Clear 15.1 °C
P. 16.09
Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs
SEKO MUMS
Reklāma
Anna Jansone.
Anna Jansone.
Foto: Leifs Hansens

Kriminālromānu žanra cienītājiem par prieku nule pie lasītājiem ir devies zviedru rakstnieces Annas Jansones romāns “Pazudusī meita” ("Latvijas Mediji"). Tā ir pirmā grāmata sērijā par izmeklētāju Kristoferu Barku.

Reklāma

Jau piecus gadus izmeklētājs Kristofers Barks nerod mieru. Viņš piedzīvojis vecāku ļaunāko murgu – viņa meita Vēra, kas plānoja precēties, savā vecmeitu ballītē pazūd bez vēsts. Pastāv aizdomas, ka meita ir noslīkusi, taču Barks negrib tam ticēt. Viņš dienas pavada, klaiņojot gar ezeru un meklējot pavedienus, taču, kad pazūd vēl viena sieviete, Barkam kļūst skaidrs, ka ļaunums nekur nav zudis. Un tad kaimiņos ievācas Denīse, kas ir tik ļoti līdzīga abām pazudušajām, ka rodas bažas, vai arī viņu nepiemeklēs tāds pats liktenis.

Īsa biogrāfija

Anna Jansone ir dzimusi un augusi Visbijā. Viņas tēvs bija inženieris, māte – medmāsa. Pirms Anna kļuva par pilna laika rakstnieci, viņa daudzus gadus nostrādāja par medmāsu. Tas ierosināja rakstīt par cilvēku attiecībām starp dzīvību un nāvi, un viņa vienmēr savos romānos iepin ētikas dilemmas.

Anna: Vissvarīgākais manā dzīvē ir ģimene: man ir trīs bērni un mazbērni. Es mācu viņiem slēpot, slidot, peldēt, braukt ar velosipēdu un pagatavot pienācīgu maltīti. Man patīk, ka viņi visi ir ar mani virtuvē. Es pati nāku no daudzbērnu ģimenes: kad biju maza, mani vecāki adoptēja trīs bāreņus no Indijas. Viņi bija sešus, astoņus un desmit gadus veci brāļi un māsas. Mēs saņēmām tikai lapiņu ar aptuveni desmit vārdiem viņu dzimtajā valodā.

1998. gadā, kad mana ģimene savā īpašumā ieguva pirmo datoru, es sāku rakstīt. Mana pirmā grāmata tika izdota 2000. gadā. Tagad esmu uzrakstījusi jau vairāk nekā 60 grāmatas, kas Zviedrijā ir pārdotas vairāk nekā piecos miljonos eksemplāru un ir tulkotas 17 valodās. Es pati nekad nekavējos pagātnē, vienmēr esmu šeit un tagad, bet man patīk vērot, kas tālāk notiks ar Mariju Vernu un Kristoferu Barku un viņa kolēģiem. 2007. gadā pēc līguma parakstīšanas ar kinokompāniju “Warner” manu romānu varone Marija Verna nokļuva uz lielā ekrāna un televīzijā. Nu jau rit seriāla devītā sezona, un skatītāju skaits nepārtraukti aug.

Vai rakstīšana ir jūsu vienīgā nodarbošanās šobrīd?

Pirms 2007. gadā kļuvu par pilna laika rakstnieci, es iepriekš biju 25 gadus strādājusi par medmāsu, pārsvarā ar pacientiem, kas sirgst ar plaušu vēzi. Covid-19 pandēmijas laikā, 2020. gada vasarā, strādāju arī par vakcinācijas asistenti. Valsts ietvaros esmu ceļojusi arī kā lektore par tēmu “Veselības ētika", jo esmu publicējusi arī divas grāmatas par to.

Anna Jansone.

Pastāstiet mazliet par saviem hobijiem un sapņiem.

Esmu uzrakstījusi divdesmit bērnu grāmatas par manas detektīvromānu galvenās varones Marijas Vernas dēlu, detektīvu Emīlu Vernu. Es labprāt redzētu arī šos stāstus uz ekrāna. Un, protams, filmas par Kristoferu Barku.

Mani vaļasprieki ir dārzkopība, garas pastaigas pa mežu un vingrošana. Man patīk pavadīt laiku ar ģimeni un draugiem un, protams, ceļot.

Vai jums ir dzīves moto?

Ja jūs ejat savu ceļu, jums nav vajadzīga karte.

Pastāstiet, lūdzu, piecas lietas, ko mēs par jums vēl nezinām.

1. Tikai pēc tam, kad būšu visu izmēģinājusi un, iespējams, pielietojusi vardarbību, es ķeršos klāt lietošanas instrukcijai.

2. Mani uzaicināja vakariņās ar Zviedrijas karali.

3. Skolā man ļoti nepadevās pareizrakstība.

4. Piedāvāju ekskursijas, kurās prezentēju savās grāmatās iekļautās slepkavību ainas.

5. Pandēmijas vientuļajās stundās es vingroju un tagad – 65 gadu vecumā – varu atspiesties 21 reizi. To nekad iepriekš nebiju spējusi izdarīt.

Kā nonācāt līdz rakstīšanai?

Kamēr strādāju par medmāsu, bija laiks, kad psihiatriskās slimnīcas bija jāslēdz, liekot pacientiem palikt savās mājās. Daži no tiem neizdzīvoja, citi nokļuva slimnīcā ar saviem iekšējiem dēmoniem, izsalkuši, netīri un panikā. Pēc tam par viņiem bija jārūpējas radiniekiem. Toreiz satiku kādu 80 gadus vecu kundzi, kurai bija jārūpējas par savu garīgi slimo un vardarbīgo dēlu. Viņas stāsts mani ļoti aizkustināja, un man tas vienkārši bija jāpieraksta.

Reklāma
Reklāma

Kas jūs iedvesmo, un kā atrodat savas tēmas?

Kad biju medmāsa, pacienti dalījās ar mani savos dzīvesstāstos, bieži vien līdz vēlai naktij. Savas profesijas dēļ esmu zvērējusi klusēt un nevaru dalīties tajā, ko esmu iemācījusies. Bet es to varu izmantot savos romānos kā autentisku ieskatu par to, kā dzīve var izvērsties. 

Es arī daudz lasu daiļliteratūru un avīzes. Un runāju ar svešiniekiem daudz vairāk, nekā manai ģimenei tas patiktu.

Kā izskatās jūsu diena, kad strādājat pie grāmatas rakstīšanas? Vai jums ir noteikti rituāli vai vieta, kur darbs sokas produktīvāk?

Es ceļos sešos no rīta, uzvāru kafiju un uztaisu sev divas sviestmaizes ar sieru. Tad sāku rakstīt, kamēr vēl esmu naktskreklā. Joprojām naktskreklā es atbildu uz e-pastiem (kuru sūtītāji parasti ir tulki, izdevēji, aģenti vai lasītāji). Plkst. 10 pabeidzu savu 20 minūšu sporta programmu, tad atkal dzeru kafiju. Tad turpinu rakstīt līdz 12, ēdu pusdienas un atbildu vēl uz e-pastiem. Plkst. 15 dodos pastaigā un tad kārtoju organizatoriskās lietas, līdz pienāk vakariņu gatavošanas laiks. Tas parasti aizņem stundu, jo es uzskatu, ka kārtīga maltīte, kas pagatavota ar mīlestību, ir ļoti svarīga.

Vai detektīvromānā “Pazudusī meita” ir iekļauta arī jūsu personīgā pieredze? Vai grāmatā ir iekļauts kāds konkrēts vēstījums lasītājiem?

Tā kā pati ar ģimeni šobrīd dzīvoju Erebrū, grāmatā cenšos iekļaut sīkāku informāciju par pilsētas vēsturi. Bet ik pa laikam izmantoju arī savus pārdzīvojumus un iespaidus – sajauktus ar fantāziju un maziem meliem.

Mans uzdevums kā rakstniecei ir radīt priekšstatu par to, kā dzīve var izvērsties – kas bieži vien beidzas bēdīgi. Taču lasītājiem pašiem jāvērtē, kas ir labi un kas slikti.

Anna Jansone "Pazudusī meita".

Vai romānā “Pazudusī meita” jums ir mīļākā aina?

Jā, tā ir aina, kad Kristofers uzvedas kā zilonis porcelāna veikalā, apmeklējot savu terapeiti, un saprot, ka ir viņā iemīlējies. Kristoferam ir jārunā par savām jūtām, taču viņš nedrīkst atklāt savas patiesās jūtas, lai nezaudētu viņu kā savu ārstējošo ārsti.

Kurš no varoņiem jums pašai ir vismīļākais?

Šis, manā skatījumā, ir līdzvērtīgs jautājumam: "Kuru no saviem bērniem jūs mīlat visvairāk?" Es nošķiru vietas un grāmatas: katras sērijas galvenais varonis ieņem manā sirdī īpašu vietu.

Romānā “Pazudusī meita” man patīk arī Kristofera kolēģi, kas ir atbrīvoti no ikdienas policijas darba un strādā kopā ar viņu pie neatrisinātajām lietām: Henriks – hipohondriķis ar pieciem maziem bērniem, kas pastāvīgi slimo. Alekss – ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu, kuru nevar apbruņot bīstamās situācijās, un Ingrida, kura vienmēr stāsta patiesību nepareizajiem cilvēkiem un neapstāsies. Un, protams, terapeite Mīa.

Īss sveiciens jūsu lasītājiem.

Cienījamie lasītāji, esmu neizsakāmi priecīga iepazīstināt jūs ar Kristoferu Barku. Viņš ir mans labs draugs! Esam baudījuši garas pastaigas apkārt vētrainajam Jelmarena ezeram, runājot par viņa pazudušo meitu, par viņa bijušo sievu alkoholiķi un viņa jauno lietu: pazudušo medmāsu, vārdā Petra. Viņa pazuda tajā pašā zvejnieku ciematā, kur savulaik viņa meita Vēra.

Ceru, ka jums patiks Kristofera sabiedrība tikpat ļoti, cik man. Viņš var šķist nedaudz kaprīzs, taču viņam ir zelta sirds. 

Raksts sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit

Reklāma
Reklāma
Reklāma
PAR SVARĪGO
Reklāma