Angļi par nostalģisku, sirdi sildošu ēdienu mēdz teikt 'comfort food', ko latviski varētu tulkot kā ēdienu labsajūtai, ēdienu, kas atgādina bērnības garšu. Sacepumos iespējams variēt ar dažādām sastāvdaļām, var likt lietā fantāziju un eksperimentēt. Šoreiz - siera un kartupeļu sacepums!

Reklāma

Siera un kartupeļu sacepums

Sastāvdaļas 8 personām

  • 750 g kartupeļu
  • 600 ml piena
  • 300 ml saldā krējuma
  • 45 g rīvēta cietā siera
  • 1 ķiploka daiviņa
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • pipari
  • sāls
  • sviests pannas ietaukošanai

Pagatavošana

Kartupeļus sagriež vidēji biezās šķēlēs. Uzvāra pienu, pieber muskatriekstu, sāli un piparus. Tad pievieno kartupeļus un vāra 7–10 minūtes. 

Nokāš, pielej saldo krējumu un uz lēnas uguns karsē 10–15 minūtes.

Ķiploka daiviņu pārgriež uz pusēm un ieberzē cepamtrauku. Pēc tam to ieziež ar izkausētu sviestu.

Cepeškrāsni sakarsē līdz 190 oC. Kartupeļus un saldo krējumu iepilda cepamtraukā, apkaisa ar sieru. Cep cepeškrāsnī 20–25 minūtes, līdz virsa kļūst zeltaini brūna.

Padomi - lai jebkurš sacepums labāk izdotos:

  • Lai sacepumu vieglāk izņemt, veidne jāieziež ar taukvielām. Papildus var izkaisīt ar rīvmaizi.
  • Dziļas veidnes piemērotas makaronu un dārzeņu sacepumiem.
  • Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks būs cepšanas laiks.
  • Lai sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, pārlej kādu maisījumu, piemēram, piena un sakultu olu maisījumu, kas cepot sarecē.
  • Lai sacepums būtu sulīgs un labi izcepies, tam vajag taukvielas. Var izmantot saldo krējumu, taču noder arī skābais krējums, siers, sviests.
  • Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, lobītām saulespuķu sēkliņām vai sakapātiem riekstiem. Izmantojot dažādu veidu sieru, īpaši cieto un ar pelējumu, visvienkāršākajam sacepumam var piešķirt eksotiskas garšas notis.
  • Ja gribas asāku garšu, var pievienot sakapātu svaigu čili. Garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, itāļu garšvielu maisījums, karijs, atsvaidzinās sacepumu un piešķirs lielisku aromātu.
  • Tomāts dod sulīgumu un patīkamu saldskābu garšu, tas iederas gandrīz jebkurā sacepumā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.