Šai vācu receptei būs vajadzīga briežraga sāls. Briežraga sāls jeb amonija hidrogēnkarbonāts (arī E503) ir balts kristālisks pulveris ar vieglu amonjaka smaržu. Agrāk to ieguva, sarīvējot brieža ragus, mūsdienās – ražo rūpnieciski. Briežraga sāli izmanto kā mīklas irdinātāju. Tā sadalās jau 60 °C temperatūrā (zūd aromāts), pretēji sodai, kas jādzēš ar skābpiena produktiem vai citrona sulu, lai zustu specifiskā garša. Daudzās receptēs abus irdinātājus izmanto kopā. Briežraga sāli var nopirkt specializētajos garšvielu veikalos.
Sastāvdaļas
- 3 olas
- 500 g cukura
- 250 ml piena
- 1 ēdamkarote ruma
- 1 nažgals kanēļa
- 1 nažgals maltu krustnagliņu
- 1 tējkarote kakao
- 1 tējkarote kafijas
- 800 g miltu
- 1 paciņa cepamā pulvera
- 1 nažgals briežraga sāls
- 2 ēdamkarotes apelsīnu sukāžu
- 2 ēdamkarotes citronu sukāžu
Glazūrai
- 200 g pūdercukura
- 2–3 ēdamkarotes ūdens
Pagatavošana
1. Olas savieno ar cukuru un saputo putās, putojot pievieno garšvielas. Pielej kakao un kafiju, rumu un nedaudz piena.
2. Miltus sajauc ar cepamo pulveri.
Atlikušajā pienā izšķīdina briežraga sāli.
Miltus iesijā saputotajā masā, pievieno pienu ar briežraga sāli. Visu sajauc viendabīgā mīklā. Tad iemaisa sasmalcinātas apelsīnu un citrona sukādes.
3. Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru tā, lai tiek nosegtas arī malas. Mīklu lej plātī, liek līdz 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 30 minūtes.
4. Bļodiņā ber cukuru, pievieno ūdeni un maisot sajauc glazūrā.
5. Gatavo maizi atdzesē cepamajā plātī, sagriež nelielos taisnstūrveida gabalos un virsu pārziež ar cukura glazūru.