Brauniju var uzglabāt cieši noslēgtā, saldēšanai piemērotā traukā saldētavā 3 mēnešus.

Reklāma

Lielāko daļu no uzturvērtības šeit veido tauki, bet tie gandrīz visi (izņemot olu) ir augu tauki – rieksti, kakao.


Sastāvdaļas 25 gab.4x4cm

  • 2 vidējas vārītas bietes (225 g)
  • 80 g mandeļu milti
  • 3 ēdamkarotes kakao
  • 0,5 tējk. cepamā pulvera
  • 150 g tumšās šokolādes
  • 60 g kokosriekstu eļļas
  • 100 g brūnā cukura (vai vairāk, ja gribas saldāku)
  • 2 olas
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura


Pagatavošana

1. Bietes nomizo un sarīvē uz smalkās rīves vai sablendē. Labāk rīvēt, lai ir struktūra.


2. Bļodā samaisa miltus, kakao un cepamo pulveri.


3. Ūdens peldē izkausē šokolādi.


4. Citā bļodā samaisa kokosriekstu eļļu ar cukuru. Pievieno sasmalcinātās bietes, izkausēto šokolādi, vaniļas cukuru. Visu kārtīgi izmaisa.


5. Miltu-kakao maisījumu pamazām pievieno biešu-šokolādes masai. Izmaisa līdz viendabīgai konsistencei.


6. Uzkarsē krāsni līdz 180 °C. Cepamtraukā ieklāj cepamo papīru un lej tajā mīklu (ja nav forma ar izņemamo dibenu). Izlīdzina. Cep krāsnī 35–40 minūtes, atkarībā no tā, cik mitru vai sausu brauniju vēlas. Man garšo tāds mitrāks, tāpēc cepu 30 minūtes 2 cm augstā formiņā ar izņemamu apakšu.


7. Kad braunijs izcepies līdz vēlamajam mitruma līmenim, ņem to ārā no krāsns un pirms griešanas atdzesē. Ja vēlas vēl saldāku, pārkaisa brauniju ar pūdercukuru.


Padoms


  • Var pievienot sasmalcinātus valriekstus vai mandeļu skaidiņas.

  • Mandeļu miltus var aizstāt ar speltas kviešu pilngraudu miltiem (lētāk) – 100 g.
  • Olas var aizstāt ar 3 ēdamkarotēm maltu linsēklu un 9 ēdamkarotēm ūdens.
  • Kokosriekstu eļļas vietā var izmantot jebkuru citu eļļu, piemēram, vīnogu kauliņu eļļu.
  • Var pievienot arī mandeļu skaidiņas.

Viena braunija uzturvērtība: OB-1; T-5; OH-8; kcal-96

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.