Light freezing rain -1.9 °C
P. 06.01
Arnita, Spulga
SEKO MUMS
Reklāma
Mikroviļņu krāsns.
Mikroviļņu krāsns.
Foto: 1a.lv

Mikroviļņu krāsns jau sen vairs nav tikai ierīce ēdiena ātrai uzsildīšanai. Mūsdienīgākie modeļi piedāvā plašas maltīšu pagatavošanas iespējas, sākot no ēdiena cepšanas un grilēšanas, līdz fermentētu produktu pagatavošanai. Pilnvērtīgi izmantojot mikroviļņu krāsns funkcijas, šī ierīce ēdienu ļauj pagatavot ātrāk un bez liekām pūlēm, vienlaikus saglabājot ēdiena uzturvērtību un garšas īpašības.

Reklāma

Par to, kā izmantot mikroviļņu krāsns ēdiena pagatavošanas režīmus, lai pagatavotu vienkāršas, taču gardas maltītes sev un savai ģimenei – lasi raksta turpinājumā!

Daudzfunkcionāls virtuves palīgs: mūsdienīga mikroviļņu krāsns

Jaunākie mikroviļņu krāsns modeļi nodrošina līdzīgus ēdiena pagatavošanas režīmus kā cepeškrāsns. Lai gan cepeškrāsns joprojām nodrošina lielāku ietilpību un ir ērtāka opcija lielām ģimenēm, jo vienā reizē ļauj pagatavot lielākas maltīšu porcijas, tomēr daudzfunkcionāla mikroviļņu krāsns ir lieliska alternatīva, ja maltīti nepieciešams pagatavot ātri un bez liekas piepūles. Turklāt mikroviļņu krāsns kompaktais dizains ir ērta opcija tiem, kuriem virtuvē nav pietiekami daudz vietas cepeškrāsns novietošanai. 

●       Grila funkcija: līdzīgi kā cepeškrāsnī, ļauj pagatavot ēdienu ar kraukšķīgu garoziņu, vienlaikus saglabājot ēdiena sulīgumu un garšu. Lielākā daļa jaunākie mikroviļņu krāsns modeļi ir aprīkoti ar modernu kvarca grilu, kas uzkarst ātrāk nekā tradicionālie grili, un ir ievērojami energoefektīvāks, tādējādi samazinot elektroenerģijas patēriņu. Grila funkciju var izmantot, lai pagatavotu vistu, steiku, dārzeņu un citus ēdienus.

●       Konvekcijas režīms: pateicoties iebūvētajam ventilatoram, šīs režīms darbojas līdzīgi kā cepeškrāsnī, nodrošinot vienmērīgu karstā gaisa cirkulāciju, tādējādi ēdiens tiek izcepts vienmērīgi no visām pusēm, novēršot piedegšanas risku un ēdienam nodrošinot kraukšķīgu garoziņu. Konvekcijas režīms ir īpaši noderīgs konditorejas izstrādājumu, gaļas un zivju ēdienu pagatavošanai, kā arī lieliski piemērots saldēto maltīšu atkausēšanai un uzsildīšanai, lai maksimāli saglabātu produktu tekstūru un garšu.

Mikroviļņu krāsns.

●       Tvaika funkcija: atsevišķi iebūvējamie mikroviļņu krāsns modeļi ir aprīkoti arī ar tvaika funkciju, kas ēdienu ļauj pagatavot līdzīgi kā tvaika katlā. Gatavošana tvaika katlā ir viens no veselīgākajiem ēdiena pagatavošanas veidiem, jo ļauj līdz minimumam samazināt taukvielu izmantošanu un saglabā  produktu uzturvērtību. Tvaika funkcijas darbības princips mikroviļņu krāsnīs balstās uz ūdens tvaiku cirkulāciju ierīces iekšpusē, kas nodrošina vienmērīgu ēdiena gatavošanu un mitruma saglabāšanu. Šī metode ir īpaši piemērota dārzeņu, zivju un gaļas ēdienu pagatavošanai, jo palīdz saglabāt produktu dabisko tekstūru un sulīgumu.

●       Fermentēšanas funkcija: papildus jau minētajām funkcijām, daži mikroviļņu krāsns modeļi ir aprīkoti arī ar fermentēšanas funkciju. Šī funkcija nodrošina optimālu temperatūras un mitruma kontroli, kas ļauj pagatavot dažādus fermentētus produktus, piemēram, jogurtu, kā arī raudzēt mīklu maizes un citu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.

●       Kombinētās funkcijas: mūsdienīgākās mikroviļņu krāsnis piedāvā arī kombinētos gatavošanas režīmus, kas ievērojami paplašina ēdienu gatavošanas iespējas. Piemēram, apvienojot grila un konvekcijas režīmu, iespējams pagatavot kraukšķīgu un sulīgu cepeti, jo grils nodrošina ēdiena apbrūnināšanu, bet konvekcija – vienmērīgu karstuma cirkulāciju. Tāpat var kombinēt mikroviļņu un konvekcijas režīmus, lai paātrinātu ēdiena gatavošanas procesu, vienlaikus saglabājot tā sulīgumu un aromātu.

Reklāma
Reklāma

●       Automātiskās programmas: modeļi ar šo funkciju piedāvā iepriekš iestatītas programmas dažādu ēdienu pagatavošanai, piemēram, rīsu un dārzeņu tvaicēšanai, picas un frī kartupeļu cepšanai, zivju gatavošanai utt. Automātiskās programmas atvieglo gatavošanu, jo nav nepieciešamas manuāli iestatīt gatavošanas laiku un jaudu. Atliek vien izvēlēties ēdiena veidu un mikroviļņu krāsns automātiski pielāgos nepieciešamos iestatījumus.

Gatavo mikroviļņu krāsnī: vienkāršas recepšu idejas

Mikroviļņu krāsns.

Pilnvērtīgi izmantojot mikroviļņu krāsns gatavošanas režīmus, šajā ierīcē iespējams ne tikai uzsildīt saldētas maltītes vai pagatavot ātrās uzkodas, bet arī pilnvērtīgas un gardas maltītes visai ģimenei. Piedāvājam arī tev izmēģināt dažas vienkāršas, taču veselīgas maltīšu idejas. 

Taču atceries, ka gatavošanas laiks var atšķirties, atkarībā no tavas mikroviļņu krāsns jaudas un porciju lieluma. Ieteicams sekot līdzi gatavošanas procesam un pielāgot laiku, atbilstoši nepieciešamībai, vai izmantot automātiskās gatavošanas programmas.

Brokastis

●       Auzu pārslu putra: sajauc ātri vārāmās auzu pārslas ar pienu vai ūdeni, pievieno nelielu sviesta gabaliņu. Putrai vari pievieno saldētus vai svaigus, riekstus vai sēklas. Gatavo, izmantojot mikroviļņu krāsns režīmu ar vidēju jaudu (apmēram 600W) 1–2 minūtes. Pēc gatavošanas ļauj putrai uzbriest 1–2 minūtes.

●       Omlete: sakul olas ar pienu un sāli un garšvielām pēc izvēles. Omletei vari pievienot smalki sagrieztus dārzeņus, šķiņķi vai rīvētu sieru. Ielej stikla vai keramikas cepamtraukā, kas paredzēts lietošanai mikroviļņu krāsnī. Gatavo 2–3 minūte, iestatot maksimālo krāsns jaudu mikroviļņu režīmā, vai izmanto kombinēto konvekcijas un grila režīmu.

●       Brokastu maizītes: sagriez maizītes uz pusēm, apsmērē ar sviestu, pievieno šķēlītēs sagrieztu sieru, šķiņķi un citas sastāvdaļas, pēc savas izvēles. Gatavo mikroviļņu krāsnī 30 sekundes, izmantojot mikroviļņu režīmu ar augstu jaudu (apmēram 800W). Lai maizītes būtu kraukšķīgākas, vari izmantot arī grila režīmu. 

Pusdienas un vakariņas

●       Lasis ar dārzeņiem: cepamtraukā ieliec laša fileju, pievieno sāli, piparus, dilles un citrona šķēlītes, kā arī saldētus dārzeņus, pēc savas izvēles. Gatavo, izmantojot mikroviļņu režīmu ar vidēju jaudu vai kombinēto mikroviļņu un grila režīmu, lai lasis un dārzeņi būtu kraukšķīgāki. Gatavošanas laiks ir atkarīgs no laša filejas biezuma.

●       Vistas fileja ar dārzeņiem: iemarinē vistas fileju un dārzeņus ar garšvielām, piemēram, sāli, pipariem un kariju. Gatavo mikroviļņu krāsnī 5–7 minūtes, izmantojot mikroviļņu režīmu ar vidēju jaudu, vai kombinēto mikroviļņu un konvekcijas režīmu. Gatavošanas laikā ieteicams vienu reizi apgriezt vistas fileju, lai tā izceptos vienmērīgāk.

●       Dārzeņu sautējums: sagriez dārzeņus, piemēram, burkānus, batātes, sīpolus, papriku, un ievieto cepamtraukā. Pievieno garšvielas pēc izvēles un nedaudz ūdens. Gatavo 5–7 minūtes, izmantojot mikroviļņu režīmu ar vidēju jaudu. Gatavošanas laikā ieteicams dārzeņus vienu reizi apmaisīt.

Iegādājies daudzfunkcionālu mikroviļņu krāsni interneta veikalā 1a.lv

Brīvi stāvošas un iebūvējamās mikroviļņu krāsnis plašā modeļu klāstā apskati un iegādājies interneta veikalā 1a.lv! Iepērkoties, neaizmirsti izmantot Smart NET kluba biedru priekšrocības – izvēlētās preces varēsi iegādāties ar atlaidi, līdz pat 45 %!

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
LASI.LV galvenais redaktors Jānis Žilde.

Redaktora vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora ziņu, viedokļu un interviju apkopojumu.

PIERAKSTIES ŠEIT

Redaktora vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora ziņu, viedokļu un interviju apkopojumu.

PIERAKSTIES ŠEIT
PAR SVARĪGO
Reklāma