No 7. septembra, līdz 8. oktobrim pašā Rīgas centrā – Vidzemes tirgū – notiks laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit", ko jau 14. reizi organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA).

Reklāma

Šoreiz festivālā notiks divas izstādes – centrālā – "Attāluma draudzības" Ingas Lāces un Alīsijas Nokas mākslinieciskajā vadībā, kā arī iedvesmojošā projekta "Mākslinieks ir klātesošs" noslēgums, kurā tiks izstādīti darbi, ko septiņi Latvijas mākslinieki radījuši kopā ar skolēniem no visas Latvijas.

"Kāds "izdzīvošanas komplekts" ir nepieciešams šobrīd, kad pasaule atkal piedzīvo būtiskas pārmaiņas?" jautā festivāla radošā direktore un LCCA vadītāja Solvita Krese. "Attāluma draudzības" turpinās arī 14. Kauņas biennālē, kas sākusies 25. augustā, un par tās centrālo norises vietu izvēlēta bijusī Kauņas pasta ēka.

Kopumā abās izstādēs piedalīsies vairāk nekā 40 mākslinieki ar stiprām saiknēm ar Āfriku, Austrumeiropu un to diasporām.

Projekts "Mākslinieks ir klātesošs", kas īstenots ar Eiropas Ekonomiskās zonas grantu atbalstu, sākās šā gada sākumā, un tā gaitā no februāra līdz maijam mākslinieki Kristīne Brīniņa, Vika Eksta, Gundega Evelone, Anda Lāce, Eva Vēvere, Artūrs Punte un Maksims Šenteļevs strādāja sešās Latvijas skolās un kopā ar skolēniem īstenoja laikmetīgās mākslas projektus. Izstādē būs apskatāmi seši mākslas darbi, kas ar dažādu laikmetīgās mākslas mediju starpniecību atklās jauniešiem Latvijas reģionos aktuālas tēmas. Izstādes līdzkuratori un mentori ir mākslinieku kolektīvs TENTHAUS no Norvēģijas. Tās līdzautori ir skolēni no Rīgas, Liepājas, Jelgavas, Antūžiem, Strenčiem un Aglonas.

"Trio Palladio" kopš 2015. gada spēlē vijolniece Eva Bindere (no kreisās), pianists Reinis Zariņš un čelliste Kristīne Blaumane.

"Trio Palladio" Mežotnē. Sestdien, 9. septembrī, Mazajā Mežotnes pilī koncertēs "Trio Palladio" un skanēs Ludviga van Bēthovena, Jozefa Haidna un Kristapa Pētersona skaņdarbi. "Trio Palladio" kopš 2015. gada spēlē trīs pazīstami solisti, dedzīgi kamermūziķi un atzīti ierakstu mākslinieki – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš. Trio veido konceptuālas programmas ar bagātīgu repertuāra dažādību no visiem laikmetiem, īpašu uzmanību pievēršot latviešu un Baltijas komponistu darbiem. 2020. gadā kritiķu atzinību guvušais trio debijas albums ar Pētera Vaska darbiem saņēma prestižā žurnāla "Gramophone" "Editor’s Choice", turklāt visi trīs mūziķi ir Lielās Mūzikas balvas laureāti.

Dzejas dienu visumā. Visā Latvijā šobrīd risinās Dzejas dienas, kuru plašāku programmu varējāt lasīt 30. augusta "Kultūrzīmēs". Šodien plkst. 18. Jāņa Akuratera muzejā notiks pasākums "Juris Kunnoss – pieci septiņi un septiņdesmitpieci". Dzejniekam Jurim Kunnosam (1948–1999) decembrī apritēs 75 gadi. Vakaru vadīs Aivars Eipurs. Rīt, 7. septembrī, plkst. 11 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) – īru dzejnieku improvizētie dzejas lasījumi. Plkst. 18 LNB – diskusija par mazo tautu dzejas un valodas situāciju (angļu valodā). Piektdien, 8. septembrī, plkst. 19 – LNB – īru dzejnieku, bet plkst. 18 mākslas centrā "Noass" – lībiešu dzejnieku vakars. Sestdien, 9. septembrī, plkst. 12 – ceļojums ar dzejniekiem, kurā piedalīsies desmit autori – Ērika Bērziņa, Anna Auziņa, Inga Gaile, Jānis Rokpelnis, Ivars Šteinbergs, Arvis Viguls, Artis Ostups, Kārlis Vērdiņš, Rihards Bargais, Marts Pujāts, Māris Salējs. Plkst. 17 – teātra klubā "Hamlets" – "Valoda un jēga" – dzejnieki Māris Salējs, Jānis Rokpelnis, Liāna Langa, Dinārs Gulbis, Krišjānis Lācis lasīs savu un savu mirušo kolēģu dzeju. Pirmdien, 11. septembrī, plkst. 18 – apokaliptiskās dzejas lasījumi. Bet ceturtdien, 14. septembrī, plkst. 18.30 – Dzejas dienu balvas pasniegšana un nominēto autoru dzejas lasījumi. Uz balvu pretendē Linda Gabarajeva ar krājumu "Apļi", Marts Pujāts ar krājumu "Dāma baltos džinsos" un Ilmārs Šlāpins ar krājumu "Never".

Latvijas keramikas biennāles kulminācija. Piektdien, 8. septembrī, plkst. 16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks Latvijas keramikas biennāles centrālais pasākums – starptautiskās konkursa izstādes "Martinsona balva 2023" atklāšana un apbalvošanas ceremonija, kurā paziņos uzvarētājus, sadalot kopējo balvu fondu – 20 000 eiro. Konkursa otrajā kārtā žūrija vērtēs darbus klātienē. 8. septembrī plkst. 14 galerijā "4METRI" notiks Unas Guras un Elīnas Titānes dubultizstādes "4+3" atklāšana. Plkst. 15 Martinsona mājā – Daiņa Pundura performance/instalācija "Vizualizējot gravitāciju". 

Turpat notiks arī Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemātu Laikmetīgās keramikas krātuves atklāšana un Pētera Martinsona memoriāla kataloga atvēršana.

Cīņā par Zelta lauvu. Līdz sestdienai, 9. septembrim, turpinās 80. Venēcijas kinofestivāls, kurā par Zelta lauvu cīnās 23 filmas. Amerikāņu režisora Damjēna Šazela vadītajā žūrijā darbojas jaunzēlandiešu režisore Džeina Kempione, argentīniešu režisors Santjago Mitre, palestīniešu aktieris Salehs Bakri, itāliešu režisore Gabriela Maineti, īru režisors Mārtins Makdona un citi. Festivālu atklāja itāliešu režisora Edoardo de Andželisa filma "Comandante" ("Komandants") ar Pjērfrančesko Favino galvenajā lomā – 

stāsts par Otrā pasaules kara itāliešu zemūdenes komandieri, kas brauciena gaitā Atlantijas okeānā pieņem drosmīgu lēmumu. 

Britu aktrise Šarlote Remplinga pasniedza Goda Zelta lauvu par mūža ieguldījumu itāliešu režisorei Liliānai Kavāni – viņa atveidoja galveno lomu Kavāni 1974. gada filmā "The Night Porter" ("Nakts portjē").

Beļģu mākslas unikalitāte. Mākslas muzeja "Rīgas birža" 4. stāvā apskatāma jauna pastāvīgā ekspozīcija, kas veltīta Beļģijas mākslai. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) glabājas daudz 20. gadsimta pirmās puses beļģu mākslinieku darbu – vairāk nekā 700 – gleznas, grafikas lapas, skulptūras, medaļas un arī 17.–20. gadsimta sākumā darinātas mežģīnes. Ekspozīcijas kodolu veido flāmu un valoņu meistaru darbi, kuros atspoguļojas tematiskā un stilistiskā daudzveidība – simbolisma, impresionisma, fovisma, ekspresionisma un citu virzienu pazīmes. Savukārt unikālie 17.–20. gs. mežģīņu paraugi deponēti no Briseles Karaliskā mākslas un vēstures muzeja un 1933. gadā saņemti dāvinājumā no Beļģijas Mežģīņu draugu biedrības.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.