Ja kolēģis stāsta, ka uz barotavu atnācis jenots, visticamāk, tas tomēr būs saīsināts jenotsuņa apzīmējums, jo jenoti Latvijā pašlaik nedzīvo pastāvīgi, lai arī ir iekļauti medījamo sugu kalendārā. Tiesa, tie ir novēroti gan Lietuvā, gan arī Igaunijā, tādēļ ir pamats domāt, ka ar laiku nonāks arī pie mums.

Reklāma
  • Kad 2005. gadā ASV, Luiziānas štatā, plosījās viesuļvētra Katrīna, daudzas mājas tika izdemolētas un pamestas. Kur vairs nedzīvo cilvēki, tur labprāt iemitinās jenoti, jo tur ir pārtikas produkti, mēbeles, pa kurām var kāpelēt un kur taisīt migas. Ņūorleānas pilsētā 11 gadus pēc vētras kādā pamestā mājā jenoti bija iejutušies tik labi, ka sākuši uzvesties agresīvi pret kaimiņmāju iedzīvotājiem. Cilvēki nav tuvojušies pamestajai mājai un baidījušies laist pagalmā spēlēties savus bērnus, jo jenoti tos varētu sakost.
  • Daudzi zinās amizanto video, kur jenots pirms ēšanas cenšas ūdenī nomazgāt cukurvati, bet tā uzreiz izkūst, izraisot dzīvnieciņam pamatīgu pārsteigumu. Izrādās, tas nav mēģinājums barību notīrīt, bet gan samitrināt ķepas un identificēt barību. Tā kā jenoti ir nakts dzīvnieki, meklējot barību, tie daudz paļaujas uz tausti, un ūdens padara ķepas jutīgākas. Iemērcot ķepas un iecerēto barību ūdenī, dzīvnieks labāk spēj saprast tās izmēru, formu, tekstūru un to, vai šis objekts ir ēdams vai nav.
  • Lai arī jenota ķepai ir pieci pirksti un tā attāli atgādina cilvēka plaukstu, ir viena būtiska atšķirība – jenotam nav īkšķu. Tas nozīmē, ka atšķirībā no cilvēka plaukstas tas nespēj celt priekšmetus vai rīkoties ar tiem, izmantojot tikai vienu ķepu.
  • Ja domājat, ka jenots ir gatavs ēst pilnīgi visu, tas nav tālu no patiesības, taču ir lietas, ko dzīvnieciņš nudien neieredz, piemēram, ķiplokus, sīpolus, asos Kajennas piparus, piparmētras. Šie augi un no tiem gatavotas eļļas tiek izmantotas līdzekļos, kas atbaida jenotus. Ar tām mēdz apsmidzināt atkritumu maisus, lai dzīvnieki tos neizārdītu.
Jenoti.
  • Jenotus var ne tikai medīt, bet arī ēst to gaļu. Kas to ēduši, stāsta, ka gaļa ir tumša, tai nav specifisku piegaršu. Pēc garšas nedaudz līdzinās zoss un brieža gaļai. Tiesa, ir diezgan liela iespēja, ka jenotam būs trihineloze, tādēļ gaļa jāpārbauda un jāgatavo ļoti kārtīgi un ilgi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.