Valles pagasta "Andriņos" Jānis Stikuts atklāj, ka alus darīšanai var iztikt arī bez tradicionālajām sastāvdaļām: miežu iesala, ūdens un apiņiem. Viņš izmantojis uzņēmuma "Mājas alus" piedāvātās izejvielas: iesala koncentrātu, apiņu ekstraktu, alus raugu. Taču tad atklājis, ka alu var brūvēt no produktiem, kas nopērkami gandrīz katrā lauku veikalā.

Reklāma

Recepte

  • puslitra burciņas iesala ekstrakta
  • ap 1 kg cukura
  • 10 g sausā rauga
  • 100 g izžāvētu apiņu
  • ap 20 l ūdens

Apiņu novārījumam tos, aplietus ar ūdeni, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un atstāj stundu ievilkties. Tad nokāš un iegūto šķidrumu izmanto alus brūvēšanai.

Ja apiņu nav, var izmantot aptiekās nopērkamā Islandes ķērpja novārījumu, tikai ķērpju vajag nedaudz mazāk nekā apiņus.

Iesala ekstraktu iejauc ūdenī, pievieno raugu, cukuru un apiņu novārījumu.

Alus.

Kad visas sastāvdaļas sajauktas un iepildītas traukā, to noslēdz un ierīko gāzes novadīšanas caurulīti, līdzīgi kā raudzējot vīnu. Pēc nedēļas alus būs norūdzis.

To nokāš un pilda pudelēs, kuras var labi aizkorķēt. Uz katru litru pievieno vēl 5 g cukura. Pēc nedēļas uz katru litru var piebērt vēl 7–8 g cukura. Alus ir gatavs vēl pēc nedēļas. Tas ir gāzēts un dzirkstošs, arī gana stiprs.

Ja vēlas tumšāku alu, daļu vai pat visu cukuru sagrauzdē. Jo stiprāk cukuru sagrauzdē, jo alus būs tumšāks.