2023. gads izdevniecībai “Latvijas Mediji” nācis ar panākumiem – ārzemju izdevēji turpina interesēties par latviešu autoru oriģinālprozu.

Reklāma

Gada sākumā ASV izdevniecība Open Letter Books iegādājās tulkošanas tiesības latviešu rakstnieces Janas Egles stāstu krājumam "Dzimšanas diena" (2020). ASV izdevniecības pārstāve Kaija Straumanis stāsta, ka Janas Egles "Dzimšanas diena" būs daļa no triloģijas, ko veidos mūsdienu latviešu sieviešu proza. Tulkotāja godā – ASV Arizonā mītošais valodnieks Uldis Balodis, kurš jau ir pārcēlis angļu mēlē Andras Neiburgas, Viļa Lācīša, Zigmunda Skujiņa un Rūdolfa Blaumaņa prozu, kā arī veicis Rasas Bugavičutes-Pēces un Janas Egles tekstu fragmentu tulkojumus, kas piesaistījuši ārzemju izdevēju uzmanību. Ir paredzams, ka Janas Egles stāstu plašais ceļojums angļu valodā pavērs tulkošanas iespējas arī citur – līdz šim atsevišķi autores stāsti ir tulkoti vācu, lietuviešu un Lietuvas žemaišu dialektā, kā arī tiks tulkoti daži stāsti spāņu valodā.

Jana Egle

Ārzemju tirgu turpina iekarot arī viena no izdevniecības veiksmīgākajām izdotajām grāmatām – Rasas Bugavičutes-Pēces garstāsts "Puika, kurš redzēja tumsā". Tiesības tulkojumam ir iegādājušies izdevēji no Lietuvas, Igaunijas, Turcijas un Horvātijas. Notiek pārrunas arī ar izdevējiem no Ukrainas, Vācijas, ASV un Polijas.

Izdevniecības "Latvijas Mediji" galvenā redaktore Inga Ābelīte: "Lepojāmies, kad 2021. gadā Janas Egles un Rasas Bugavičutes-Pēces grāmatas tika iekļauts Eiropas Savienības Literatūras balvas īsajā sarakstā. Tulkošanas tiesību pārdošana uz ārzemēm ir brīnišķīgs, bet vienlaikus loģisks nākamais solis šo grāmatu ceļam pasaulē. Apliecinājums, ka mūsdienu latviešu literatūra ir aktuāla arī ārpus latviešu valodas robežām un tai ir sava vieta ārzemju lasītāju sirdīs."

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit