Tortijas, burito, tako, lavašs, dažādi rullīši parasti garšo gan lieliem, gan maziem. To galvenais pluss ir tāds, ka sastāvā ietilpst dārzeņi, ir ātri pagatavojams ēdiens un pēc maltītes nav smaguma sajūtas pakrūtē.

Reklāma

Daudzu tautu nacionālajām virtuvēm raksturīgas vienkāršas un demokrātiskas uzkodas, kad mīklas plātnē tiek ietīts pildījums, pēc tam rullītis apcepts vai fritēts eļļā, vai arī rullīši ēsti tāpat – bez termiskās apstrādes. 

Tortija ar pildījumu.

Ķīnieši gatavo springrolls jeb dārzeņu rullīšus, dārzeņus, gaļu un citas pildījuma sastāvdaļas ietinot rīsu mīklas plātnē. 

Savukārt tortijas ir meksikāņu nacionālās virtuves pamatā. 

Šo bezrauga plakanmaizi gatavo no neraudzētas kukurūzas vai kviešu miltu mīklas. 

Tortijas izmanto meksikāņu tradicionālo ēdienu – burito, tako, fahitas u.c. – pagatavošanai, mīklas plātnē ietinot dažādas sastāvdaļas: dārzeņus, gaļu, zivis, sieru un daudz ko citu.

Sātīgās uzkodas atšķiras pēc tortijas veida (kviešu vai kukurūzas), kā arī pēc pildījuma, lieluma un pagatavošanas metodes. 

Vistas tortija

Sastāvdaļas 4 porcijām

  • 4 tortijas plātnes
  • 2 vistas šķiņķīši bez kaula un ādas
  • 1 ēdamkarote tomātu biezeņa
  • 1 tējkarote medus
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 citrons

Pildījumam:

  • 100 g turku zirņu
  • 2 tomāti
  • 1 paprika
  • 1 sarkanais sīpols
  • puse garā gurķa
  • 2 saujas salātlapu
  • 50 g siera
  • 1 ēdamkarote olīveļļas

Pagatavošana

Marinādei sīki sagriež ķiploku, pievieno tomātu biezeni, citrona sulu, medu un visu sajauc. Vistas šķiņķīšus ieliek marinādē un patur 10 minūtes. Tad iemarinēto gaļu cep uz pannas, līdz gatava. Kad šķiņķīši atdzisuši, tos sagriež gabaliņos.

Gatavo pildījumu: novāra turku zirņus. Sīki sagriež salātlapas, papriku, gurķi, tomātus un sarkano sīpolu, pievieno zirņiem. Pierīvē sieru, pārlej olīveļļu un citrona sulu, samaisa.

Tortijas uzsilda uz sausas pannas pāris sekunžu. Tad katrā tortijā kārto pildījumu un vistas gabaliņus, visu satin rullītī.

Tortijā var likt citu pildījumu, izmantojot iecienītus dārzeņus, zivis, jūras veltes, sieru.

Padoms

Lielākai sāta sajūtai tortijas var gatavot cepeškrāsnī.