Ja ir 3–5% sāls, lasi var saukt par mazsālītu. Jo sāls vairāk, jo konservants nodrošina ilgāku glabāšanu.

Reklāma

Mazsālīts lasis

Mazsālīta laša sviestmaize.

Zivij notīra zvīņas, nogriež galvu un asti, filē (izgriež asaku). Sālījumam samaisa 2 ēdamkarotes rupja sāls ar 1 tējkaroti cukura. Garšas niansēm noderēs arī krustnagliņa, melnie pipari, rozmarīns, lauru lapa. Garšvielas saberž miezerī un pievieno sāls/cukura maisījumam. 

Zivi sagriež gabaliņos, atstājot ādu. 

Tos apviļā sāls/cukura/garšvielu maisījumā, liek burkā (salokot ar ādu uz iekšpusi) un uz 2–3 stundām atstāj istabas temperatūrā. 

Pēc tam liek ledusskapī, un pēc 10–12 stundām jau var gatavot lašmaizītes.

Mazsālīts lasis.

Laša sendvičs (kārtainā sviestmaize)

Sastāvdaļas

  • tostermaize
  • mazsālīts lasis
  • svaigs gurķis
  • sarkanais sīpols
  • tomāti
  • olīvas
  • salātlapas
  • majonēze
  • dilles
Laša sendvičs.

Pagatavošana

Uz tostermaizes uzziež ar dillēm sajauktu majonēzi, liek salātlapas, plāni sagrieztu sarkanā sīpola ripiņas, mazliet sakapātu svaigu diļļu kārtu, tad plānās šķēlēs sagrieztu mazsālītu lasi (var ņemt arī auksti kūpinātu). Tam pa virsu liek plānās šķēlēs sagrieztu gurķi, ripiņās sagrieztas olīvas un tomātu šķēlītes. Virsū – tostermaizes šķēli.

Var atkārtot vēl vienu kārtu. Sasprauž maizes ar koka iesmiņu, dekorē ar citrona šķēlīti un olīvu.

Klasiskajā variantā produkti tiek likti tikai starp divām maizes šķēlēm. Tostermaizes kārtu skaits, pildījuma biezums un sastāvdaļas jāizvēlas atkarībā no ēdēja mutes lieluma un sendviča lietojuma – vai to paredzēts ēst no šķīvja (izmantojot nazi un dakšiņu) vai ņemt līdzi uz darbu kārbiņā.

Kā izvēlēties zivi

  • Iespiežot ar pirkstu mīkstumā, nedrīkst palikt iedobe. Laba zivs ir stingra.
Lasis.
  • Zivs acīm jābūt skaidrām un dzidrām. Ja acis ir blāvas, stiklainas, pārmēru spīdīgas, tad zivs noteikti nav pirmā svaiguma.
  • Saldēšanas procesā zivis zaudē līdz pat 70% olbaltumvielu. 

Pēc atlaidināšanas zivs kļūst švammīga – mainās gaļas struktūra.

  • Izķidātas svaigas zivis var uzglabāt ledusskapī 3–4 dienas. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.