Laba sajūta, ja pēc garas darbadienas nav jāiet veikalā un steigā jādomā – ko ēdīsim. Atver pieliekamo (aizej uz pagrabu) un izvēlies! Ko vasarā un rudenī sagādāji, tas ziemā iepriecina. Vīriešu zapte ziemā būs garda piedeva pie dažādiem ēdieniem, it sevišķi pie gaļas.
Vīriešu zapte I
Sastāvdaļas
- 3 kg tomātu
- 6 lieli sīpoli
- 6 ķiploka daiviņas
- 225 ml 9% etiķa
- 1,5 glāzes cukura
- pusglāze sāls
- 1 ēdamkarote melno piparu
- 1 ēdamkarote sinepju sēklu
- garšaugi pēc izvēle
Pagatavošana
Dārzeņus un zaļumus sasmalcina virtuves kombainā vai arī izmaļ caur gaļasmašīnu un liek katlā. Pievieno pārējās sastāvdaļas un liek vārīties. Uzvāra un turpina vārīt uz mazu karstumu 2-3 stundas, ik pa laikam apmaisot. Karstu pilda burkās un aizvāko.
Vīriešu zapte II
Sastāvdaļas
- 2-3 kg tomātu
- 3-5 sīpoli
- 2-4 burkāni
- 2-3 paprikas
- ķiploka galviņa
- čili pāksts
- puse selerijas saknes
- elerijas kāts
- 200 ml saulespuķu eļļas
- 4 ēdamkarotes brūnā cukura
- 3 ēdamkarotes sāls
- 1 ēdamkarote etiķa esences
- smaržīgie un melnie pipari
- krustnagliņas
- lauru lapas
- diļļu kāti
- pētersīļu lapas
Pagatavošana
Tomātus noblanšē un novelk miziņu, sagriež mazos gabaliņos un liek katlā, lai vārās (pievieno mazliet eļļas). Burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Notīrītu selerijas sakni sagriež kubiciņos. Sīpolus un papriku sīki sagriež. Diļļu kātus sagriež 10 cm gabalos.
Visu liek katlā pie tomātiem, samaisa, uzliek vāku un vāra aptuveni 30 minūtes.
Tad pievieno sablendētus ķiplokus, čili piparu un smalki sagrieztu selerijas kātu. Pievieno pārējās garšvielas un, laiku pa laikam apmaisot, turpina vārīt vēl 30 minūtes. Vārīšanās beigās pievieno smalki sakapātas pētersīļu lapas. No ievārījuma izņem diļļu kātus un lauru lapas. Pievieno etiķa esenci. Vāra vēl 3-5 minūtes un karstu salej burkās.