Batātes ir gan garšīgas, gan uzturvielām bagātas, gan no tām var pagatavot dažādus ēdienus.

Batātes, ko dēvē arī par saldo kartupeli, kaut tās nepieder nakteņu dzimtai, uzturvērtības ziņā pārspēj parastos kartupeļus. Šis tīteņu dzimtas augs ir vitamīniem bagāts, satur organismam tik nepieciešamo kalciju, kāliju, dzelzi, šķiedrvielas un vēl daudz citu vērtīgu vielu.

Batātes.

Saldos kartupeļus var cept, gatavot sautējumus, karijus, plācenīšus, pievienot zupām un salātiem, no tiem iespējams pagatavot pat desertus. 

Batāte piešķir ēdieniem skaistu oranžu nokrāsu, viegli saldenu garšu un tumīgumu. 

“Batātes var vārīt, bet vienām pašām tām ir pliekana garša. Toties tās nevainojami garšo ceptas. Salīdzinājumā ar vārītu šķiet pilnīgi cits dārzenis,” uzsver restorāna Vairāk saules šefpavārs Tomass Godiņš. 

Šefpavārs Tomass Godiņš.

“Batātes ar visu mizu pārgriež uz pusēm, liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, uzslaka nedaudz eļļas, uzbārsta piparus un sāli, uzliek sviesta piciņas un cep 180 ºC pusstundu vai mazliet ilgāk. Ceptas batātes ir lieliska piedeva pie gaļas vai zivs.”

Lai nenomāktu batātes garšu, šefpavārs iesaka neaizrauties ar garšvielām – būs pietiekami ar pipariem un sāli, bet asumiņam var uzbārstīt čili pulveri. “Ja no batātēm gatavo biezeni, masai var pievienot sarīvētu apelsīna miziņu un svaigi spiestu apelsīnu sulu, var pierīvēt laima miziņu. Šī citrusaugļu nots bagātinās biezeņa garšu,” iesaka šefpavārs. “Kad gatavo kariju, tad gan var drošāk rīkoties ar garšvielām – pievienot gan čili, gan kariju.”

Šefpavārs turpinājumā dalās ar karija recepti, ko pats iecienījis. Tā pagatavošanai vajadzēs batāti, burkānus, selerijas sakni, šalotes sīpolus, turku zirņus, dzeltenā karija pastu, kokosriekstu pienu, eļļu cepšanai, laima sulu, kinzu jeb koriandru. Batāti izcep cepeškrāsnī, izņem mīkstumu. Burkānus, selerijas sakni un sīpolus apcep nelielā eļļas daudzumā. Ceptos dārzeņus liek katlā, pievieno kariju, kokosriekstu pienu, piparus, sāli, laima sulu un sakapātu kinzu. Pašās beigās pieliek lielos gabalos sagrieztu cepto batāti, ko uzmanīgi iemaisa, un uzbārsta konservētus turku zirņus. “Šādam karijam raksturīga svaiga un vienlaikus pikanta garša,” zina teikt Tomass Godiņš.

Ja gribas kariju ar gaļu, ņem atkaulotus vistu šķiņķīšus, iemarinē karija pastas un eļļas maisījumā. Izcep un pievieno dārzeņu karijam. Var gatavot visu kopā, tikai tad šķiņķīši jāsagriež gabaliņos.

Batātes karijs.

Karijs

  • 1 batāte
  • 1 ziedkāposts
  • 1 sīpols
  • 3 burkāni
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 1 kārbiņa konservētu turku zirņu
  • 1 kārbiņa kokosriekstu piena
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 saujas sasmalcinātu pētersīļu
  • 2 ēdamkarotes karija garšvielas
  • 1 ēdamkarote kumīna sēklu
  • sāls, pipari

Batāti un burkānus nomizo, sagriež nelielos kubiņos. Ziedkāpostu sagriež gabaliņos, kacenu ieskaitot. Sīpolu un ķiploku nomizo un sakapā. Katlu liek uz uguns, ļauj uzkarst, tad ieber kumīna sēklas, karija garšvielu, piparus, sāli un apmaisot uzkarsē. Pielej eļļu un iemaisa garšvielas. Pēc tam pievieno sakapātos sīpolus un ķiplokus. Maisot apcep, līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi. Tad pievieno burkānus un apcep dažas minūtes. 

Nobeigumā pieliek sagrieztos ziedkāpostus un batāti. Visu rūpīgi apmaisa un pārlej verdošu ūdeni (ap 100 ml) un ļauj dārzeņiem pasutināties 5 minūtes. Pielej kokosriekstu pienu, apmaisa un dārzeņus turpina sutināt kādas 15 minūtes. Nobeigumā pievieno nokāstus turku zirņus, sasmalcinātus pētersīļus un visu pakarsē vēl 5 minūtes.

Karija garšvielas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.