti pret kolēģiem. Mēs pieteiksimies balvai "Lielais Kristaps" nākamgad."

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.