Auzu audzēšana Latvijā jau vairākus gadus ir gana populāra un būtiski apsteidz pat vasaras miežu sējplatības, neraugoties uz platībmaksājumu papildu atbalstu miežu audzētājiem. Lauku atbalsta dienesta statistika liecina, ka 2022. gadā lauksaimnieki reģistrējuši 80.8 tūkst. ha auzu, tostarp 30.5 tūkst. ha auzu audzētas, izmantojot bioloģiskās saimniekošanas metodes.
Satiekot auzu audzētājus, sarunās visbiežāk diskutējam par to, kā izaudzēt labas kvalitātes auzas, ko labprāt iepirktu kāds no mūsu lielajiem pārstrādes uzņēmumiem. Prasības auzu kvalitātei no pārstrādātāju puses nav ļoti plašas, jo svarīgākais un arī gandrīz vienīgais izšķirīgais kritērijs ir graudu tilpummasas rādītājs.
Pētījumi liecina, ka auzu graudu tilpummasai ir cieša saistība ar preču produkcijas iznākumu pārstrādes procesā. Un tas pārstrādātājiem ir ļoti svarīgi, jo, iepērkot vienu tonnu auzu graudu, pārstrādātājs ir nopircis arī 250–300 kg plēkšņu, un pēc graudu pirmapstrādes un pāršķirošanas gatavā produkcija tikai nedaudz pārsniegs pusi no iepirktā daudzuma. Tāpēc pārtikas auzu iepircēji vēlas, lai auzu tilpummasa būtu pēc iespējas augstāka – vismaz 520 g/L frakcijai virs 2 mm garenacu sieta.
Audzēt auzas pārtikai ir finansiāli izdevīgi, īpaši Latvijā, jo pie mums aktīvi darbojas spēcīgi, modernizēti auzu pārstrādes uzņēmumi Dobelē un Rīgā.
Tiek attīstīta arī bioloģisko auzu produktu pārstrāde un ražošana, kas rada īpašu pieprasījumu tieši pēc bioloģiski audzētām auzām.
Vai viegli izaudzēt uzņēmumu prasībām atbilstošu ražu? Jā un nē. Kopumā auzu audzēšana nav tehnoloģiski komplicēta salīdzinājumā, piemēram, ar kviešu audzēšanu. Tomēr fakti liecina, ka auzas gana jutīgi reaģē uz audzēšanas vidi. Vides apstākļi būtiski ietekmē gan ražību, gan graudu tilpummasu.
Tāpēc vienmēr būs nosacījumi, ko saimnieks var ietekmēt ar pareizas tehnoloģijas izvēli, un būs apstākļi, kuru novēršana nav saimnieka spēkos. Kā jau visās lauksaimnieku aktivitātēs, sezonas meteoroloģiskie apstākļi ir viens no grūti prognozējamiem un teju neietekmējamiem faktoriem.
Apstākļu raksturojums pa sezonām
Auzas audzētas mūsu reģionam tipiskās mālsmilts augsnēs ar organisko vielu nedaudz virs 2%, labu fosfora un kālija nodrošinājumu. Laukā pirms sējas tiek iestrādāts mēslojums, nodrošinot slāpekļa (N) mēslojuma devu 60–75 kg N tīrvielā. Kāpēc šie rādītāji pa gadiem ir tik atšķirīgi, varam izprast, atceroties, kādus dabas pārsteigumus katra no sezonām mums sagādāja.
2018. gads visā Latvijā bija sauss un karsts. Stendē tas izpaudās kā ilgstošs bezlietus periods no maija līdz pat Jāņiem. Auzām trūka mitruma, augi bija zema auguma, skaras sīkas, ražas zemākas, bet graudu kvalitāte tomēr bija laba, jo apstākļi bija vienmērīgi visā sezonā un mitrums jūlijā palīdzēja.
2019. gads Latvijā bija labību rekordražu gads, arī auzām pietika vienmērīga mitruma, barības vielas labi tika izmantotas, nebija pārmērīgi karsts, tādējādi arī graudu kvalitāte bija ļoti laba.