Ziemassvētkos piparkūku smarža mājās kļūst par neatņemamu sastāvdaļu. Piparkūkas ir viens no tiem retajiem cepumiem, kas garšo visiem, tādēļ iedvesmai - klasiska mīklas recepte.

Reklāma

Sastāvdaļas:

  • 600 g kviešu miltu
  • 200 g cukura
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma
  • 40 g medus
  • 80 g iesala ekstrakta
  • 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • ¾ tējkarotes sodas
  • ¼ tējkarotes sāls
  • 70 grami sviesta
  • Garšvielas – tējkarote malta ingvera, tējkarote malta kanēļa, ¼ tējkarotes maltu melno piparu, 5 krustnagliņas, 1 anīsa zvaigzne, 5 smaržīgie pipari, ¼ tējkarotes muskatrieksta, ½ tējkarotes malta koriandra.

Pagatavošana

Katliņā ieber cukuru un uz mazas uguns apbrūnina. Kad tas kļūst brūns, bet ne tumšs, pievieno medu, sviestu, iesala ekstraktu un kuļ, līdz viss izkusis un masa top vien­dabīga. Noņem no uguns un pievieno visas samaltās garšvielas un skābo krējumu.

Cītīgi izmaisa, lai nepaliek kunkuļi. Pieberot garšvielas siltai masai, tām aktīvāk izdalās ēteriskā eļļa un mīkla kļūst aromātiskāka.

Miltus sajauc ar cepamo pulveri, sodu un sāli. Sajauc kopā abas masas un mīca vismaz 10 minūtes, līdz mīkla kļūst spīdīga un viendabīga. Ietin pārtikas plēvē un noliek ledusskapī atdzesēties.

Piparkūkas.

Lai piparkūkas būtu kraukšķīgas, mīkla pirms cepšanas jāizrullē ļoti plāni. Cep 8–12 minūtes +160 grādu temperatūrā.

Piparkūkas.

Aptauja

Kā vērtējat LASI.LV rakstu kvalitāti?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.