Rupjmaizes kārtojums un dzērveņu dzēriens rotās katras saimes galdu, kas klāts par godu Latvijas valsts svētkiem.
Reklāma
Rupjmaizes kārtojums
- 200 g dzērveņu
- 200 g rudzu rīvmaizes
- 80 g brūnā cukura
- 200 ml saldā krējuma
- 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
Rudzu rīvmaizi var iegādāties lielveikalos, taču var arī pagatavot mājās. Uz pannas apgrauzdē rudzu maizi un pēc tam to sablendē.
Dzērvenes sablendē ar brūno cukuru.
Saldo krējumu saputo ar vaniļas cukuru.
Stikla traukā pamīšus kārto dzērveņu masu, rudzu rīvmaizi un putukrējumu. Pasniedz uzreiz.
Ja saldais ēdiens kādu laiku pastāv, rīvmaize samirkst un vairs nav tik gardi.
Aromātisks dzērveņu dzēriens
- prāva sauja dzērveņu
- 1,5 l ūdens
- 100 g brūnā cukura
- 1 ēdamkarote kaltētas piparmētras
- pustējkarote malta kardamona
- pustējkarote maltu fenheļa sēklu
Visas sastāvdaļas liek katlā, uzvāra, atstāj uz pusstundu ievilkties. Tad izkāš caur smalku sietiņu.