Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) sadarbībā ar SIA "AC Konsultācijas" veic pētījumu ēku būvniecības nozarē un gatavo priekšlikumus būvniecības regulējuma pilnveidošanai.

Reklāma

Šobrīd jau ir sagatavoti vairāk nekā 15 priekšlikumi ēku būvniecības regulējuma uzlabošanai, piemēram, precizēt ēku energoefektivitātes standartu, izstrādāt jaunu finanšu atbalsta programmu Latvijā esošo dzīvojamo ēku pielāgošanai klimata pārmaiņu riskiem (plūdi, vējš, ekstrēmie nokrišņi), izstrādāt Latvijas ēku siltumnīcefektu gāzu emisiju uzskaites metodiku un uzskaites sistēmu. Tāpat ir priekšlikums ieviest plānotajā "Būvprojekta standartā" sadaļu "ēkas atbilstība klimata pārmaiņu riskiem", kas attiektos uz dzīvojamajām un nedzīvojamajām ēkām, un veicināt publisko vietējās izcelsmes koka ēku projektēšanu un būvdarbus oglekļa dioksīda (CO2) piesaistes veicināšanai, tostarp pārbūves un pārstrādātā koka konstrukciju izmantošanu.

Savukārt teritorijas attīstības plānošanas jomā ir priekšlikums izstrādāt vadlīnijas, kurās tiktu atrunāta lokālu paredzētās ēkas izbūves radītu izmaiņu klimatiskajos apstākļos izvērtēšana.

Tāpat nepieciešams izstrādāt vadlīnijas, kas veicina pielāgošanās klimata pārmaiņām un CO2 piesaistes risinājumu iestrādāšanu pašvaldību teritorijas plānojumos, kā arī noteikt prasību normatīvajā regulējumā visām pašvaldībām veikt klimata pārmaiņu risku un ievainojamības novērtējumus.

Lai ierosinātu grozījumus ēku būvniecības regulējumā, ministrija norāda, ka ir deleģējusi AS "AC Konsultācijas" novērtēt esošo situāciju ēku būvniecības nozarē Latvijā, izpētīt ārvalstu praksi un pieredzi, kā arī sniegt ieteikumus ēku būvniecības nozares attīstībai ceļā uz klimatneitralitāti un klimatnoturību. SIA "AC Konsultācijas" pētījuma dati liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā ēkām radīto zaudējumu apjoms klimata pārmaiņu ietekmē ir dubultojies. Ēku fasāžu un jumtu bojājumi, kas rada lielākos finansiālos riskus uz mājsaimniecību budžetu, ir saistīti ar vēja intensitātes pieaugumu Latvijā. 

Sagaidāms, ka nākotnē vēja intensitāte tikai pieaugs, turklāt 60–70% privātīpašumu Latvijā nav apdrošināti. 

"AC Konsultācijas" veiktā pētījuma rezultāti tiks publicēti šā gada septembrī. Pētījuma ietvaros tiek veikts ēku būvniecības nozares pašreizējās izmantotās prakses novērtējums un analīze starptautiskā, Eiropas Savienības un Latvijas līmenī. Tāpat notiek ārvalstu labās prakses piemēru identificēšana, analīze un salīdzinājums ar Latviju, kā arī vadlīniju izstrāde klimata pārmaiņu aspektu integrācijai.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.