Šprotes olīveļļā, dabiskie foreļu ikri, melleņu ievārījums un cietais siers – tie ir tikai daži produkti, kas saņēma zelta medaļu pirmajā Baltijas pārtikas produktu konkursā, kas norisinājās izstādē "Riga Food 2023".

Konkursam "The Baltic Taste Award 2023" savus labākos produktus starptautiskai žūrijai vērtēšanai bija iesnieguši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārtikas ražotāji. Pavisam iesniegti 102 produkti 10 kategorijās – maizes un miltu, piena un piena produktu, gaļas, zivju, ogu, augļu un citos. Kā atsevišķa kategorija tika vērtēti vegānie produkti.

Kā notika vērtēšana? Žūrijas sastāvā bija Eiropā atzīti šefpavāri, bārmeņi, someljē un pārtikas tehnologi, kas aiz slēgtām durvīm veica "aklo" degustāciju un četru stundu garumā vērtēja visus produktus. 

Tika vērtēta produktu garša, smarža, tekstūra un izskats, kā arī tika sniegti komentāri un ieteikumi produktu pilnveidošanai un saderībai ar citiem produktiem. 

Žūrijā darbojās pasaulē zināmi pavāri, piemēram, "Worldchefs" Centrāleiropas reģiona direktors, "Villeroy & Boch – Culinary World Cup" organizators un Luksemburgas Pavāru skolas pasniedzējs Alens Hosterts, restorāna "Eiriksson Brasserie" īpašnieks Frīdgeirs Inge Eiriksons no Islandes, restorāna "Dia 36.line" šefpavārs, Latvijas garšu pazinējs Lauris Aleksejevs, Igaunijas prezidenta šefpavārs Taigo Lepiks un citi. Interesanti, ka eksperti augstu novērtējuši Baltijas valstu zivju, gaļas un piena produktus, piešķirot pat maksimālos punktus.

Visaugstāko novērtējumu – zelta medaļas – saņēma 13 produkti, sudraba medaļas – 11, bet bronzu ieguva 15 produkti. Žūrija augstu novērtējusi Baltijas valstu zivrūpnieku produkciju – zelta medaļu saņēma Latvijas uzņēmumi "Sudrablīnis" par dabiskajiem foreļu ikriem un "Līcis-93" par šprotēm olīveļļā. Divas zelta medaļas ieguva "Royal Nordic" par auksti kūpināto laša fileju un vītināto lasi. Arī "Puratos Latvia" saņēma visaugstāko novērtējumu diviem produktiem – melleņu ievārījumam un bio melleņu ievārījumam "Pūre" – abu recepšu radītāja ir Dace Ersta. Zelts ticis arī "SunBears" par stipro alkoholisko dzērienu "Lāču piens – Apelsīns", kura radītājs ir Māris Pāvilsons. Augstāko novērtējumu saņēmis arī "Smiltenes piens" par produktu "Smiltenes siers" (50%), bet biteniece Alda Hāne devās mājās ar zeltu par liepu medu, kas ievākts no Pullēnu dravas liepām. 

Zelts piešķirts arī Saldus novada Kursīšu pagasta "Brūzilu liellopa" nogatavinātam "T-bone" steikam. 

Starp sudraba medaļas ieguvējiem jāmin arī Latvijas ražotāji "Abavas", sierotava "Soira", kuras cietais siers jau saņēmis trīs zelta zvaigznes pasaules lielākajā pārtikas vērtēšanas sistēmā "British Great Taste". Kategorijā "Vegānie produkti" žūriju ieinteresēja "Natas" čia kaviārs, kura receptes radītājs ir Ivars Rutkovskis. Sudrabs ticis arī "Lības dārziem" un "LIDO", kura ražotie produkti saņēma arī bronzu. Laureātu gods un medaļas tikušas arī "Undai", "Pūrei", "Fazer Latvija", "Jaunpils pienotavai", "Blue Circle", "SunBears" un Skrīveru Pārtikas kombinātam. Konkursa mērķis bija noskaidrot Baltijas valstu kvalitatīvākos pārtikas produktus un labākos izcelt starptautiskā mērogā, veicinot ražotāju un viņu produktu atpazīstamību un sadarbību starp ēdinātājiem un ražotājiem. Vairāki šefpavāri jau izteica vēlmi konkursam iesniegtos produktus iekļaut sava restorāna jaunajā sezonas ēdienkartē, stāsta "Riga Food" vadītājs Rolands Nežborts. Konkursu organizēja Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1", "Pavāru klubs", Agroresursu un ekonomikas institūts sadarbībā ar Zemkopības ministriju.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.