Rīt, 11. janvārī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) 104. dzimšanas dienā, tās Lielajā zālē notiks JVLMA un "LMT" Gada balvas laureātu apbalvošanas ceremonija un svētku koncerts.

Akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu – Gada balvu jaunajam mūziķim – par izciliem sasniegumiem mūzikā un radošu aktivitāti 2023. gadā saņems divi lieliski jaunie mākslinieki – klavierspēles students Daniils Mickevičs un kordiriģēšanas students Artūrs Švarcbahs, savukārt ar balvu mācībspēkam godinās komponistu, studentu vidū cienīto un iemīļoto docentu Jāni Petraškeviču.

JVLMA klavierspēles students Daniils Mickevičs.

Balvas laureāts Daniils Mickevičs klavierspēli apgūst pie profesora Sergeja Osokina. 2023. gadā viņš ieguva pirmo vietu Jāzepa Vītola 8. starptautiskajā pianistu konkursā, kā arī specbalvu – stipendiju "Feuerwerk" klavieru akadēmijas meistarklasēm Ainbekā. Ar panākumiem piedalījies dažādos starptautiskos konkursos. 

JVLMA kordiriģēšanas students Artūrs Švarcbahs.

Artūrs Švarcbahs kora diriģēšanu apgūst pie profesora Andra Veismaņa. Pērn ieguva 1. vietu un trīs specbalvas Starptautiskajā kordiriģēšanas konkursā "Aegis Carminis" Slovēnijā, dziedājis ne vien ar visiem Latvijas profesionālajiem koriem, bet arī ar Zviedrijas Radio kori, Norvēģu solistu kori un citiem koriem.

"Būt komponistam ir vientuļnieka darbs, un pedagoģija to brīnišķīgi atsver," teic Jānis Petraškevičs. "Komponista balva ir izcils atskaņojums, bet pedagoga balva ir studentu panākumi un kolēģu novērtējums. Esmu laimīgs saņemt abas!"

"Sibīrijas haiku" – teātrī

Piektdienas, 12. janvāra, vakarā Latvijas Leļļu teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Valtera Sīļa iestudējums "Sibīrijas haiku", kas par deportāciju tēmu unikālā papīra animācijas tehnikā uz sarunu aicinās ģimenes ar bērniem un jauniešiem no desmit gadiem un pieaugušos. Rakstnieces Jurgas Viles un ilustratores Linas Itagaki grafiskais stāsts "Sibīrijas haiku" (Lietuva) lasītājiem ir pazīstams no tāda paša nosaukuma godalgotās komiksu grāmatas, kas attēlo lietuviešu zēna Aļģa un viņa ģimenes izsūtījuma pieredzi. Grāmata Daces Meieres tulkojumā ("Liels un mazs") Latviju sasniedza 2020. gadā. Režisors Valters Sīlis šo materiālu izvēlējies par pamatu izrādei, kas ar multimediālas valodas palīdzību pārnesīs Aļģa stāstu teātra formātā. Lomās – Rihards Zelezņevs, Elīna Bojarkina, Baiba Vanaga, Artūrs Putniņš un Kristīna Varša. Izrāde skatāma 12., 13. un 14. janvārī, kas sasaucas ar barikāžu atceres laiku, kā arī 4. un 16. februārī.

Kultūras spožums Liepājā

No sestdienas, 13. janvāra, līdz 30. martam Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā "Civita Nova" apskatāma fotogrāfa Ulda Brieža izstāde "Brīvam būt", kas atspoguļo Latvijas kultūras autoritātes visdažādākajos dzīves mirkļos no 1966. līdz 2010. gadam. Izstādi atklās plkst. 17. Bet plkst. 18 "Lielajā dzintarā" Igaunijas filharmoniskais kamerkoris izpildīs gan Arvo Perta ģeniālo sakrālo mūziku, gan dižā folkloras zinātāja Veljo Tormisa dzīvīgās gadskārtu dziesmas. Igaunijas filharmoniskais kamerkoris ir viens no pasaules labākajiem koriem, ko izveidoja plaši pazīstamais un pieprasītais igauņu diriģents Tenu Kaljuste. Viņa vadībā koris ieguvis divas "Grammy" balvas par Arvo Perta mūzikas atskaņojumiem.

"Pastkarte no Romas" – visā Latvijā

Spēlfilmā "Pastkarte no Romas" galvenās lomas atveido Jānis Jarāns un Indra Burkovska.

No piektdienas, 12. janvāra, kinoteātros visā Latvijā tiks izrādīta Elzas Gaujas otrā spēlfilma "Pastkarte no Romas" – aizkustinošs divu pastnieku senioru mīlas stāsts, kurā galvenās lomas atveido Jānis Jarāns un Indra Burkovska. Viņi, lai laimētu ceļojumu uz Romu, ķeras pie viltīgas shēmas ar loterijas kuponiem, taču ieceri aizēno Alvīnes strauji progresējošā Alcheimera slimība. Elza Gauja filmā ar vieglumu un smaidu, nezaudējot līdzjūtību, runā par sabiedrībā aktuālu tēmu, ka, paaugstinoties vidējam mūža ilgumam, ar atmiņas traucējumiem saskaras arvien vairāk cilvēku. "Filmēšanas laikā no aktieriem emocijas nebija jāizspiež. Gan Jarāns, gan Burkovska smējās un raudāja, jo, kā izrādās, filmas tēma ir savā veidā skārusi mūs visus," atzīst režisore Elza Gauja. Filma uzņemta Latvijā un Itālijā, tā veidota studijā "Picture House" sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un studiju "Riverbed".

Matīsa Čudara un trio ceļojums

Matīss Čudars.

Sestdien, 13. janvārī, Latgales vēstniecības "Gors" mazajā zālē skanēs koncerts "No Bērzgales līdz Ņujorkai. Matīsa Čudara trio", kura programmā būs mūzika no 2023. gada nogalē izdotā jaunā albuma "Take Your Time" (albuma recenzija šeit). Latviešu komponists un ģitārists Matīss Čudars (attēlā) ir ieguvis daudzveidīgu muzikālo izglītību, kas ietver roku, džezu, klasisko, avangarda mūziku un improvizācijas. Latgale joprojām ir mūziķa spēka vieta, Bērzgalē Matīss pavadījis lielu daļu bērnības, ciemojoties pie vecmammas Bernadetas Opincānes, kura bija Bērzgales folkgrupas dziedātāja un mākslinieciskā vadītāja.

Evijas Vītolas savējie

Kalnciema kvartāla galerijā līdz 3. februārim norisināsies keramiķes Evijas Vītolas personālizstāde "Savējie/kosmiskās Zemes olas", kurā redzama savām rokām radīta keramika, atklājot, ka tas nav stāsts vienkārši par grīdas vāzēm, bet gan – par radošo procesu un tā sajūtām. "Tas ir process, caur kuru var sajust un izpaust savu dvēseles valodu. Fiziski caur pieskārienu, veidošanu, vērošanu, saplūstot ar iedvesmu un pilnīgu šeit un tagad stāvokli," stāsta māksliniece. Viņa dzimusi 1990. gadā, 2010. gada absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Keramikas nodaļu, akadēmiskas gaitas turpinājusi pilnveidot Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļā (2016).

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.