Magoņu maizītes un kūkas ir iecienītas gan poļu, gan čehu virtuvē. Katram izstrādājuma veidam ir cita garša, lai gan tie gatavoti no vienas mīklas un no tiem pašiem produktiem. Magoņu pildījums var būt liesais – tikai magones, vai arī bagātīgais un treknākais, kad lieso papildina ar riekstiem, alkoholu un dažādiem kaltētiem augļiem.

Reklāma

Liesā magoņu rožu kūka

Sastāvdaļas

  • 500 g rauga mīklas
  • 60 g kausēta sviesta
  • 200 g cukura
  • ½ glāzes magoņu
  • 1 ola pārziešanai
  • 2 ēdamkarotes aprikožu marmelādes

Pagatavošana

1. Mīklu sadala 3 daļās. Galda virsu nokaisa ar miltiem. Liek mīklu un ar rulli plāni izveltnē 35x35 cm kvadrāta formā. Virsu pārziež ar 1/3 kausēta sviesta, vienu kvadrāta malu (3 cm) atstājot neapziestu. Ar sviestu apziesto daļu nokaisa vienmērīgi ar 1/3 cukura un magoņu. Ruleti veļ virzienā uz neapziestās malas pusi.

2. Ruleti sagriež 12 vienādās daļās, gabalus liek apaļā cepamajā kūku formā. Jālūkojas, lai gabali nav pārāk tuvu, jo cepoties tie piebriest. Virsu pārziež ar sakultu olu. Liek cepties līdz 200 °Csakarsētā cepeškrāsnī apmēram stundu. Cep, līdz kūkas virsa ir zeltaina.

3. Gatavo magoņu rožu kūku izņem no krāsns un virsu pārziež ar aprikožu marmelādi.

Bagātīgā rožu kūka

Svētkiem vairāk piestāv bagātīgs, garšā piesātināts pildījums. Daļu kaltēto produktu var aizstāt ar alkoholā izmirkušām ogām no mājās gatavota uzlējuma.

Pildījuma sastāvdaļas

  • 50 g kaltētu dzērveņu, melno plūmju vai rozīņu (var aizstāt ar alkoholā mērcētām ogām)
  • 20 g ruma
  • 250 g piena
  • 60 g sviesta
  • 200 g medus
  • 300 g magoņu
  • 100 g sasmalcinātu mandeļu
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 1 šķipsna maltu krustnagliņu
  • 1 ēdamkarote aprikožu marmelādes

Pagatavošana

1. Kaltētas dzērvenes, rozīnes vai sagrieztas melnās plūmes pārlej ar karstu ūdeni un 10 minūtes mērcē, tad nolej uz sieta un auduma dvielī nosusina. 

Ogas pārrasina ar rumu, samaisa un 5 minūtes ļauj ievilkties. Ja izmanto ar alkoholu vasarā pārlietas ogas, tad rumu nevajag.

2. Pienu ar medu lej katliņā un maisot uzvāra, pievieno mandeles, kaltētas sasmalcinātas melnās plūmes, dzērvenes vai rozīnes, kanēli un krustnagliņas. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa. Pildījumu atdzesē. To var gatavot jau iepriekšējā dienā.

3. Mīklu izrullē 35x35 cm kvadrāta formā. Tālāk kūku veido kā rožu ruletes kūku.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.