101 gada vecumā pansionātā mūžībā devies pazīstamais gleznotājs Vladimirs Kozins. Daudzus gadus Kozins vadīja Mākslas akadēmijas glezniecības un kompozīcijas katedru, un vēlāk turpināja pedagoģisko darbu savā studijā.

Reklāma

Pagājušogad Kozins svinēja 100 gadu junileju ar izstādi Latvijas Mākslinieku savienības galerijā "Vladimirs Kozins – 100. Glezniecība", kurā bija eksponēti darbi no autora privātās un LMS muzeja kolekcijām, kas tapuši sākot ar 1949. gadā veidoto diplomdaba metu, kā arī darbi, kas radīti tieši šai izstādei.

Vladimira Kozina daiļrade veidojusies latviešu, baltkrievu un ebreju kultūru saplūsmē, darbos mākslinieks pasauli atveido nosvērti, apcerīgi, gleznotos tēlus ietverot līdzsvarotās, tonālās kompozīcijās. Liela nozīme mākslinieka daiļradē ir jaunībā apmeklētajām veidošanas nodarbībām, kur gūtās prasmes vēlāk glezniecības kompozīcijām piešķīra plašākā dimensijā tvertu viengabalainību un stabilitāti.

Vladimirs Kozins izglītību ieguvis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Glezniecības nodaļā, kuru absolvējis 1949. gadā ar diplomdarbu "Ganāmpulki ceļā uz aizmuguri", vadītājs – gleznotājs Ģederts Eliass.

Vladimira Kozina studiju biedri bija nozīmīgi Latvijas gleznotāji, kuru daiļrade iezīmē 20.gs. Latvijas mākslas radošo tēlu, kā Džemma Skulme, Leo Kokle, Lidija Auza, Harijs Veldre, Nikolajs Karagodins. Vladimirs Kozins radoši darbojies līdzās tādām Latvijas mākslas izcilībām kā Kārlis Miesnieks, Ģederts Eliass, Oto Skulme, Leo Svemps, Konrāds Ubāns, Eduards Kalniņš un citi.

Latvijas kultūrā īpaši nozīmīgs ir Vladimira Kozina ilggadējais darbs LMA Glezniecības katedras vadītāja amatā (1953-1989), sekmējot audzēkņos profesionālo kvalitāšu ilgtermiņa noturību un izaugsmi. Mākslinieks attīstīja tonālās glezniecības principus savā un audzēkņu – pazīstamu gleznotāju – daiļradē.

Vladimirs Kozins bija Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedrs kopš 1952. gada.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.