“Vasarā jāizmanto viss labais, ko daba mums dod, arī ogas. Šajā gadalaikā daudziem gribas baudīt kaut ko vieglāku, tāpēc iesaku gaisīgas un ogām bagātas kūkas,” teic konditore, zīmola "RūtasTūtasKūkas" īpašniece Rūta Strautniece.
“Ziemai jau netrūkst savu kūku, ir virkne, kas piestāv tieši tai. Gadalaiku maiņa mums ļauj ziemā sailgoties pēc vasaras kūkām, un otrādi,” tā Rūta, piedāvājot aveņu kūkas recepti.
Sastāvdaļas
Smilšu mīklas pamatnei:
- 300 g kviešu miltu
- 100 g cukura
- 200 g sviesta
- šķipsniņa sāls
Pildījumam:
- 250 g saldā krējuma
- 200 g baltās šokolādes
- 4 olu dzeltenumi
- 50 g piena
- avenes
Pagatavošana
Vidēja izmēra bļodā liek visas smilšu mīklas sastāvdaļas (sviestam jābūt mīkstam!) un mīca, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad mīklu vienmērīgi izlīdzina kūku cepamajā formā (24 cm diametrā), izveidojot aptuveni 2,5–3 cm augstas maliņas. Kūkas pamatni cep cepeškrāsnī 180 ºC aptuveni 20 minūtes.
Tikmēr gatavo pildījumu. Katliņā ielej saldo krējumu un pienu un karsē.
Kad sāk vārīties, pievieno balto šokolādi un maisa, līdz izkūst. Tad liek klāt olu dzeltenumus un visu kārtīgi samaisa.
Pa šo laiku smilšu mīklas pamatne būs izcepusies. To izņem no cepeškrāsns, bagātīgi noklāj ar avenēm, pārlej ar kūkas pildījumu un cep 160 ºC 30 minūtes. Izcepto kūku atdzesē un tikai tad izņem no cepamās formas. Var rotāt ar avenēm.