Clear 15.2 °C
P. 16.09
Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs
SEKO MUMS
Reklāma
SIA "Ziemeļlatvijas meži" un meitasuzņēmuma "Ziemeļlatvijas mežsaimnieks" valdes loceklis Kristaps Jēkabsons.
SIA "Ziemeļlatvijas meži" un meitasuzņēmuma "Ziemeļlatvijas mežsaimnieks" valdes loceklis Kristaps Jēkabsons.
Foto: Karīna Miezāja / Latvijas Mediji

Neraugoties uz cenu svārstībām mežsaimniecības nozarē, šis ir labs laiks, kad vākt informāciju, izvērtēt, plānot un atrast pareizo meža apsaimniekošanas partneri, uzskata SIA "Ziemeļlatvijas meži" un meitasuzņēmuma "Ziemeļlatvijas mežsaimnieks" valdes loceklis Kristaps Jēkabsons.

Reklāma

Kāds ir uzņēmuma "Ziemeļlatvijas meži" darbības profils?

K. Jēkabsons: "Ziemeļlatvijas meži" ir multivirzienu uzņēmums, kura darbību balstām uz uzkrāto kompetenču bāzes, jaunām tehnoloģijām un risinājumiem. Mūsu darbība fokusējas uz meža zemju un lauksaimniecības zemju iegādi un to attīstības risinājumiem. Savukārt "Ziemeļlatvijas mežsaimnieka" ("ZLM") darbība saistās ar ar cirsmu izstrādi un pilna cikla mežu apsaimniekošanu, veicam arī citus ar zemes vērtības celšanu vai saglabāšanu saistītus darbus. Darbību balstām uz uzņēmuma vērtībām – jau kopš pirmās darbības dienas esam fokusējušies uz izcila servisa sniegšanu un meža īpašnieku izglītošanu par mežu ilgtspējīgu apsaimniekošanu.

Cik daudz zemes apsaimniekojat, un kas ir jūsu populārākie pakalpojumi?

"Ziemeļlatvijas meži" šobrīd aktīvi apsaimnieko vairāk nekā 4000 ha mežu un lauksaimniecības zemes. Klienti ir ļoti dažādi, bet svarīga nianse – daudzi mūsu klienti ir ilgtermiņa klienti. Uzskatu, kas tas saistīts ar "ZLM" individuālo pieeju katram klientam un rūpīgi izstrādātu rīcības plānu katram meža īpašumam neatkarīgi no tā platības, apjoma vai specifikas. Populārākais pakalpojums ir pilnais mežu apsaimniekošanas cikls – sākot ar detalizētu plāna izstrādi, augsnes sagatavošanu, meža stādīšanu, jaunaudžu kopšanu utt.

Kādas patlaban ir nozares būtiskākās problēmas?

Kā svarīgākās vēlot minēt sekojošo. 

Pirmkārt – karš Ukrainā un dažādi globālie ekonomiskie faktori, galvenokārt pieprasījuma svārstības Skandināvijas un Lielbritānijas tirgos, Latvijas kokmateriālu tirgu padarījuši diezgan nestabilu un neprognozējamu. Otrkārt – vērojams izteikts darbaspēka trūkums, sevišķi reģionos. 

Pērn, strauji augot mežizstrādes un citu ar mežu apsaimniekošanu saistītu darbu apjomiem, nācās vairākus projektus iesaldēt kvalificētu darbinieku trūkuma dēļ. Katrā ziņā uzņēmumiem, kas domā par nākotni, savlaicīga sadarbības uzsākšana ar Latvijas Biotehnoloģiju universitāti un skolām ar mērķi rosināt jaunās paaudzes interesi par nozari būtu nopietni jāpārdomā. Treškārt – pēdējo gadu siltās ziemas un kopumā klimata izmaiņas palielinājušas apjomus teritorijām, kurās veikt meža izstrādi ir apgrūtinoši vai pat nav iespējams. Piemēram, darbam slapjos mežos ir samērā ierobežots variantu skaits. Tādēļ jāmeklē jauni un izmaksu ziņā efektīvi darba veidi un tehnoloģijas. Ceturtkārt – strauji mainīgās cenas ietekmējušas tirgu un tajā īsā laikā parādījies nesamērīgi liels jaunu dalībnieku skaits. Rezultātā vērojams informatīvā lauka pārsātinājums, kurā mežu īpašnieks ne tikai apjūk, bet var trāpīt arī uz negodprātīgiem apsaimniekotājiem.

Patlaban astoņzobu mizgrauža dēļ lielākajā daļā mežu izsludināta ārkārtas situācija, kas radījusi nozarē zināmu jucekli, proti, meža īpašniekiem teorētiski ir definēts, ko drīkst darīt un ko nedrīkst, bet nav īsti skaidrs, kā tas viss strādās dzīvē...

Cēlonis situācijai visbiežāk ir atlikta mežu apsekošana. Pieņemot kardinālu lēmumu nekontrolētas invāzijas apturēšanai, mēs šobrīd cīnāmies ar bezdarbības un novēlotu lēmumu sekām. Diemžēl šeit ir vieta nopietnai diskusijai par robežu starp dabas daudzveidības saglabāšanu un ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu – Latvijas dabas parku teritorijās aizliegtā mežu apsaimniekošana ir viens no iemesliem mizgrauža izplatībai.

Jāteic, ka simtprocentīgas skaidrības par rīcības plānu nav ne mežu īpašniekiem, nedz arī valsts institūcijām un meža nozares uzņēmumiem. 

Apzināti ir situācijas cēloņi, bet nav konkrētu aprēķinu par to, kā ierobežojumi ietekmēs tirgu kopumā, kādi ir Valsts mežu dienesta (VMD) resursi plānoto mērķu sasniegšanai. Jā, pastāv arī bažas, vai dažādi ierobežojumi nav jau kļuvuši par panaceju – ir pazīmes, ka ārkārtas situācija var tikt pagarināta. 

"ZLM" šobrīd ne tikai padziļināti skaidro klientiem un partneriem par ierobežojumiem, bet sniedz arī praktisku palīdzību – veic apsekošanu un nepieciešamās darbības mežā. Mēs turpinām sabiedrības izglītošanu – mežu īpašniekiem svarīgi apzināt meža "veselības stāvokli" un reāli rīkoties, jo provizoriskie aprēķini rāda, ka mizgrauža izplatības radītie zaudējumi Latvijas meža īpašniekiem jau ir mērāmi skaitļos, kas robežojas ar desmit miljoniem eiro.

Reklāma
Reklāma

Kāds būtu efektīvākais veids cīņā pret mizgrauzi no mežizstrādes viedokļa?

Savlaicīga problēmas konstatēšana un tūlītēja reaģēšana. Regulāra meža apsekošana un apsaimniekošana, kas ietver invadēto koku savlaicīgu izvākšanu, meža darbu veikšanu atbilstošos laika apstākļos utt. Situāciju sarežģī tas, ka joprojām liela daļa mežu īpašnieku uzskata, ka meža vērtība aug pati par sevi, bez jebkādas apsaimniekošanas un rūpēm. Iespējams, skanēs absurdi, bet mizgrauža invāzijai varētu būt arī pozitīva nianse – tas ir spēcīgs arguments kādam "saimniekam" beidzot, varbūt pat pirmo reizi mūžā, apsekot savu mežu.

Vai mežu īpašnieku attieksmē pret mežu pēdējā laikā vērojamas kādas pārmaiņas?

Jā, bet diemžēl ne uz labo pusi. Covid-19 pandēmijas laikā redzējām pirmos augļus dažādiem izglītojošiem un informatīviem pasākumiem – cilvēki vairāk vēlējās nevis izstrādāt platības, bet gan kopt mežus, ceļot to nākotnes vērtību, saimniekojot ilgtspējīgi un atbildīgi, bet 2022. gadā, ko varētu dēvēt par kokmateriālu cenu anomālijas gadu, meža īpašnieku uzvedība krasi mainījās. Tagad priekšplānā iznācis cenas faktors, atstājot mežu atjaunošanu un sakopšanu kā sekundāro.

Proti, īpašnieki vēlas mežu pārdot, nevis pieturēt to ģimenes tālākai nākotnei?

Neskatoties uz pēdējā gada augsto inflācijas līmeni, cenu kāpumu, elektrības un citu apkures veidu sadārdzinājumu, nevar viennozīmīgi apgalvot, ka īpašnieki vēlas pārdot cirsmas vai īpašumus vairāk nekā pērn. Īpašumu pārdošana ir aktuālāka pilsētniekiem, kuriem sava meža apsaimniekošana ir apgrūtinoša attāluma un laika trūkuma dēļ. 

Ja analizējam pieaugušo cirsmu pārdošanu, 2022. gadā cenu kāpumu piedzīvoja tieši mazāk vērtīgā koksne – malka un papīrmalka. 

Attiecīgi gan tā dēvēto malkas mežu īpašniekiem, gan izstrādātājiem bija paaugstināta interese par darījumu. Cenām strauji nokrītot, atkal bija vērojama normāla reakcija – nogaidīšana, cirsmu izstrādes darbus atliekot uz nenosakāmu laiku.

Patiesībā šis ir labs laiks, kurā mežu īpašniekiem rūpīgi ievākt informāciju, izvērtēt un plānot, atrast pareizo meža apsaimniekošanas partneri un pieņemt lēmumu par nākotni. Pieņemot lēmumu par partnera izvēli, vajadzētu paturēt prātā, ka meži jākopj tiem, kuriem ir izpratne un zināšanas par to.

Kristaps Jēkabsons.

Kāda ir prognoze – kas šogad notiks ar koksnes, tostarp malkas, granulu cenām?

Vēsturiski cenu svārstības ir bijušas viļnveidīgas. Taču šībrīža situācija ir atšķirīga – cenu krituma periods jau pārsniedz pusgadu, kas ir visilgākais cenu pazemināšanās periods pēdējo piecu gadu laikā. Prognozējam, ka vērtīgo koksnes sortimentu cenas otrajā pusgadā varētu stabilizēties.

Savukārt, runājot par malkas cenām, dažādi argumenti rāda uz to, ka cenas zemākais punkts vēl nav sasniegts: netipiski augstās malkas cenas 2022. gadā izveidojušas lielu malkas pārproduciju, bet samērā siltā ziema neveicināja šīs malkas noietu. Arī gāzes un elektrības cenas biržā sāk samazināties, tādēļ malkas cena var vēl nokristies.

Vai joprojām vērojama pirms dažiem gadiem pamanītā parādība, ka skandināvi pārdod latviešiem atpakaļ mežus, kurus pirkuši pirms divdesmit gadiem?

Nevarētu teikt, ka šāda prakse ir izplatīta. Zemes un mežu pārdošana skandināvu fondiem aizvien ir aktīva. Taču ir daudz vietējo saimnieku, kuriem patiesi rūp, lai zeme paliek īpašumā Latvijas uzņēmumiem, kas tālāk par to rūpēsies un atbildīgi apsaimniekos. Arī "ZLM" pēdējos gados ir atpircis no skandināvu lauksaimniekiem vairākus simtus hektāru Kurzemes un Latgales reģionā.

Kādi ir uzņēmuma attīstības un investīciju plāni?

Mērķtiecīgi strādājam pie uzņēmuma izaugsmes – plānots apgūt sešu miljonu eiro investīcijas uzņēmuma attīstībai un uzņēmuma piederošā īpašumu portfeļa palielināšanai. Mēs ticam Latvijas zemes vērtībai. Izmantojot ALTUM un LIAA līdzfinansējuma iespējas, ejam laikam līdzi – ieguldām "Ziemeļlatvijas mežu" vai "ZLM" procesu un uzņēmuma digitālajā transformācijā. Noteikti turpināsim arī sabiedrības izglītošanu par koptu mežu vērtību un nozīmi tautsaimniecībā. Šis ir tikai kārtējais pārmaiņu laiks, kurā katrs var rast vēl vairāk iespēju.

Reklāma
Reklāma
Reklāma
LATVIJĀ PASAULĒ
Reklāma