Mūzikls "Mulenrūža" TV3 4. augustā plkst. 22.55. Jau Kannu kinofestivālā, kur mūzikls "Mulenrūža" ("Moulin Rouge", Austrālija, ASV, 2001) piedzīvoja pirmizrādi, bija skaidrs, ka Bazs Lurmens radījis meistardarbu.

Reklāma

To apliecināja gan filmas iekļaušana konkursa skatē, gan vēlākie panākumi, tostarp astoņas nominācijas Oskariem – arī kā labākajai filmai –, un ne viena vien kinokritiķa vai aptaujā secinātais, ka kabarē zvaigznes Satīnas un dzejnieka Kristiāna mīlasstāsts iekļaujams gan pie žanra labākajiem darbiem, gan ir neapejams lielums 21. gadsimta kinokontekstā. 

Nikolas Kidmenas un Jūena Makgregora postmodernais duets noslēdz B. Lurmena "Sarkano aizkaru triloģiju", 

un tā notikumi pārnesti gan uz Brodvejas muzikālā teātra skatuves, gan ieguvis pavisam nenopietnas aprises "The Muppets" impērijā.

Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā. TV6 6. augustā plkst. 22.20

Mārtins Makdona no sākuma iekaroja teātra pasauli, un tad nāca kino – debijas filma "Brigē" (2008), kurai sekoja "Septiņi psihopāti" (2012), "Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā" ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", 2017, ASV, Lielbritānija) un šī gada "Oskaru" nominante "Inišerinas Banšī" (2022). Drāmas "Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā" galvenā varone Mildreda ir izmisusi, jo policija nedara neko, lai atrastu viņas meitas slepkavas. Spērusi pārdrošu soli – uz ceļa, kur atrada Andželu, viņa izvieto trīs šerifam veltītus paziņojumus –, sieviete sakustina vietējās sabiedrības miegainību, kas izvēršas nevienlīdzīgā cīņā starp Mildredu un šerifu Bilu Vilobiju. Lomās: Frēnsisa Makdormande, Vūdijs Harelsons, Sems Rokvels, Pīters Dinkleidžs, Ebija Korniša un citi, un divi – F. Makdormande un S. Rokvels – saņēma "Oskarus"; kopumā Amerikas Kinoakadēmijas balvai šī filma bija nominēta septiņās kategorijās.

Kinoteātros "Bārbija" un "Openheimers"

Šīs vasaras divas nozīmīgākās filmas apvienotas ar nosaukumu "Bārbenheimers", un, par piecām kinostundām papildinot skatītāja kinopieredzi, tās piedāvā divus pilnīgi dažādus skatījumus, ko ar galveno varoni – blondu plastmasas lelli un zinātnieku un atombumbas "tēvu" – iespējams izdarīt uz lielā ekrāna. 

Visaptverošās reklāmas kampaņas ietvaros studiju vadību algotie PR darboņi nostiprinājuši pārliecību, ka, neredzot abas šīs filmas, kinoskatītājs pat nedrīkst sevi uzskatīt par kinoskatītāju, 

un šāda taktika rezultējusies fantastiskos komercpanākumos, kuru apjoms ļauj atcerēties vasaras hitu labos laikus vēl pirmspandēmijas pasaulē.

Citātu pārpilnā "Bārbija" ("Barbie", ASV, 2023) ir Grētas Gērvigas pārliecinošs mēģinājums iedvest vitalitāti "Mattel" slavenākajā izstrādājumā, blondo varoni cilvēciskojot līdz pat asaru plūdiem. Kā sievišķīgās vizuālās identitātes simbols – un posts! – Margo Robijas sniegumā Bārbija izlaužas pat reālajā pasaulē un stājas pretī ar patriarhālu pasaules kārtību pārņemtajiem Keniem, kamēr Kiliana Mērfija sagrauztās sirdsapziņas nomocītais Dž. Roberts Openheimers vairs ne mirkli nepavadīs, neiedomājoties par nāvi, ko sēj viņa komandas izgudrojums. Kristofera Nolana biogrāfiskā filma "Openheimers" ("Oppenheimer", ASV, Lielbritānija, 2023) fokusējusies uz sarežģītu likteņstāstu, kura iedzīvināšanā atklāti daudzi ASV vēstures neērtie posmi un varas spēles (Lūisa Strausa lomā – Roberts Daunijs jaunākais).

Visticamāk, abas filmas gozēsies šī kinogada topu augšgalos un profesionālo organizāciju pasniegto balvu laureātu sarakstos.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.