Latviešu tradicionālajā virtuvē pupiņu zupas ir sātīgas, biezas un reizēm arī smagas, jo tajās ir gaļa, grūbas, kartupeļi, speķa tauki un pašas pupiņas. Taču var būt arī vieglas pupiņu zupas, kas vēderam nerada stresu. Iedvesmai - pupiņu zupa ar kaltētiem tomātiem.
Sastāvdaļas 4 porcijām
- 1,2–1,5 l buljona
- 200 g izmērcētu pupiņu
- 2 burkāni
- 2 kartupeļi
- 50 g kaltētu tomātu
- 1 sīpols
- 4 ēdamkarotes sakapātu lociņu
- 3 ēdamkarotes augu eļļas
- 1/3 tējkarotes kurkumas
- tējkarote ķimeņu sēklu
- malti melnie pipari, sāls
Pagatavošana
Atsevišķi izvāra pupiņas. Burkānus sarīvē uz rupjas rīves, kartupeļus sagriež kubiņos, sīpolus sīki sakapā. Pannā uzkarsē eļļu, ieber garšvielas un apcep 30 sekundes. Pieliek burkānus, sīpolus un cep 4–5 minūtes.
Katlā uzvāra buljonu, pievieno kaltētus tomātus, sagrieztos kartupeļus un vāra 5–7 minūtes.
Pieber apceptos burkānus un sīpolus un vāra vēl 5 minūtes. Pieliek pupiņas, sāli un uzvāra. Atstāj 10 minūtes ievilkties. Pasniedz ar lociņiem.