Fog 13.3 °C
P. 20.09
Ginters, Guntra, Marianna
SEKO MUMS
Reklāma
Pusdienu un vakariņu šķīvī vienmēr jābūt pievienotiem dārzeņiem
Pusdienu un vakariņu šķīvī vienmēr jābūt pievienotiem dārzeņiem
Foto: Shutterstock / Latvijas Mediji

Lai bērns fiziski un garīgi normāli attīstītos, viņam nepieciešams pilnvērtīgs uzturs. Tas veicina mazā cilvēka augšanu un mazina uzņēmību pret slimībām. Taču nereti vecākiem jāapbruņojas ar pacietību, jo mazais ēdējs var pateikt – es to neēdīšu.

Reklāma

Jāprot noteikt robežas

“Bērna ēdienkartē jāiekļauj visas produktu grupas. Nav viena produkta, ko varētu izcelt, ir jābūt daudzveidībai, mērenībai un regularitātei,” uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīca uztura speciāliste Lizete Puga. “Taču jāņem vērā, ka mazajiem ēdējiem no triju līdz sešu gadu vecumam mēdz būt neofobija – bailes izmēģināt jaunus pārtikas produktus, no sajauktiem ēdieniem, kad grūti noteikt ēdiena sastāvdaļas.”

Tāpēc nav pārsteigums, ka bērns atteiksies no rasola, kura sastāvā ir daudz produktu, turklāt sajaukti ar krējumu un majonēzi. Bet, ja bērns regulāri saka – es to neēdīšu vai man negaršo, vecākiem jāprot noteikt robežas. Lai nesanāk tā, ka atvase ēd tikai makaronus un cīsiņus, piedzerot ābolu sulu, vai tikai maizi, norāda speciāliste. 

“Maza bērna teiktais “nē!” ne vienmēr nozīmē noliegumu. Tā viņš pārbauda vecākus, vai tie piekāpsies vai arī būs stingri savā nostājā. 

Tāpēc vecākiem nevajadzētu uzreiz likt galdā kaut ko citu, bet pēc pusstundiņas piedāvāt to pašu ēdienu.”

Trīs ēdienreizes

Pamatēdiena porcijai jābūt bērna divu sauju lielumā. “Uz šķīvja vajadzētu būt trim produktu grupām: olbaltumvielām (biezpiens, gaļa, zivis, olas, siers), graudaugiem (rīsi, makaroni, griķi, maize), dārzeņiem un augļiem,” uzskaita uztura speciāliste Lizete Puga.

Brokastīs varētu būt pienā vārīta auzu pārslu putra ar svaigām ogām vai pilngraudu maizes šķēlītes ar sieru un gurķīti. Pusdienās – vārīti rīsi ar zivtiņu vai kartupeļu biezenis ar vistiņu un burkāniem, ziedkāpostu un gurķiem. 

Savukārt vakariņās varētu būt vārīti kartupeļi, biezpiens un dārzeņi. Starp ēdienreizēm bērnam var piedāvāt kādu uzkodu: augļus, ogas, dārzeņus, riekstus, žāvētus augļus, nesaldinātus piena produktus. Porcijai vajadzētu būt bērna saujas lielumā. “Uzkodas ir veids, kā vecāki var nokomplektēt bērnam nepieciešamās uzturvielas,” skaidro uztura speciāliste.

Ja bērns ēd vienveidīgu pārtiku, maltītes ir nepilnvērtīgas, ar laiku viņš var iedzīvoties veselības problēmās. “Organisms izjūt uzturvielu deficītu, un var attīstīties anēmija, novājinātā organisma dēļ bērns bieži slimo, tāpat var būt gan samazināts, gan palielināts ķermeņa svars,” brīdina uztura speciāliste.

Reklāma
Reklāma

Receptes iedvesmai* 

Saldo kartupeļu plācenīši

Saldo kartupeļu plācenīši.
  • 175 g saldo kartupeļu
  • 225 g pilngraudu miltu
  • 55 ml piena
  • 50 g sviesta
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • pustējkarote kukurūzas cietes
  • 2 tējkarotes sakapātu lociņu

Saldos kartupeļus liek katlā ar aukstu ūdeni, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra 5–10 minūtes, līdz tie mīksti. Nokāš, saspaida ar dakšiņu un ļauj atdzist.

Visas sausās sastāvdaļas liek bļodā un, beržot ar karoti, iejauc sviestu, līdz mīkla atgādina rupjas drumstalas. Pievieno saldos kartupeļus, pienu un maurlokus.

Mīklu izveltnē līdz 2 cm biezu un sagriež aplīšos. Liek ar taukvielām ieziestā cepešpannā un cep cepeškrāsnī 220 grādos 10–12 minūtes.

Mīklai var pievienot 50–75 g Čedaras siera.

Krēmīga vistu akniņu pastēte

Krēmīga vistu akniņu pastēte.
  • 225 g vistu akniņu
  • 175 g sviesta
  • 25 g nekūpināta bekona
  • 25 g sīpolu
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 55 ml auksta ūdens
  • pustējkarote cukura
  • šķipsniņa kukurūzas cietes

Pannā izkausē aptuveni 25 g sviesta un apcep sagrieztus sīpolus un ķiploka daiviņu pāris minūšu. Pievieno sagrieztas akniņas un bekonu, turpina cept vēl 5 minūtes, nepārtraukti apgrozot, līdz tie gatavi. Pielej ūdeni un rūpīgi visu samaisa līdz pat pannas dibenam, lai izšķīdinātu un sajauktu izdalījušos šķidrumu. Visu ielej virtuves kombainā.

Tajā pašā pannā izkausē atlikušo sviestu, pēc tam pievieno vistu akniņām un virtuves kombainā sasmalcina līdz viendabīgai konsistencei. Masa var būt nedaudz graudaina, tāpēc to izrīvē caur sietu.

Gatavojot pastēti, masai var pievienot saldo krējumu.

Malta liellopa gaļa ar kabaci un rīsiem

Malta liellopa gaļa ar kabaci un rīsiem.
  • 225 g maltas liellopa gaļas
  • 175 g kabača
  • 1 mazs sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1 desertkarote tomātu biezeņa
  • 1 lauru lapa
  • 275 ml vistas buljona
  • 175 g gargraudu rīsu

Kabaci nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni, sagriež 1 cm kubiņos. Pannā uzkarsē eļļu, viegli apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploka daiviņu, līdz kļūst mīksti. Pievieno malto gaļu un apcep aptuveni 4 minūtes, līdz tā apbrūninās. Pieliek sagriezto kabaci, tomātu biezeni un lauru lapu, iemaisa buljonu, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tad samazina uguns intensitāti, pannai uzliek vāku un 15 minūtes vāra mērci. 

Pēc tam vāku noņem un turpina vārīt vēl 15 minūtes, lai iztvaicētu daļu šķidruma un mērce nedaudz sabiezētu. Izņem lauru lapu un iemaisa vārītus gargraudu rīsus.

Kabacis ir nedaudz bezgaršīgs, toties labi uzsūc pārējo ēdiena sastāvdaļu aromātu un garšu.

Padomi

  • Lai uzņemtais uzturs tiktu labi izmantots, jāievēro ēšanas režīms – 3 pamatēdiena reizes un 1–3 uzkodas.
  • Gatavojot maltīti, priekšroka dodama garšaugiem. Sāli un cukuru izmanto mēreni.
  • Pusdienu un vakariņu šķīvī vienmēr jābūt pievienotiem dārzeņiem.
  • Pēdējai ēdienreizei jābūt 2–3 stundas pirms gulētiešanas.

*No Sianas Blunosas pavārgrāmatas Ņam, ņam mazulīt

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
MĀJA ĢIMENE
Reklāma