3. oktobrī 80 gadu jubileju svinēja ilggadējais, skatītāju ļoti mīlētais un iecienītais Latvijas Nacionālā teātra un arī daudzu kinofilmu aktieris Uldis Dumpis. Aplūko foto no sumināšanas!

Latvijas Nacionālā teātra literārā padomniece Ieva Struka, sveicot Uldi Dumpi jubilejā, teātra mājaslapā internetā raksta: "Latvijas Nacionālā teātra ieeju grezno divi atlanti. Vairāk nekā simt gadu garumā uz viņu pleciem guļ atbildība par to, kāds būs teātris, dažreiz viņi dabū ozollapu vainagus, dažreiz rūķu cepures, bet dažreiz viņiem tiek pielāgoti dažādi īpašvārdi. Diezgan droši var apgalvot, ka viņiem piestāv vārdi Jānis un Rūdolfs. Protams, runa par Raini un Blaumani. Viens no viņiem savus darbus rakstījis, balstoties cēlās un augstās idejās, otrs – reālajā dzīvē. Viens rakstīja "par viņiem", tiem latviešu raksturiem, kādiem tiem vajadzētu būt, otrs – "par mums", tiem latviešu raksturiem, kādi mēs esam. Šādā griezumā raugoties uz Nacionālā teātra atlantiem, nav grūti tos "nokrustīt" arī par Ģirtu un Uldi. Kaut arī abus vieno ne tikai Nacionālajam teātrim nokalpoto gadu skaits un humora izjūta, kaut arī abi ir labi draugi dzīvē, viņi ir arī tikpat atšķirīgi kā Jānis ar Rūdolfu. Ģirts ar saviem melnajiem matiem un tumšajām acīm, ar pāri malām kūsājošo temperamentu un ekscentrisko izturēšanos iemiesoja varoņus, kādi Nacionālā teātra skatītāji nevarēja būt ne padomju laikā, ne īsti tagad. 

Toties Uldis – ne jau nu gluži gaišiem matiem – tomēr bija tas, pēc kā tiekties un ilgoties uz skatuves kā pēc savējā. Kā pēc siltas krāsns ziemas speltē. [..]

Pārlaižot skatienu apjomīgajam Ulda Dumpja lomu sarakstam, jāsecina, ka gandrīz 60 gadu garumā kopš 1965. gada viņš ir piedalījies vairāk nekā 130 iestudējumos. [..] Ja pieņem, ka vidēji katrs iestudējums vismaz 50 izrādes ir piedzīvojis, tad Dumpis uz Nacionālā teātra skatuves ir paklanījies vairāk nekā 6500 reižu. Ja to sareizina ar vietu skaitu zālē un ja aplūko, ka lielākā daļa izrāžu bijusi uz lielās skatuves, tad skatītāju skaits, ko dzīves laikā aci pret aci sastapis jubilārs, šķiet neticams, jo pārsniedz četrus miljonus… Filmas un seriāli ieskaitīti netiek. Tad nu nav brīnums, ka gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs zina, kas ir Uldis Dumpis."

Noslēgumā Ieva Struka raksta par redzīgumu: "Uldim Dumpim tāds ir pret dzīvi, pret ģimeni, pret kolēģiem. Sinonīms varētu būt – uzmanība. Arī tad, kad tu to vismazāk gaidi. Atgriežoties pie atlantiem, viņa paša personiskie atlanti, kas ļāvuši noturēt dzīvē pareizo līdzsvaru, ir teātris un ģimene. Māksla un dzīve. Daina, ko nebūs pārspīlēti saukt par dzīves draugu. Un tās daudzās atvases un atvasītes, kas būs klāt arī jubilejas vakarā."

Vakar Uldis Dumpis ar ģimeni – dzīvesbiedri Dainu Dumpi, meitu Daci, mazbērniem un mazmazbērniem – viesojās arī Rīgas pilī, kur viņu sveica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

"No sirds godinu sirsnīgu, labestīgu un humora pilnu zemgalieti, virtuozu raksturlomu meistaru, kurš ar savu talantu, cilvēcīgo siltumu un personības spēku ieguvis paliekošu tautas godu un mīlestību. Jūsu atveidotie teātra un kino varoņi ir tik leģendāri, ka vairāku paaudžu skatītāju sirdīs un atmiņās dzīvo ne tikai kā personāži, bet arī kā dzīvi cilvēki," vēstī ieraksts Valsts prezidenta pasniegtajā Cildinājuma rakstā U. Dumpim.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.