Katrā ģimenē ir sava mazsālīto gurķīšu recepte, ko gatavo gadu no gada. Iedvesmai - pikantāks variants, turklāt - bez ūdens piedevas un ceļams galdā jau pēc stundas.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1 kg gurķu
  • 1 neliels čili
  • 6 ķiploka daiviņas
  • liels diļļu saišķis bez ziedgalvām
  • 1 ēdamkarote sāls

No čili pāksts izņem sēklotni, tad sīki sagriež. Ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina, dilles sīki sagriež. Gurķus nomizo, pārgriež uz pusēm un blīvi saliek burkā. Pieber sāli, sasmalcinātos ķiplokus, dilles un čili. 

Burku sakrata un atstāj uz stundu. Tad jau var celt galdā!

Vispārēji ieteikumi gurķīšu konservēšanai

  • Pirms likšanas burkās gurķus trīs četras stundas izmērcē aukstā ūdenī, lai atdzeras. Tad tie būs kraukšķīgāki.
  • Pirms sālīšanas gurķiem var nogriezt galus. Tos būs gan ērtāk salikt burkā, gan ātrāk iesūksies marināde.
  • Ja gurķus sagriež gareniski četrās daļās un pārlej marinādi, tie ir gatavi jau stundas laikā.
Sastāvdaļas gurķu marinādei.
  • Kad trīslitru burkā salikti gurķi un garšaugi, tajā ietilpst aptuveni 1,2 litri ūdens. Uz šādu ūdens daudzumu liek aptuveni 3 ēdamkarotes sāls.
  • Parasti pusi garšaugu sapilda burkas dibenā, pēc tam saliek sālīšanai paredzētos gurķus un pārliek pārējos garšaugus.
  • Visvairāk aromātisko vielu dilles satur ziedēšanas laikā. Izmanto gan stublājus, gan ziedu un sēklotņu kopas. Dilles piešķir gurķiem aromātu.
  • Ķiplokus pievieno uzmanīgi – mazā daudzumā, jo to garša ir asa un spēcīga.
  • Mārrutka sakne gurķiem piešķir gan aromātu, gan uzlabo kraukšķīgumu.

Der zināt!

  1. Labāk izvēlēties rupjo galda sāli, jodētais un jūras sāls nederēs.
  2. Ja gurķiem pārlej verdošu ūdeni, tie nebūs kraukšķīgi.
  3. Trīslitru burkā orientējoši var likt 3–5 upeņu lapas, 3–5 ķiršu lapas, 2–4 ozola lapas un 1 mārrutku lapu, 2–4 diļ- ļu ziedkopas, 4–6 ķiploka daiviņas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.