Sklandrausis - pirmais Latvijas nacionālais ēdiens, ko 2013. gadā Eiropas Komisija reģistrējusi kā produktu ar garantētām tradicionālām īpatnībām. Mūsdienās sklandrauši gan vairāk pazīstami kā lībiešu ēdiens, bet vēl pēdējos gadsimtos tas bija plaši izplatīts visā Kurzemē.
Sklandrauši pieder pie ļoti seniem cepumu veidiem, uz ko norāda neraudzētā rudzu miltu mīkla.
Vārds sklanda kuršu valodā nozīmē žoga kārts un zedeņu žogs. Agrāk raušus cepa ugunskura oglēs, tāpēc bija svarīgi izveidot augsto žodziņu, lai pildījums neizplūstu ugunī. Tāpēc sklandrauši Kurzemē tiek saukti arī par žograušiem. Lai gan to, kāds īsti bijis sklandrausis kuršu laikos, var tikai minēt, jo divas no svarīgākajām sastāvdaļām – kartupeļi un burkāni – senlaikos Baltijā nebija pazīstami.
Alsungas Spēlmaņu kroga recepte
Mīklas pamatne
Sastāvdaļas
- 600 g skrotēto un/vai rupja maluma rudzu miltu
- 60 g margarīna vai sviesta
- 150–200 g ūdens
- šķipsniņa sāls garšai
Mīklai, lai tā būtu vieglāk rullējama, var piejaukt nedaudz kviešu miltu – 40–60 g uz minēto rupjo un/vai skrotēto miltu daudzuma.
Pagatavošana
Miltus sajauc ar siltu ūdeni, kam iepriekš pievienots margarīns vai sviests un sāls. Mīklai jābūt stingrai, labi veltnējamai, taču ne pārāk cietai. Gatavo mīklu izveltnē apmēram 1,5–2,5 mm biezumā, no tās izrullē, izspiež vai izgriež apaļas formas pamatnes 10–15 cm diametrā. Mīklas pamatnes malas 1,5–2 cm uzloka uz augšu un šādi sagatavotas pamatnes liek uz ieziestas plāts. Malām jābūt saturīgām un stingri jāstāv uz augšu.
Sklandrausis
Pagatavošana
No rudzu miltiem izveidotajā pamatnē klāj kartupeļu masu, tai virsū – burkānu masu. Pildījuma proporcijas veido kartupeļu un burkānu masa attiecībā 1:2–1:1. Sagatavoto sklandrausi (svaigu vai sklandrauša pusfabrikātu) cep krāsnī augstā (220–250 °C) temperatūrā, līdz mīklas pamatne kļuvusi sausa (15–30 minūtes).
Kartupeļu pildījums
Sastāvdaļas
- 0,8–1 kg kartupeļu
- šķipsniņa sāls garšai
Pagatavošana
Kartupeļus novāra un samaļ (sarīvē) viendabīgā masā, kurai mīcot pievieno sāli pēc garšas. Masai var pievienot izkausētu sviestu 150–200 g vai krējumu 50–100 g, ja vēlas 1–3 olas, kā garšvielu var lietot ķimenes. Daļu vārīto kartupeļu var aizstāt ar nevārītiem rīvētiem kartupeļiem, kuriem nospiests liekais šķidrums.
Burkānu pildījums
Sastāvdaļas
- 1,5–2 kg burkānu
- 100–300 g cukura
Pagatavošana
Burkānus novāra un samaļ viendabīgā masā, kurai mīcot pievieno cukuru. Burkānu masai var piejaukt arī skābu krējumu 200–300 g, ja vēlas, 1–2 olas. Burkānu masai var izmantot arī nevārītus rīvētus burkānus, kuriem nospiests liekais šķidrums.
Lai rauša pildījums labāk sablīvētos rausī, sagatavojot burkānu un kartupeļu pildījumus, var pievienot mannas putraimus.
Pārziešanai
Sastāvdaļas
- 200–300 g skāba krējuma
- 200–300 g cukura
Pagatavošana
Gatavu sklandrausi pārziež ar skābu krējumu, uzkaisa cukuru. Kā garšvielu var pārkaisīt kanēli vai ķimenes.
Pārziešanai var lietot arī krējuma, cukura un olas maisījumu. To pagatavo, minēto skābā krējuma un cukura daudzumu sajaucot ar 2 olām. Tādā gadījumā sklandrausis vēl jācep karstā krāsnī vismaz 5 min.