Tieši tā mēdz dēvēt dzērvenes, jo ir bagātas ar vitamīniem, arī antioksidantiem, kas palīdz stiprināt imunitāti. Ziemā – vīrusu aktivitātes laikā – der tukšot rudenī sarūpētos dzērveņu krājumus.
Dzērvenes izceļas ne tikai ar fitoncīdu un dažādu organisko skābju aktivitāti, bet arī C, PP vitamīna un B grupas vitamīnu un minerālvielu (kālijs, jods un magnijs) iedarbību. Tādējādi tās palīdz stiprināt imunitāti, mazināt saaukstēšanās, infekcijas slimību, kā arī dažādu audzēju risku. Šajās ogās atrodams arī viens no spēcīgākajiem antioksidantiem – resveratrols, kas labvēlīgi ietekmē sirds-asinsvadu sistēmu.
Saaukstēšanās slimību profilaksei iesaka dzērvenes lietot kopā ar medu attiecībā 1:1, var lietot dzērveņu sulu vai svaigas ogas – dzērvenes samaļ, pievieno medu un ēd pa ēdamkarotei pāris reižu dienā. Lūk, recepte, kas noderēs ikvienam.
Imunitātes stiprināšanai
- 1 kg svaigu dzērveņu
- āboli
- 2 glāzes sasmalcinātu valriekstu
- 2,5 kg cukura
- glāze ūdens
Dzērvenes samaisa ar nomizotiem, gabaliņos sagrieztiem āboliem un valriekstiem. Maisījumam pārlej sīrupu, ko pagatavo no cukura un ūdens (cukurs obligāti jāber ūdenī, ne otrādi!). Uz nelielas liesmas vāra 30 minūtes, padzisušu pārlej stikla burkā. Katru dienu pusstundu pirms brokastīm apēd ēdamkaroti maisījuma, uzdzerot glāzi silta ūdens.
Var arī pagatavot maisījumu, vienādās daļās sajaucot piestiņā saberztas dzērvenes un ķiplokus un pievienojot attiecīgu daudzumu medus. Profilaksei lieto pa ēdamkarotei reizi dienā, saaukstēšanās gadījumā – 3 reizes dienā pirms ēdienreizēm.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.