Piedāvājam ieskatu aktuālo kultūras notikumu kalendārā.

Reklāma

Lilitas Bauģes māksla

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā no piektdienas, 20. septembra, līdz 27. oktobrim apskatāma Lilitas Bauģes izstāde "Dabas pieskāriens", kas veltīta cilvēku attiecībām ar dabu, izceļot to nozīmi gan zaļuma, gan dvēseles kontekstā. Lilita Bauģe pēta cilvēka dzīves ceļojuma būtību, kur katrs solis un mirklis atstāj savu nenovērtējamo zīmi.

Latvijas un Igaunijas uzstāšanās

Pagājušonedēļ, no 12. līdz 15. septembrim, Austrijā, Vīnē, norisinājās laikmetīgās mākslas mese "viennacontemporary", kurā pārstāvēta arī galerija "Kogo" no Igaunijas, kas pasākumā prezentēs igauņu mākslinieces Lauras Peldas keramikas skulptūras un latviešu mākslinieces Sabīnes Verneres tušas gleznojumus viņu kopējā ekspozīcijā "Sapīšanās".

Spānijas mākslas košumā

Koša, gleznaina, temperamentīga, izjūtās pretrunīga, karsta. Tāda šķiet Spānijas māksla. Mākslas muzejā "Rīgas birža" jau no 14. septembra līdz 15. decembrim apskatāma izstāde "España Blanca y Negra: Spānijas vīzija no Fortuni līdz Pikaso".

Ignasio Suloaga (Ignacio Zuloaga, 1870–1945). "Kompliments". 1902. Audekls, eļļa. Privātkolekcija.

Pētnieki teic, ka jautājumi par spāņu identitāti un nacionālā tēla veidošanu sākuši raisīties 19. gadsimtā. Valstij modernizējoties, saskārušies divi pretēji viedokļi: ideja par plaukstošo "balto" Spāniju un ideja par skarbo "melno" Spāniju, kas sakņojās kultūras mantojuma dziļākajos slāņos. Starp šiem diviem pretmetiem 19.–20. gadsimta mijā uzplauka katalāņu modernisma glezniecība, apvienojot "baltās" Spānijas krāsām piesātināto gleznainību un "melnās" Spānijas intelektualitāti. Tajā laikā izskan meistaru Mariano Fortuni, Martina Riko un Euhenio Lukasa Velaskesa, Ignasio Suloagas, Dario de Regojosa un Hosē Gutjerresa Solanas vārdi. Tieši viņi veidojuši spēcīgu spāņu ainavu glezniecības skolu, kas pēc tam spēlēja nozīmīgu lomu kopējās kultūrtelpas attīstībā.

Hoakins Sorolja (Joaquín Sorolla, 1863–1923). Rīta saule Valensijas līcī. 1910. Audekls, eļļa. El Conventet kolekcija, Barselona.

Mākslas muzejā "Rīgas birža" apskatāmā izstāde tapusi sadarbībā ar Kadriorgas Mākslas muzeju (Igaunija), un tajā eksponēti mākslas darbi no 15 Spānijas muzejiem un privātkolekcijām. To papildina pētījums par triju Latvijas mākslinieku – Gustava Šķiltera, Kārļa Brencēna un Jāzepa Grosvalda – saiknēm ar Spānijas māksliniekiem 20. gadsimta sākumā.

LNSO uzsāk 99. sezonu

20. septembrī Viļņā un nākamajā dienā Latgales vēstniecībā "Gors" ar jaunās sezonas rezidējošā komponista Artura Maskata "Tango" un divu angļu komponistu – Gustava Holsta un Ralfa Vona-Viljamsa – opusiem tiks ieskandināta 99. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezona. "Es šo nosauktu par sezonu "Ceļā". Jaunajā sezonā LNSO būs pastāvīgi ceļā arī šī vārda vistiešākajā nozīmē – mūsu ikdienas mēģinājumu dzīve norisināsies Kongresu namā, taču koncertus sniegsim dažādās zālēs Rīgā, Cēsīs, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā un Viļņā," teic LNSO valdes locekle Indra Lūkina. Pie diriģenta pults – Tarmo Peltokoski, kas ar šo koncertu aizsāks savu noslēdzošo sezonu LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amatā.

Gunāra Bindes fotomākslas pasaulē

Gunārs Binde ir viens no mūsu fotomākslas lielmeistariem. Viņa darbi satrauc, izaicina un rosina domāšanu jau vairāk nekā 60 gadus. Svinot leģendārā latviešu fotogrāfa 90. jubileju, no sestdienas, 21. septembra, līdz 19. janvārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 2. stāva labā spārna zālēs ciklā "Paaudze" norisināsies viņa personālizstāde "BINDE 100–10". Gunārs Binde (1933) savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem. Ekspozīcijas vizuālo piedzīvojumu caurvij Bindes personiskās refleksijas par redzamo kā tekstuālā, tā audiālā formātā. "Attēlā ne vienmēr ir tēls. Tēls ir tas, kas tevi ietekmē, padara dullu, tu reibsti, pārdzīvo. Tas ir vispārinājums, kas attiecas uz kaut ko būtisku, to nevar konkretizēt," teic autors.

Uz ekrāniem – "Turpinājums. Pieaugšana"

Ar jaunas pilnmetrāžas dokumentālās filmas "Turpinājums. Pieaugšana" pasaules pirmizrādi svētdien, 22. septembrī, plkst. 17 kinoteātrī "Splendid Palace" tiks svinēta Latvijas dokumentālā kino lielmeistara Ivara Selecka 90. gadu jubileja. Režisoram šī būs jau 35. veidotā filma. Ivars Seleckis ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu Eiropas dokumentālā kino veidotājiem, kurš radījis vairākus desmitus filmu gan kā operators, gan scenārists un režisors. Viņš ir viens no tikai dažiem sava vecuma pasaules kinoklasiķiem, kas vēl aktīvi strādā pie jaunām filmām.

Latvijas simtgades programmā 2018. gadā režisors pabeidza darbu pie dokumentālās filmas "Turpinājums", kas vēstīja par pieciem dažādiem Latvijas bērniem un viņu dzīvi, sākot skolas gaitas. Filmas varoņi bija Zane un Gļebs Rīgā, Anastasija Stoļerovā, Kārlis Kusā, Anete Vecpiebalgā. "Gribētu atgriezties pie filmas varoņiem pēc dažiem gadiem, lai redzētu, kā viņiem klājas," filmas noslēgumā teica režisors. Nākamā filma ir tapusi kopā ar jaunās paaudzes režisoru Armandu Začu, tās stāsts ir atgriešanās pie tiem pašiem filmas varoņiem pēc septiņiem gadiem.

Filmas varoņiem nu jau ir 14 gadi, viņi ir pusceļā uz pieauguša cilvēka dzīvi.

"Lai Dievs stāv tev klāt..." JRT

Piektdien, 20. septembrī, Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos Alvja Hermaņa iestudējums "Lai Dievs stāv tev klāt, tu, nabaga cietēj!", kas tapusi pēc Mārtina Makdonas lugas "Bendes". Britu dramaturgs melnajai komēdijai par pamatu ņēmis reālus vēsturiskus notikumus un personas no 1965. gada, kad Anglijā oficiāli atcēla nāvessodu (pakarot) un pēdējie Viņa Majestātes bendes pēkšņi palika bez darba. Luga ir saņēmusi Lorensa Olivjē balvu Lielbritānijā un Ņujorkas kritiķu balvu kā labākā jaunā luga. "Komēdija plus ļoti dīvains poētisms – tā varētu mēģināt definēt žanru, kurā lugas raksta dramaturgs Mārtins Makdona. (..) Šo lugu izvēlējāmies, jo mūsu mīļajā Latvijā pēdējā laikā ļoti aktuāli ir visiem visus tā kārtīgi pieskatīt, uzraudzīt un, protams, nekavējoties sodīt. Vēlams tā, lai pēc tam neceļas, un miers," teic izrādes režisors Alvis Hermanis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.