Avokado nu reiz ir tas auglis, ko iesaka uztura speciālisti, jo tajā ir vērtīgas taukskābes. Tas der sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Avokado ir kālija avots, tajā ir A, E, B6, K vitamīns un daudz labu uzturvielu. Labā ziņa – ir maz ogļhidrātu. Veģetārieši ar to veiksmīgi aizstāj gaļu.

Kā izvēlēties

Ja avokado netiks uzreiz vakariņās notiesāts, tad veikalā jāmeklē smagāks un cietāks auglis ar vienmērīgi gludu, nebojātu mizu bez brūniem plankumiem un iespiedumiem. Istabas temperatūrā tas nogatavosies pāris dienās. Gatavs avokado ir tikai mazliet mīksts, ar stingru struktūru. Ja, iespiežot miziņā ar pirkstu, paliek iedobīte, auglis jau ir par mīkstu, un sagriežot varēs redzēt brūnu putrveidīgu masu. Kvalitatīvu, gatavu, kvalitatīvu avokado var glabāt ledusskapī piecas dienas, bet tad gan auglis sāk kļūt tumšāks un zaudēs aromātu. 

Avokado.

Kā izmantot

  • Gatava avokado mīkstumu saspaida ar dakšiņu, piespiež mazliet citrona sulu, sāli, melnos piparus, un smēriņš, ko likt uz maizītes, ir gatavs. Taču tikpat garšīga ir vienkārši avokado šķēle uz rupjmaizes.

Avokado ēd svaigu. Termiski apstrādāts, tas var kļūt rūgts. 

  • Avokado sagriež mazos kubiņos un pievieno zupai, kas jau ielieta šķīvī. Ideāli sader ar melno pupiņu zupu.
  • Tas bagātinās makaronus ar sieru. Kad rīvētais siers jau mazliet pakusis uz makaroniem,  uzkaisa  smalki  sagrieztus  avokado gabaliņus.
  • Plānas avokado šķēlītes uzliek siltai picai. 
  • Avokado ir veselīga un garšu bagātinoša piedeva salātiem. 
  • Populāra ir avokado mērcīte – gvakamole. Variāciju ir daudz, bet tradicionālā – sablendē avokado, tomātus, sīpolus, koriandra zaļumus, pievieno laima sulu, čili, sāli, maltas ķimenes un melnos piparus.
  • Ideāla ir avokado savienība ar garnelēm un vistas gaļu.
  • Avokado saskarsmē ar gaisu ātri vien sāk melnēt, tāpēc ēdienam to pievieno īsi pirms pasniegšanas. Var sagrieztu avokado apslacīt ar citrona vai laima sulu. Ir metode, ka pagatavotajā smēriņā ieliek izņemto avokado kauliņu – tad masa tik ātri nemainīšot krāsu.

Siltie zivs salāti ar avokado

  • 200 g laša filejas
  • 100 g ledussalātu
  • 5 ķirštomātiņi 
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • avokado
  • daži bazilika zariņi
  • olīveļļa
  • laima sula
  • sāls, malti melnie pipari 

Cepešpannā ieklāj cepampapīru. Liek pārgrieztus ķirštomātiņus, sarīvētas vai plānās šķēlītēs sagrieztas ķiploka daiviņas, uzber bazilika lapiņas un smalki sagrieztus kātiņus. Apslaka ar olīveļļu, pārkaisa sāli, piparus un cep 180 grādos 15 minūtes. 

Pēc tam uzliek zivs fileju un turpina cept 8–10 minūtes (atkarībā no filejas biezuma). 

Pagatavo mērci – laima sulai pievieno olīveļļu, sāli, melnos piparus un cītīgi maisa, līdz mērce sabiezē. Uz šķīvja izklāj saplucinātas salātu lapas, sagriež avokado, pārlej mērci. Gatavo zivs fileju sadala gabaliņos, liek uz salātiem, pievieno ceptos tomātus ar ķiplokiem. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.