Fazānu medības Latvijā iegūst aizvien lielāku popularitāti, taču tās nekad nebūs tik produktīvas kā ūdensputnu medības vai lielveikala apmeklējums. Tātad, ja mājas nav fazāna, zupas pagatavošanai var izmantot arī pīli vai vistu.

Reklāma

Protams, fazānu var arī iegādāties. Faktiski veikalos tas maksā gandrīz tikpat, cik jāsamaksā medībās par putnu. Var vienoties ar audzētāju, nopirkt putnus un izlaist platībās. Fazānus var arī audzēt, ja ir vieta un vēlēšanās, taču tas nav sevišķi vienkārši. Jebkurā gadījumā medībās piedalīties ir daudz interesantāk un paša nomedīts putns garšo vienreizēji. Tas nekas, ka pēdējās zupas porcijās no katla dibena šķīvī ripinās skrotis…

Sagādnieks! Bez medību suņa pie tādas zupas var arī netikt.

 

Sastāvdaļas

  • Fazāns
  • 2 vidēji burkāni
  • 1 sarkanā saldā papirka
  • 5–6 lielas ķiploka daivas
  • 1 vidējs sīpols
  • 5–6 vidēji kartupeļi
  • Selerijas sakne
  • 2 nelieli tomāti
  • Garšvielas: jūras sāls, melnie pipari, majorāns un pustējkarotes karija

Pagatavošana

Putns jāvāra apmēram pusotras stundas. 99% putnu, kas tiek izlaisti un nomedīti medībās, ir jaunie. Tātad vārīt tos ilgi nevajadzēs. Fazāns garšo kā padomju laiku vai arī lauku vista, kas nav ēdusi neko nedabisku un nav saņēmusi nedz hormonus, nedz ko citu. Buljons sanāk zeltains, caurspīdīgs un tik smaržīgs!

Tā. Gaļu ņemam no kauliem nost. Ja ir paveicies un putns ir trekns, vārītos tauciņus ņemam un liekam pannā, kur pēc tam apcepsim burkānus un sīpolus.

Mizojam dārzeņus un metam izčūkstinātajos putna taukos. Ja to ir par maz, liekam klāt sviestu. Pievienojam saspiestus vai sasmalcinātus ķiplokus. 

Pa to laiku sagriežam jau nomizotos kartupeļus un liekam buljonā, lai vārās. 

Kad kartupeļi gandrīz gatavi, pievienojam apceptos dārzeņus, sasmalcinām papriku un selerijas sakni un visu metam kopā. 

Kā pārbaudīt kartupeļus? Noķeram vienu un spīdzin… nē, spiežam ar karoti uz pusēm. Ja pārdalās, bet nokraukšķ, jāvāra vēl. Ja kartupeļa gabaliņš pārlūst gandrīz mīksti, drusku nogurkstot, tad ir īstais laiks pievienot pārējos dārzeņus. 

Sāli pievienojam beigās. Uz trīslitru katlu man sanāca pielikt trīs tējkarotes melnā Himalaju sāls un vienu tējkaroti cukura. Ā, tomātus arī apcepu sviestā un pieliku zupai. Tomāti dod nepieciešamo skābeno līdzsvaru sāļajam un saldajam. Man labāk tīk tomāti, nevis etiķis vai citrona sula. Nu tā, zupa gatava! Visi pie galda!

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.