Klusā nedēļa jeb pārdomu laiks nāk ar skaistiem izcilu atskaņotājmākslinieku koncertiem.

Šovakar, plkst. 19 Pestītāja (Anglikāņu) baznīcā Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris "Rīga" aicina uz koncertu "Golgātas ceļš". Tajā izskanēs Jāzepa Vītola, Jēkaba Mediņa, Tālivalda Ķeniņa, Riharda Dubras, Andra Vecumnieka, Andra Dzenīša, Jozefa Gabriela Reinbergera un Ūlas Jeilo skaņdarbi. Muzikālo programmu papildinās kora dalībnieku iedzīvinātās Broņislavas Martuževas, Māras Zālītes, Annas Rancānes un citu latviešu autoru dzejas rindas. Diriģentes – Zane Zilberte un Evita Taranda. Pie ērģelēm – Edijs Strušels, flautas solo – Alise Alma Lesiņa. Kormeistars – Uģis Meņģelis. Ieeja par ziedojumiem, kas ar "ziedot.lv" starpniecību tiks novirzīti Ukrainas atbalstam.

28. marta, Zaļās ceturtdienas, vakarā Rīgā, Svētā Pētera baznīcā, skanēs Gabriela Forē "Rekviēms", Arvo Perta "Stabat Mater" un Gijas Kančelli pēdējais skaņdarbs "Tsutisopeli". Koncertā piedalīsies kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", soprāns Natālija Behma, basbaritons Rihards Mačanovskis, ērģelnieks Aigars Reinis un diriģents Māris Sirmais.

Bet 29. marta, Lielās piektdienas, vakarā Rīgas Domu pieskandinās Latvijas Radio koris, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", ērģelnieks Aigars Reinis un diriģents Sigvards Kļava, atskaņojot Fēliksa Mendelszona kora kantātes, franču komponistu mūziku, kā arī Mārtiņa Viļuma šedevru "Le temps scintille" ("Laiks mirguļo"). Izvērstās soprāna un baritona solo partijas dziedās Latvijas Radio kora mākslinieki Nora Kalniņa un Vitālijs Stankevičs.

Roberta Dinera piemiņai

Mākslas stacijā "Dubulti" apskatāma izstāde "Pasaule manos sapņos", kas veltīta pērn pāragri mūžībā aizgājušajam tēlniekam Robertam Dineram (1977–2023). Mākslinieks dzīvoja Jūrmalā un kļuva pazīstams ar skulptūru izstādēm pludmalē. Kuratores Ingas Šteimanes veidotā piemiņas izstāde piedāvā hronoloģiski plašu darbu klāstu – gan košās un krāsainās deviņdesmito gadu vaska skulptūras, gan divtūkstošo gadu miniatūrās bronzas un fotogrāfijas, gan episku karam veltītu instalāciju, kā arī kopā ar Liliju Dineri veidotās seno literāro pieminekļu ilustrācijas. Izstādi papildina videohronikas.

JRT atmosfēra filmā

Kadrs no Gata Šmita filmas "Kur mājo teātris".

Otrdien, 2. aprīlī, Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Gata Šmita filma "Kur mājo teātris". Tas ir dokumentāls koncertstāsts par leģendāro teātra ēku un tās iemītniekiem. Filma sniedz unikālu ieskatu Jaunā Rīgas teātra 2016./2017. gada sezonā uz skatuves un aiz tās. Tas ir pēdējais gads, ko teātris pavadīja Lāčplēša ielas namā pirms rekonstrukcijas. Dienas un naktis, ziedi un aplausi, smiekli un asaras un, protams, aktieri. Simtgadīgā teātra nama sienas sevī glabā noslēpumu. Šeit laiks plūst citādi. Un pāri visam lido Spēles gars. "Neskatoties uz mājas Lāčplēša ielā 25 leģendāro vēsturi un tās simt pastāvēšanas gadiem, bija saglabājušies ļoti maz foto un videomateriālu. Lai to labotu, 2016. gadā sākām filmēt un fotografēt ikdienas dzīvi teātrī. Dokumentālas un inscenētas ainas, fotogrāfiju sekvences, darbinieku portreti, slēptās kameras un virtuālās realitātes ieraksts. Filma ir mēģinājums nofiksēt un iemūžināt unikālo JRT atmosfēru, kas valdīja Lāčplēša ielā 25 pirms rekonstrukcijas un kas turpina tur valdīt arī tagad," stāsta režisors Gatis Šmits.

Nākamie filmas seansi 3. un 4. aprīlī jau ir izpārdoti, tomēr tā tiks rādīta arī maijā un jūnijā.

Visas "Padomju džinsu" sērijas

Pirmdienu, 1. aprīli, kinoteātris "Splendid Palace" rosina pavadīt, vienas dienas laikā noskatoties ar "Lielā Kristapa" balvu par labāko pašmāju daudzsēriju filmu godalgotā seriāla "Padomju džinsi" visas astoņas sērijas. Filma saņēma balvu arī par labāko scenāriju (Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova, Valdemars Kalinovskis) un labāko aktieri galvenajā lomā (Kārlis Arnolds Avots). Kopumā seriāls bija nosaukts pat 12 nominācijās. To jau novērtējuši arī ārzemēs. Ar lieliem panākumiem Latvijas kinojomā noslēdzies lielākais Eiropas seriālu festivāls "Series Mania". Seriāls "Padomju džinsi" vairāk nekā 50 pasaules seriālu konkurencē ieguva festivāla skatītāju balvu, savukārt aktieris Kārlis Arnolds Avots saņēma labākā aktiera balvu sekcijā "International Panorama".

Izrāde par negaidītiem brīnumiem

Piektdien, 29. martā, "Willa teātrī" pirmizrādi piedzīvos jauniestudējums "Kas mammai somā", kura pamatā ir rakstnieces Kristīnes Ulbergas tāda paša nosaukuma grāmata, kas saņēmusi Latvijas literatūras gada balvu.

Stāsts ir par mammu un viņas bērnudārznieci meitu, kuru dzīvē slēpjas daudz negaidītu brīnumu.

Izrādes režisore ir Anta Priedīte, mākslinieks – Aigars Ozoliņš – komanda, kura iepriekš "Willa teātrī" iestudējusi izrādi "Augusts, zupas neēdājs". Izrādē piedalās aktrises Elīna Bojarkina un Maija Doveika, muzikālais konsultants – Roberts Dinters.

"Debesīs pasakas skrēja"

Turpinot 20 gadus veco tradīciju, Ojāra Vācieša muzejā līdz 27. aprīlim apskatāma Rīgas Lutera draudzes mākslinieku izstāde "Debesīs pasakas skrēja". Šogad tajā eksponēti 11 autoru darbi glezniecības, keramikas, metāla un instalācijas tehnikā. Iedvesma izstādes nosaukumam nākusi no kāda Ojāra Vācieša dzejoļa krājumā "Dzegužlaiks" (1968).

Annas Fišeres pirmatskaņojums

Šovakar Mazajā ģildē ar koncertu "Concerto E&F" kamerorķestris "Sinfonia Concertante" turpinās koncertu ciklu "Concerto no A līdz Z", kurā vairāku gadu garumā iecerēts iepazīstināt klausītājus ar ļoti plašu latviešu komponistu loku. Šoreiz koncertā diriģenta Renāta Cvečkovska vadībā izskanēs arī Annas Fišeres jaundarba mecosoprānam un stīgu orķestrim "Voynich Codex" pirmatskaņojums.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.