Vasaras kviešu sējumi bioloģiski apsaimniekotos laukos ir sastopami mazāk nekā ziemas kviešu. Pēc Lauku atbalsta dienesta datiem, 2022. gadā ar vasaras kviešiem bioloģiskajās saimniecībās bija apsēti 5266.44 ha, bet ar ziemas kviešiem – 7799.63 ha.
Pēc oficiālās statistikas datubāzes, 2020. gadā vidējā vasaras kviešu raža bioloģiskajā audzēšanas sistēmā bija 2.03 t/ha. Audzējot ar konvencionālajām metodēm, vasaras kviešu raža bija par tonnu augstāka – 3.33 t/ha. Ziemas kviešu audzēšanai ir būtiskas priekšrocības – augstāka raža, ziemas periodā nosegta augsne, kas samazina barības vielu izskalošanos, nezāļu ierobežošana u. c. Arī vasaras kviešiem ir sava vieta bioloģisko saimniecību augu maiņā.
Bioloģiski audzēto kviešu izmantošana ir plaša – gan pārtikas rūpniecībā, gan lopbarības nodrošināšanai, gan arī nišas produktu pārstrādē.
Izaicinājums gan ir audzēt ar bioloģiskām metodēm, jo iepirkumu cenas starpība starp konvencionāli un biololoģiski audzētiem graudaugiem samazinās.
Vasaras kvieši salīdzinājumā ar citām vasarāju labībām – auzām, miežiem – ir prasīgāki augsnes un barības elementu nodrošinājuma ziņā. Tie jūtami reaģē uz mitruma samazināšanos augsnē augšanas laikā. Kritiskākie periodi ir dīgšanas un ziedēšanas laiks. Vēsos, ar mitrumu nodrošinātos pavasara mēnešos, vasaras kviešiem sadīgstot, veidojas lielāka sakņu sistēma.
Demonstrējums Stendē
Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Stendes pētniecības centrā (SPC) no 2018. līdz 2022. gadam tika realizēts demonstrējumu projekts, kurā tika izvērtētas divu vasaras kviešu šķirņu un divu perspektīvo vasaras kviešu līniju raža un tās kvalitāte, audzējot bioloģiskajā audzēšanas sistēmā.
Demonstrējumā tika izvēlētas vidēji agrīnas AREI selekcionētas un bioloģiskai audzēšanai piemērotas šķirnes – 'Uffo' un 'Robijs'. Kā arī divas perspektīvās līnijas, kas izveidotas AREI SPC – 012-024 un CKV 17–3 – un raksturojās ar augstu ražu un zemu slimību ieņēmību.
Sēja veikta bioloģiskajā augsekas laukā, kur augsnes mehāniskais sastāvs ir mālsmilts. Augsnes agroķīmiskie rādītāji piecu gadu periodā bija atšķirīgi. Augsnes nodrošinājums ar P2O5 119.6–295.7 mg/kg, ar K2O 103–162 mg/kg, organiskā viela augsnē 1.93–2.67% un pH 5.74–6.54. Augsnes agroķīmiskie rādītāji bija piemēroti vasaras kviešu audzēšanai.
Labību augšanu un ražas veidošanu ietekmē klimatiskie apstākļi audzēšanas vietā. Lai tos izvērtētu, tika apkopoti un analizēti meteoroloģiskie rādītāji no Stendes novērojumu stacijas – nokrišņu daudzums un gaisa temperatūra.