"Pēdējais autobuss" ("The Last Bus", 2021, Lielbritānija, režisors Gilīss Makintons) – kinoteātros "K Suns" un "Splendid Palace". Viena no "Splendid Palace" urbānā kinodārza repertuāra filmām – Gilīsa Makintona drāma "Pēdējais autobuss" – būs skatāma visu augustu.

Tās kontā ir viena balva – Bari starptautiskā kinofestivāla augstākais novērtējums Timotijam Spolam kā labākajam aktierim. Viņa varonis, Toms Hārpers, ir vecs vīrs, kurš, zaudējis sievu, nolemj beidzot izdarīt to, ko jau sen vēlējies – vēlreiz mērot ceļu no Skotijas pašiem ziemeļiem līdz Kornvolas dienvidrietumiem – garāko iespējamo maršrutu Lielbritānijas sauszemes teritorijā –, ko viņš reiz mēroja kopā ar Mēriju (lomā Filisa Logane), kad dzīve šķita daudz rožaināka un īpaši traģisks notikums vēl nebija to sadalījis "pirms" un "pēc".

"Malholanda ceļš" ("Mulholland Drive", 2001, ASV, Francija, režisors Deivids Linčs) – LTV7 11. augustā plkst. 22.

Malholanda līkumainais ceļš kinematogrāfistus vilinājis jau gadu desmitiem, un arī Deivids Linčs nav izņēmums. Pēc avārijas cietusī neko neatceras – pat ne to, kas viņa ir un kāds ir viņas vārds. Pavisam citas emocijas savā varā tur no Kanādas tikko atbraukušo jauno aktrisi Betiju, kura ieradusies Holivudā un ir pārliecināta, ka tūlīt notiks kas patiešām grandiozs.

Scenārista un režisora D. Linča devītā filma, "neo-noir" 

"Malholanda ceļš" sākotnēji bija iecerēta kā pirmā sērija televīzijas projektā, taču pēc mākslinieciskām domstarpībām tā tika pārmontēta kā kinofilma, lai pirmizrādi svinētu Kannu kinofestivālā, 

kur to izrādīja konkursa programmā un kur D. Linču atzina par labāko režisoru – tiesa, šos laurus viņš dalīja ar Džoelu Koenu par filmu "Cilvēks, kura nebija". Taču tas nebūt nav vienīgais apbalvojums šai filmai, kas D. Linčam sagādāja "Cēzaru" kā labākajam režisoram. Kategorijā "Labākais režisors" viņš bija nominēts "Oskaram", gada labāko filmu desmitniekā to iekļāva franču izdevums "Cahiers du Cinéma", četrās kategorijās nominēja "Zelta globusiem", un šādi varētu turpināt vēl ilgi. Turklāt sirreālā "Malholanda ceļa" nozīmību kino vēsturē neapšauba arī mūsdienu topu sastādītāji – piemēram, pērn izdevums "Sight & Sound" to iekļāva savā visu laiku labāko filmu saraksta astotajā vietā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.