Šī recepte prasa nedaudz piņķerīgu darbiņu, tīrot siļķi, taču rezultāts būs to vērts.
Kas vērtīgs
- Siļķes ir vienas no taukiem bagātākajām zivīm, tās satur augstvērtīgās taukskābes omega-3, kas noderīgas sirds, asinsvadu un locītavu veselībai. Tajās lielā daudzumā ir D vitamīns, kas nepieciešams kauliem un aknu darbībai, selēns, kas ir dabisks antioksidants. Siļķēs netrūkst arī citu vērtīgu uzturvielu un vitamīnu, šīs zivis viegli asimilējas organismā.
- Sālīta siļķe satur 261 kaloriju, cepta – tikpat, kūpināta 218, bet marinēta – 155 kalorijas.
Kā izvēlēties
Jāpievērš uzmanība žaunām (tām jābūt tumšsarkanā krāsā un elastīgām) un acīm (jābūt tīrām un sarkanām). Zivs ķermenim jābūt bez plaisām, griezumiem un laukumiem rūsas krāsā.
Kā glabāt
Gaismas, gaisa un mitruma ietekmē siļķes tauki iegūst sasmakušu garšu, tāpēc zivis jāglabā tumšā un aukstā vietā. Siļķi var arī sasaldēt – notīra, sagriež nelielos gabaliņos, ieliek hermētiskā kārbā un ievieto saldētavā.
Marinētu siļķu rolmopši
• mazsālītas siļķes
Marinādei:
• 1 l ūdens
• 1–2 sīpoli
• 3 ēdamkarotes etiķa esences
• 2 ēdamkarotes cukura
• 1 ēdamkarote sāls
• 4 melnie pipari
• 4 smaržīgie pipari
• 2 lauru lapas
• krustnagliņas
Mazsālītas siļķes izķidā, novelk ādu, izņem asakas un sadala filejās.
Pagatavo marinādi: verdošā ūdenī liek sāli, cukuru, garšvielas, pievieno sagrieztus sīpolus un mazliet pavāra (ne ilgi – līdz sīpoli zaudē kraukšķīgumu). Beigās marinādei pielej etiķa esenci.
Siļķu filejas satin veltnītī, sasprauž ar krustnagliņu. Vidū var ietīt mazu pipargurķīti, olīvu, citrona šķēlīti vai vārītas bietes gabaliņu.
Veltnīšus kārto traukā, pārlej atdzesētu marinādi tā, lai būtu pilnībā apsegti, atstāj uz diennakti, lai ievelkas.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, biezpienu un skābo krējumu.
Viena ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdamkarotēm 9% galda etiķa.