Albānijas Nacionālā izmeklēšanas biroja darbinieki pirmdien galvaspilsētā Tirānā aizturēja bijušo valsts prezidentu Iliru Metu, kuru saskaņā ar mediju vēstīto tur aizdomās par korupciju, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem. Policija Metu aizveda tūlīt pēc tam, kad viņš atgriezās no vizītes Kosovā.

Reklāma

Meta bija Albānijas prezidents no 2017. līdz 2022. gadam. Albānijas politiskajā ainavā viņš pazīstams kā esošā premjera Edi Ramas sīvs pretinieks, tāpēc viņa piekritēju ieskatā notikušais ir politiska izrēķināšanās. Aģentūra AFP, atsaucoties uz vietējo presi, gan vēsta, ka 

Iliru Metu un viņa sievu Moniku Krimadi tur aizdomās par vairākiem kriminālnoziegumiem, ieskaitot "augsta ranga amatpersonas pasīvu uzpirkšanu" un maldinošu savu īpašumu deklarēšanu. 

Apsūdzības iesniedzas 2010.–2011. gadā, kad Meta bija ekonomikas ministrs. Pirms prezidentūras viņš bijis arī premjerministrs, ārlietu ministrs un parlamenta deputāts. Avoti Albānijas prokuratūrā pauduši, ka izmeklēšanā palīdzību sniedz ASV, Austrija, Itālija, Kipra un Sanmarīno. Notiesāšanas gadījumā eksprezidentu var gaidīt līdz 12 gadu cietumsods. Novērotāji vērš uzmanību, ka Meta aizturēts laikā, kad Albānija risina iestāšanās sarunas Eiropas Savienībā.

Aptauja

Kāds ir jūsu biežākais LASI.LV apmeklējuma laiks?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.