Klasiska recepte kraukšķīgu mazsālīto gurķīšu pagatavošanai - tos varēs baudīt jau nākamajā dienā.
Sastāvdaļas
- 1 kg gurķu
- 1 ķiploka galviņa
- 100 g diļļu
- 10 melno piparu graudu
- 4 lauru lapas
Marinādei:
- 1 l ūdens
- 2 ēdamkarotes 9% galda etiķa
- 1,5–2 ēdamkarotes sāls
- 1 ēdamkarote cukura
- 1 ēdamkarote sinepju pulvera
Pirms gatavošanas gurķus uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī, lai tie būtu kraukšķīgāki. Dilles rupji sagriež, ķiplokus notīra un sagriež plānās šķēlītēs. Gurķiem nogriež galus.
Pusi diļļu un ķiploku saliek burkās, tad blīvi kārto gurķus, vienmērīgi saliek lauru lapas (tās var salauzt mazākos gabaliņos), pievieno piparu graudiņus, pa virsu liek atlikušās dilles un ķiplokus.
Ūdenim pievieno sāli un cukuru un uzvāra. Noņem no uguns, pielej etiķi, pieber sinepes un samaisa.
Tad marinādi pārlej gurķiem, traukam uzliek vāku un atstāj uz nakti.
Nākamajā dienā jau var baudīt kraukšķīgos gurķīšus.
Ieteikumi gurķīšu konservēšanai
- Pirms likšanas burkās gurķus trīs četras stundas izmērcē aukstā ūdenī, lai atdzeras. Tad tie būs kraukšķīgāki.
- Pirms sālīšanas gurķiem var nogriezt galus. Tos būs gan ērtāk salikt burkā, gan ātrāk iesūksies marināde.
- Ja gurķus sagriež gareniski četrās daļās un pārlej marinādi, tie ir gatavi jau stundas laikā.
- Kad trīslitru burkā salikti gurķi un garšaugi, tajā ietilpst aptuveni 1,2 litri ūdens. Uz šādu ūdens daudzumu liek aptuveni 3 ēdamkarotes sāls.
- Parasti pusi garšaugu sapilda burkas dibenā, pēc tam saliek sālīšanai paredzētos gurķus un pārliek pārējos garšaugus.
- Visvairāk aromātisko vielu dilles satur ziedēšanas laikā. Izmanto gan stublājus, gan ziedu un sēklotņu kopas. Dilles piešķir gurķiem aromātu.
- Ķiplokus pievieno uzmanīgi – mazā daudzumā, jo to garša ir asa un spēcīga.
- Mārrutka sakne gurķiem piešķir gan aromātu, gan uzlabo kraukšķīgumu.
Der zināt!
- Labāk izvēlēties rupjo galda sāli, jodētais un jūras sāls nederēs.
- Ja gurķiem pārlej verdošu ūdeni, tie nebūs kraukšķīgi.
- Trīslitru burkā orientējoši var likt 3–5 upeņu lapas, 3–5 ķiršu lapas, 2–4 ozola lapas un 1 mārrutku lapu, 2–4 diļ- ļu ziedkopas, 4–6 ķiploka daiviņas.