Dažādos veidos pagatavots dārzenis iegūst atšķirīgu garšas niansi. Jo īpaši tas attiecināms uz bieti. Zupām vai salātiem pievienotu vārītu bieti ēdienā gandrīz nejūt, bet pavisam cita garša ir karamelizētai, krāsnī ceptai kopā ar sezamu vai folijā sutinātai bietei.

Reklāma

Ceptas sojas mērcē


Ceptas bietītes sojas mērcē.

(4 porcijas)


• 500 g mazu bietīšu


• 80 ml sojas mērces


• 50 ml eļļas


• 30 ml ūdens


• 4 ķiploka daiviņas


• ¼ tējkarotes maltu melno piparu


• 5 timiāna zariņi vai ½ tējkarotes kaltēta timiāna


• ½ tējkarotes sāls


• Pasniegšanai: svaiga rukola, grauzdētas sēkliņas un citrona sula


Ķiploka daiviņas nomizo un pārgriež uz pusēm. Bietes nomizo, sagriež kumosa lieluma gabaliņos vai šķēlītēs. Atsevišķā bļodā sojas mērci sajauc ar eļļu, ūdeni, garšvielām un sāli. Cepamajā maisā liek bietes, ķiplokus, pārlej ar mērci, pievieno svaiga vai kaltēta timiāna zariņus un aptuveni stundu cep līdz +180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī. Atdzisušas bietes liek uz šķīvī izkārtotām rukolas lapiņām, pārlej ar mērci, kas radusies cepot, uzber apgrauzdētas sēkliņas un uzslaka citrona sulu. 


Karamelizētas


Karamelizētas bietes.

(4 porcijas)


• 4 bietes


• 5 ēdamkarotes balzametiķa


• 3 ēdamkarotes kļavu vai agaves sīrupa (var izmantot arī medu)


• ¼ tējkarotes maltu melno piparu


• ½ tējkarotes sāls


• Pasniegšanai: aptuveni 200 g kazas siera vai mīkstā siera ar zaļumiem


Bietes novāra ar visu mizu, līdz mīkstas. Atdzesē, nomizo un sagriež šķēlītēs. Pannā ar biezu apakšu ielej agaves vai kļavu sīrupu, pievieno balzametiķi, sāli, maltus melnos piparus, ieliek biešu šķēlītes un cep uz mazas uguns, līdz mērce sabiezē. Atdzesē. Veido tornīšus, pa vidu biešu šķēlēm liekot kazas sieru vai mīksto sieru ar zaļumiem.


Krāsnī ceptas ar sezamu


Krāsņī ceptas ar sezamu.

(4 porcijas)


• 4 vidējas bietes


• 3 ēdamkarotes sezama sēklu


• 4 ēdamkarotes olīveļļas


• ½ tējkarotes sāls


• Pasniegšanai: zaļumi, diedzējumi


Bietes nomizo un gareniski sagriež lielos salmiņos. Ieber bļodā, pārlej ar olīveļļu un samaisa. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, pārkaisa ar sezama sēkliņām, sāli un maltiem melnajiem pipariem. Cep +180...+200 °C aptuveni 45–50 minūtes (tas atkarīgs no gabaliņu lieluma). Pēc pusstundas ieteicams gabaliņus uz pannas samaisīt, lai tie vienmērīgāk izcepas. Pasniedz ar zaļumiem, diedzējumiem. Garšīga piedeva jebkuram siltajam ēdienam.


Folijā ar zaļumiem


Bietes folijā ar zaļumiem.

(4 porcijas)


• 6–8 krāsainas mazas bietes


• 2 tējkarotes kaltēta majorāna


• 6 ķiploka daiviņas


• 2 timiāna zariņi


• Tējkarote sāls


Bietes rūpīgi nomazgā un kārto cepamajā veidnē, kurā vairākās kārtās ieklāta folija. Bietēm pa vidu liek notīrītas ķiploka daiviņas, pārkaisa ar kaltētu majorānu, pievieno timiāna zariņus, sāli. Rūpīgi aiztaisa foliju. Cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz +200 °C, cep aptuveni 70 minūtes. Bietes izsutinās mīkstas, ķiploks un garšaugi veido labu garšas buķeti. Folijā ceptas bietes var būt piedeva pamatēdienam (rīsu un kartupeļu vietā), no tām, kā arī no zaļumiem un svaigā siera var gatavot salātus. 



Folijā ceptās vai tvaicējamā katlā sutinātās bietēs ir saglabāts maksimāli daudz vitamīnu un minerālvielu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.