"Man ir svarīgi dot savu devumu medus tirgus sakārtošanā, izpētīt, kas raksturīgs tieši Latvijas medum, kā arī popularizēt mūsu valstī ievākto medu," tā par savu darbu saka Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes doktorants un zinātniskais asistents, kā arī institūta "Bior" vecākais eksperts Krišs Dāvids Labsvārds. Medu sācis pētīt jau 2017. gadā, kad bija topošais bakalaurs un vajadzēja izvēlēties studiju darba tēmu. "Nāku no laukiem, un arī mūsmājās bija bišu stropi, tāpēc medus šķita interesants pētniecības objekts," stāsta K. D. Labsvārds. "Pats arī labprāt ēdu medu, visvairāk garšo no griķu ziediem ievāktais."
Sākotnēji jaunais ķīmiķis pētīja tieši medus viltošanu un iespējas atšķirt viltojumu no īsta medus. Izrādās, saldais bišu vākums ir trešais biežāk viltotais pārtikas produkts pasaulē, ierindojoties aiz olīveļļas un piena. Retāk sastopami tādi viltojumi, kad medus vietā iesmērē pliku cukura sīrupu. Parasti medu ar to sajauc. 2014. gadā Austrālijā bijis milzīgs skandāls: atklājās, ka piektdaļa no veikalos pie- ejamā medus ir viltots, turklāt daļa pat bija bīstama dzīvībai, jo medum bija pievienots ne tikai cukura sīrups, bet arī antibiotikas.
Kā var noteikt, ka medus "kristīts" ar sīrupu? "Gan medus, gan sīrups sastāv no cukuriem," atbild pētnieks. "Taču tie ir atšķirīgi cukuri, tāpēc izotopu attiecība medū ir viena, bet sīrupos parasti cita. Vēl iespējams medus paraugu ar dialīzes metodi attīrīt no visiem cukuriem, kamēr paliek tikai proteīni, un tajos nomērīt izotopu attiecību."
Viņš piebilst: cukurniedru sīrupu no medus atšķirt vieglāk nekā savulaik Latvijā plaši lietoto cukurbiešu sīrupu.
Bet kādi cukuri ir medū, un ar ko medus cukuri labāki par cukura cukuriem? "Cukura pakā ir tikai saharoze, kamēr medū ir gan tā, gan arī glikoze un fruktoze. Nedaudz medū ir arī citi, mazāk zināmi cukuri," atbild K. D. Labs- vārds. "Fruktoze ir saldāka nekā saharoze, tāpēc medus šķiet saldāks par cukuru. Kaloriju gan medū ir vairāk nekā cukurā."
Kā parasts saldummīlis bez ķīmiķa zināšanām lai atšķir, nopirkts īsts vai viltus medus?
"Cukura sīrups ir plūstošāks nekā vēl nesacukurojies medus. Ja apsviež otrādi burku ar sīrupu, tas līs ārā ātri un viegli, kamēr tīrs medus tecēs lēnāk,"
paskaidro K. D. Labsvārds. Šis triks gan noder gadījumos, ja esat iegrābies pilnīgā viltojumā: atšķaidītu medu no īsta katram pašam atšķirt ir ļoti grūti.
Kas paslēpies medū?
Pēcāk K. D. Labsvārds vairāk pievērsās tieši īstā medus izpētei. Šobrīd viņa darba vietā ir sarindoti daudz un dažādi medus paraugi, un jaunais zinātnieks smej, ka kolēģi dažkārt nepacietīgi taujā, vai šis medus vēl vajadzīgs pētījumiem vai arī to drīkstētu apēst.
Topošajā promocijas darbā medus pētnieks aprakstīs sešus dažādus instrumentus, ko izmanto medus pētniecībā*. Piemēram, viena no jaunā pētnieka izmantotajām iekārtām ļauj noteikt izotopu attiecības medū, kas palīdz saprast, vai paraugā ir "Latvijas pirkstu nospiedums", tātad vai medus patiesi ievākts Latvijā. Interesanti, ka Latvijas medu ir ļoti viegli atšķirt no Krievijā Sibīrijā ievākta medus, bet Latvijas un Gruzijas medus nav tik ļoti atšķirīgs.
Mērot izotopus, var noteikt arī, no kādiem augiem tas pārsvarā ievākts.
Tāpat var pētīt medū esošos polifenolus. Tie ir veselībai ļoti noderīgi ķīmiskie savienojumi, jo iekļauj dažādus antioksidantus, skābes un vitamīnus, kas iesaistās veselībai vajadzīgos procesos. Medū ir daudzveidīgs polifenolu klāsts, pateicoties tiem, var noteikt, vai bites medu vākušas griķos, viršos, liepziedos vai kur citur.