Mikroviļņu krāsns jau sen vairs nav tikai ierīce ēdiena ātrai uzsildīšanai. Mūsdienīgākie modeļi piedāvā plašas maltīšu pagatavošanas iespējas, sākot no ēdiena cepšanas un grilēšanas, līdz fermentētu produktu pagatavošanai. Pilnvērtīgi izmantojot mikroviļņu krāsns funkcijas, šī ierīce ēdienu ļauj pagatavot ātrāk un bez liekām pūlēm, vienlaikus saglabājot ēdiena uzturvērtību un garšas īpašības.
Par to, kā izmantot mikroviļņu krāsns ēdiena pagatavošanas režīmus, lai pagatavotu vienkāršas, taču gardas maltītes sev un savai ģimenei – lasi raksta turpinājumā!
Daudzfunkcionāls virtuves palīgs: mūsdienīga mikroviļņu krāsns
Jaunākie mikroviļņu krāsns modeļi nodrošina līdzīgus ēdiena pagatavošanas režīmus kā cepeškrāsns. Lai gan cepeškrāsns joprojām nodrošina lielāku ietilpību un ir ērtāka opcija lielām ģimenēm, jo vienā reizē ļauj pagatavot lielākas maltīšu porcijas, tomēr daudzfunkcionāla mikroviļņu krāsns ir lieliska alternatīva, ja maltīti nepieciešams pagatavot ātri un bez liekas piepūles. Turklāt mikroviļņu krāsns kompaktais dizains ir ērta opcija tiem, kuriem virtuvē nav pietiekami daudz vietas cepeškrāsns novietošanai.
● Grila funkcija: līdzīgi kā cepeškrāsnī, ļauj pagatavot ēdienu ar kraukšķīgu garoziņu, vienlaikus saglabājot ēdiena sulīgumu un garšu. Lielākā daļa jaunākie mikroviļņu krāsns modeļi ir aprīkoti ar modernu kvarca grilu, kas uzkarst ātrāk nekā tradicionālie grili, un ir ievērojami energoefektīvāks, tādējādi samazinot elektroenerģijas patēriņu. Grila funkciju var izmantot, lai pagatavotu vistu, steiku, dārzeņu un citus ēdienus.
● Konvekcijas režīms: pateicoties iebūvētajam ventilatoram, šīs režīms darbojas līdzīgi kā cepeškrāsnī, nodrošinot vienmērīgu karstā gaisa cirkulāciju, tādējādi ēdiens tiek izcepts vienmērīgi no visām pusēm, novēršot piedegšanas risku un ēdienam nodrošinot kraukšķīgu garoziņu. Konvekcijas režīms ir īpaši noderīgs konditorejas izstrādājumu, gaļas un zivju ēdienu pagatavošanai, kā arī lieliski piemērots saldēto maltīšu atkausēšanai un uzsildīšanai, lai maksimāli saglabātu produktu tekstūru un garšu.
● Tvaika funkcija: atsevišķi iebūvējamie mikroviļņu krāsns modeļi ir aprīkoti arī ar tvaika funkciju, kas ēdienu ļauj pagatavot līdzīgi kā tvaika katlā. Gatavošana tvaika katlā ir viens no veselīgākajiem ēdiena pagatavošanas veidiem, jo ļauj līdz minimumam samazināt taukvielu izmantošanu un saglabā produktu uzturvērtību. Tvaika funkcijas darbības princips mikroviļņu krāsnīs balstās uz ūdens tvaiku cirkulāciju ierīces iekšpusē, kas nodrošina vienmērīgu ēdiena gatavošanu un mitruma saglabāšanu. Šī metode ir īpaši piemērota dārzeņu, zivju un gaļas ēdienu pagatavošanai, jo palīdz saglabāt produktu dabisko tekstūru un sulīgumu.
● Fermentēšanas funkcija: papildus jau minētajām funkcijām, daži mikroviļņu krāsns modeļi ir aprīkoti arī ar fermentēšanas funkciju. Šī funkcija nodrošina optimālu temperatūras un mitruma kontroli, kas ļauj pagatavot dažādus fermentētus produktus, piemēram, jogurtu, kā arī raudzēt mīklu maizes un citu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.
● Kombinētās funkcijas: mūsdienīgākās mikroviļņu krāsnis piedāvā arī kombinētos gatavošanas režīmus, kas ievērojami paplašina ēdienu gatavošanas iespējas. Piemēram, apvienojot grila un konvekcijas režīmu, iespējams pagatavot kraukšķīgu un sulīgu cepeti, jo grils nodrošina ēdiena apbrūnināšanu, bet konvekcija – vienmērīgu karstuma cirkulāciju. Tāpat var kombinēt mikroviļņu un konvekcijas režīmus, lai paātrinātu ēdiena gatavošanas procesu, vienlaikus saglabājot tā sulīgumu un aromātu.