Jā, tā ir aukstā zupa, kas pavasarim un vasarai ļoti piederas. Turklāt var gatavot ne vien sāļas, bet arī saldas aukstās zupas. Var variēt ar sastāvdaļām, lai gūtu nepieredzētu garšu baudījumu.

Aukstā skābeņu zupa

Aukstā skābeņu zupa.
  • 200 g skābeņu
  • 150 g vārītu kartupeļu
  • 1 svaigs gurķis
  • 100 g kūpinātas cūkgaļas krūtiņas
  • 2 vārītas olas
  • 700 ml auksta ūdens
  • skābais krējums
  • 30 g loku
  • 30 g diļļu
  • sāls, pipari

Skābenes noskalo, sīki sagriež, liek verdošā ūdenī un vāra 5–10 minūtes. Nokāš. Ūdeni, kurā vārījās skābenes, neizlej. Lokus sīki sagriež, dilles sasmalcina, gurķi, vārītos kartupeļus un kūpinājumu sagriež salmiņos. Atdzesētajam ūdenim, kurā vārījās skābenes, pievieno sāli, piparus, lokus, dilles, gurķi, skābenes, kartupeļus, kūpinājumu un pielej aukstu ūdeni. Samaisa. Zupu lej šķīvī, pieliek sakapātas vārītas olas un skābo krējumu.

Ar teļa gaļu un cukurzirņiem

Aukstā zupa ar teļa gaļu un cukurzirņiem.
  • 300 g teļa gaļas filejas
  • 1–2 lauku gurķi
  • 2–3 redīsi
  • 6–7 pākstis cukurzirņu
  • sauja spinātu
  • maurlociņi
  • 1 l kefīra
  • olīveļļa
  • sāls, svaigi malti pipari

Fileju apcep olīveļļā, izsautē vieglā sālsūdenī, atdzesē un sagriež strēmelītēs. Nomizo gurķus un redīsus un sagriež strēmelītēs, sasmalcina spinātus, zirņu pākstis un maurlociņus. Visas sastāvdaļas liek bļodā, pievieno sāli, piparus un kefīru, samaisa. Pirms pasniegšanas atdzesē ledusskapī.

Kefīru var aizvietot ar bezpiedevu jogurtu vai paniņām. Var izmantot kefīru ar zemu tauku saturu – 2% vai vēl liesāku.

Ar garnelēm un paipalu oliņām

Ar garnelēm un paipalu oliņām.
  • 200 g saldētu garneļu
  • 1 paciņa salātu majonēzes
  • 4 paipalu olas
  • 2–3 lauku gurķīši
  • sauja ķirštomātu
  • 1 paprika
  • 1 l kefīra
  • maurlociņi
  • dilles
  • sāls, malti melnie pipari

Paipalu olas vāra 3 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī, noloba un sagriež četrās daļās. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm, gurķus nomizo, sagriež ripās, pēc tam trijstūros. Tādos pašos gabaliņos sagriež paprikas šķēles. Dārzeņus liek bļodā, piespiež majonēzi, pievieno zaļumus, garneles, sāli un piparus. Pielej kefīru un samaisa. Ievieto ledusskapī atdzesēties. Pasniedz ar paipalu oliņām un pārkaisītu ar zaļumiem.

Majonēze piešķir zupai pikantumu, kā arī rada sāta sajūtu. Ja negribas lietot majonēzi, to var aizstāt ar Dižonas vai angļu sinepēm.

Padomi

  • Kefīra vietā var izmantot rūgušpienu, paniņas vai bezpiedevu jogurtu.
  • Var eksperimentēt ar garšām, izvēloties dažādas sinepes: angļu, franču, Dižonas vai citas. Graudainās gan nevajadzētu likt pie aukstās zupas.
  • Ja izmanto vārītas, nevis marinētas bietes, garšas pastiprināšanai pielej baltvīna, ogu vai augļu etiķi, var iespiest citrona sulu skābumiņam.
  • Ja auksto zupu nespēj iedomāties bez gaļas, klasisko doktordesu var aizstāt ar šķiņķi, vistas girosu vai vārītu teļa gaļu.
  • Vārītas paipalu olas zupai piešķirs citu garšu nekā vistu olas, turklāt tās ir sātīgākas. Jāņem vērā, ka paipalu olas liek porcijā, nevis iemaisa kopējā traukā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.