Gada nogales aromātisko našķu receptes tika izgudrotas un attīstītas Vācijas klosteros, kur svētkos, īpaši jau Ziemassvētkos, tautu cienāja ar gardumiem. Iedvesmai - divas klasiskas vācu piparkūku receptes.

Reklāma

Nirnbergas piparkūkas



Nirnbergas piparkūkas.

Sastāvdaļas


  • 150 g medus

  • 50 g cukura

  • 2 ēdamkarotes ūdens

  • 50 g sviesta

  • 1 olas dzeltenums

  • ½ citrona rīvētas miziņas

  • 1 ēdamkarote kakao

  • 1 tējkarote kanēļa pulvera

  • 1 nažgals samaltu krustnagliņu

  • 1 nažgals samalta kardamona

  • 250 g miltu

  • 2 tējkarotes cepamā pulvera

  • 150 g sasmalcinātu mandeļu vai lazdu riekstu

  • 50 g citrona sukāžu

  • 50 tumšo rozīņu



Glazūrai


  • 125 g pūdercukura

  • 1 olas baltums


Pagatavošana


1. Katliņā savieno medu, sviestu, cukuru, pievieno nedaudz ūdens un maisot uz lēnas uguns izkausē. Masu liek bļodā, padzesē un remdenai pievieno olas dzeltenumu, rīvētu citrona miziņu, kakao, garšvielas un 2/3 miltu, kas sajaukti ar cepamo pulveri. 



2. Pievieno sasmalcinātas mandeles, rozīnes, sasmalcinātas citrona sukādes un atlikušos miltus. Visu sajauc.



3. Mīklu izveļ uz galda virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, un samīca viendabīgu. Izveltnē 1 cm biezumā un izspiež apaļas formas piparkūkas. Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru, saliek apaļās piparkūkas. Cep 20 minūtes līdz 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī. 



4. Glazūrai samaisa olas baltumu ar pūdercukuru un dažiem pilieniem ūdens.



5. Piparkūku virsas pārziež ar glazūru. 



Nirnbergas piparrieksti



Nirnbergas piparrieksti
.

Sastāvdaļas


  • 
500 g miltu

  • 2 tējkarotes cepamā pulvera

  • 300 g cukura

  • 2 olas

  • 6 ēdamkarotes piena

  • 1 nažgals samalta ingvera

  • 1 nažgals samaltu krustnagliņu

  • 1 nažgals samalta muskatrieksta

  • 1 nažgals samaltu balto piparu

  • 1 tējkarote kanēļa pulvera

  • ½ citrona rīvētas miziņas

  • ½ apelsīna rīvētas miziņas

  • 75 g citrona sukāžu

  • 50 g sasmalcinātu mandeļu



Glazūrai


  • 200 g izsijāta pūdercukura

  • 2 ēdamkarotes silta ūdens



Pagatavošana


1. Olas ar cukuru saputo krēmīgā masā. Miltus sajauc ar cepamo pulveri. Pakāpeniski saputotajai masai pievieno miltus, pienu, garšvielas, rīvētās apelsīna un citrona miziņas. Samīca. Kā pēdējās pievieno un iemīca citrona sukādes un sasmalcinātas mandeles. 



2. Gatavo mīklu atstāj uz 1 stundu ievilkties. Nobriedušu mīklu izrullē 1 cm biezumā un izspiež aplīšus 3 cm diametrā. Var savelt ķirša lieluma bumbiņas un tās saplacināt. Piparriekstus atstāj uz nakti nožūt. 



3. Apžuvušos piparriekstus liek uz cepamās plāts, kura izklāta ar cepamo papīru. Plāti liek līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 1–15 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.



4. Pūdercukuru savieno ar siltu ūdeni un sajauc biezā masā. Atdzisušos piparriekstus apziež ar pūdercukura glazūru. 


Āhenes piparkūkas


Piparkūkas.

Āhenē, Lejasreinas apgabalā, radušies daudzi mūsdienās populārie Ziemassvētku laika cepumi. To gatavošanai izmantoja māla vai vara formiņas.


Sastāvdaļas


  • 
250 g cukura sīrupa

  • 200 g cukura

  • 50 g sviesta

  • 500 g miltu

  • 10 g kanēļa

  • 15 g anīsa

  • 10 g maltu krustnagliņu

  • 50 g apelsīnu sukāžu

  • 1 nažgals kardamona

  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera

  • nedaudz piena

  • Smalkais cukurs


Pagatavošana



1. Katlā savieno un karsē sīrupu, cukuru, taukvielas, līdz cukurs ir izšķīdis. Padzesē, pievieno garšvielas un sasmalcinātas sukādes. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, iesijā karsētajā maisījumā un rūpīgi iemaisa. 



2. Mīklu uz nakti liek ledusskapī. Nākamajā rītā to izveltnē 5 mm biezu, sagriež 3x8 cm taisnstūros. Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru, kārto izgrieztās piparkūkas, pārziež ar pienu un pārkaisa ar pērļu cukuru.



3. Plāti ar piparkūkām liek līdz 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes. 


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.