Svinību reizē mēs parasti ceļam galdā cepeti, sautētus kāpostus, cepam pīrāgus un kārtīgu torti. Sagaidot Latvijas valsts dzimšanas dienu, varam godināt senču piemiņu, gatavojot vienkāršus un sātīgus ēdienus, – tādus, kādus ēda vecāki, vecvecāki un vēl senākas paaudzes.
Ēdienus gatavoja Bauskas novada atpūtas kompleksa Miķelis restorāna šefpavārs Inesis Horitončuks. “Latvieši ir spēcīga tauta, tāpēc svētku galdā jāceļ arī gaļas ēdieni,” pārliecināts meistarīgais pavārs.
Latviešu tautas zupa
- 1 kg skābētu kāpostu
- 1 kg kakla karbonādes
- mazi kartupelīši ar mizu
- skābais krējums
Katlā ielej pusotra litra ūdens, uzvāra un tikai tad liek gabalos sagrieztu kakla karbonādi, lauru lapas, melno piparu graudus, nedaudz sāls. Vāra, līdz gaļa mīksta. To izņem no katla, bet vārīties liek skābētos kāpostus. Kad tie sasnieguši stadiju, kad ir labi sakožami, bet mazliet kraukšķīgi, zupai pievieno saplucinātus gaļas gabaliņus.Ja skābētie kāposti gadījušies ļoti skābi, tiem pārlej nedaudz šķidruma un sutina, ik pa laikam pievienojot vēl ūdeni.
Zupu pasniedz ar atsevišķi uzvārītiem un apceptiem kartupeļiem un skābo krējumu.
Virumā iemet arī pa kādai dzērvenītei.
Grūbu mūris ar cauraudzīša birumu
- 150-200 g grūbu
- 100 g cūkas cauraudzīša
- 1 sīpols
- sviests
- sāls
- pipari
- olīveļļa
- dārzeņu buljons
Grūbas vairākkārt skalo aukstā ūdenī, kamēr ūdens ir dzidrs. Pēc tam 3-4 stundas mērcē, līdz grūbas kārtīgi piebriedušas. Nolej ūdeni un grūbas liek katlā. Pievieno nedaudz sviesta un, pakāpeniski pievienojot dārzeņu buljonu (to vāra no burkāniem, seleriju kātiem, sīpoliem, ķiplokiem), grūbas sautē. Kad šķidrums novārījies, pieber nedaudz sāls, un – grūbas ir gatavas.
Sīpolu sagriež un vispirms bez taukvielām mazliet aptvaicē uz sakarsētas pannas (tad sīpols būs sulīgāks un aromātiskāks), pievieno sviestu, cauraudzīti, uzkaisa nedaudz sāls un piparu un uz lēnas uguns cep. Bietes vāra, kamēr mīkstas. Atdzesē, nomizo, sagriež kubiņos. Uzslaka nedaudz olīveļļas, uzbārsta sāli un smalki sagrieztus maurlociņus.
Rupjmaizes spēka kraukšķis ar biezpiena krēmu
- 300 ml 35% saldā krējuma
- 200 g 9% biezpiena
- 350-400 g zemeņu
- 5=6 tējkarotes pūdercukura
- jāņogas,kazenes
- rudzu maize
- cukurs
- naža gals vaniļas cukura
Saldajam krējumam pievieno cukuru, vaniļas cukuru un kuļ. Kad masa gandrīz saputota, pievieno biezpienu un turpina kult, līdz iegūta viendabīga konsistence. Liek ledusskapī, lai garšas savelkas.
No svaigām zemenēm gatavo ogu mērci – sablendē kopā ar pūdercukuru. Lai būtu mērces konsistence, var pievienot nedaudz vārīta ūdens.Rudzu maizi sagriež ļoti plānās šķēlēs un cepeškrāsnī uz pannas apgrauzdē 180 grādos 8-0 minūtes. Desertu kārto traukā, rotā ar jāņogām un kazenēm.