Nopirku veikalā pienu, visu neizlietoju, tāpēc atlikušo gribēju saraudzēt. Diemžēl tas neizdevās. Kas vainas pienam? Jautā Mudīte Salaspilī.

Reklāma

Rūgušpiens no veikalā pirkta pasterizēta piena tiešām nesanāk, apstiprina Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore Inga Ciproviča. 

“Ražošanas procesā pienu apstrādā vismaz 72 grādu vai pat augstākā temperatūrā, lai nodrošinātu nekaitīgu produktu patērētājam. Šādā temperatūrā tiek maksimāli samazināts baktēriju skaits, inaktivētas arī pienskābās baktērijas, kas veicina piena skābšanu. Ja šo baktēriju nav, skābšana nenotiek.”

Pasterizētu vai citādi termiski apstrādātu pienu turot istabas temperatūrā, tas lēnām sabiezē, var kļūt staipīgs, rodas nepatīkama smarža. 

Tas ir pienā palikušo mikroorganismu darbības rezultāts. Šo masu nekādā gadījumā nedrīkst lietot uzturā!

Ja ir vēlēšanās no pasterizēta piena iegūt rūgušpienu, tam jāpievieno karote skābā krējuma, kefīra vai kāda cita (nesalda!) skābpiena dzēriena, jāsamaisa un jāatstāj siltā vietā uz 10 vai vairāk stundām.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.