Jau ilgāku laiku viena un divu centu monētas, kas pēc inkasācijas nokļūst Latvijas Bankā (LB), tiek laistas atpakaļ apritē tikai daļējā apjomā. Lai vēl vairāk varētu izņemt šo nominālu monētas no tirgus, būtu nepieciešams veidot arī cenas veikalos tā, lai bez mazo nominālu monētām varētu iztikt.

Reklāma

Tieši tādēļ pašlaik norit darbs pie Latvijas Bankas izstrādāta likumprojekta par Maksājumu skaidrā naudā gala summas noapaļošanu. Pasākumus sīknaudas aprites samazināšanai, ieviešot pirkuma gala summas noapaļošanu, ir veikušas jau vairākas eirozonas valstis.

Uzreiz jāteic, ka viena un divu centu monētu īpatsvara samazināšana apritē nenozīmētu to aizliegšanu. Eiro monētu nominālu sadalījumu nosaka Eiropas Komisija, līdz ar to – lai pavisam atteiktos no tām, būtu nepieciešams kopīgs eirozonas valstu lēmums. Attiecīgi – 

arī pēc tam, kad būs pieņemts likums par maksājuma gala summas noapaļošanu, iedzīvotāji varēs turpināt izmantot norēķinos viena un divu centu monētas neierobežoti ilgu laiku.

Top aizvien nevērtīgākas

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns norāda, ka viena un divu centu monētu vērtība kopš eiro ieviešanas būtiski samazinājusies. Turklāt liels skaits šo monētu nemaz neatgriežas apgrozībā, ko lieliski ilustrē arī Latvijas Bankas sniegtais statistikas piemērs, proti – gada laikā no emitētajām monētām Latvijā apritē neatgriežas 80,6% viena centa monētu un 69,3% divu centu monētu. "Liels skaits monētu nozīmē papildu rūpes iedzīvotājiem un izmaksas uzņēmējiem, maksājot par monētu apstrādi," vērtē Silakalns. "Mazās monētas apgrūtina pārdevēju darbu, turklāt veikaliem un naudas apstrādātājiem tās ir papildu loģistikas izmaksas, bet centrālajai bankai – papildu kalšanas izmaksas." Viņš arī skaidro, ka 

viena centa monētas nokalšana maksā vairāk par šīs monētas nominālvērtību, savukārt divu centu monētu ražošanas izmaksas praktiski sasniedz to nominālvērtību.

Latvijas Bankas pārstāvis norāda, ka monētu izņemšana no apgrozības ļautu ierobežot arī ietekmi uz klimatu un apkārtējo vidi. Viņš atsaucas uz LB rīcībā esošiem pētījumiem, ka monētu ražošana, transportēšana, izplatīšana, izmantošana un pārstrāde gada laikā globāli radot siltumnīcefekta gāzu emisiju, kas ekvivalenta 2,1 miljonam tonnu CO2. Lielākā ietekme uz klimatu esot saistīta ar monētu ražošanā nepieciešamo metālu ieguvi.

Izaicinājums – cenu noapaļošana

Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs pauž viedokli, ka atteikšanās no viena un divu centu monētām būtu efektīva, ja tiktu pieņemts lēmums par atteikšanos no šīm monētām visā eirozonā, kam tad būtu jābūt Latvijas Bankas iniciatīvai Eiropas Bankai.

Pēc H. Danusēviča domām, noapaļojot gala summu, zaudētājs būs pircējs, bet savukārt pārdevēja izdevumi būs kases sistēmas pielāgošana un sertificēšana jaunajai sistēmai, kā arī uzņēmumu grāmatvedības sistēmu izmaiņas un summu uzskaitījums, tā, lai precīzi atainotu preces cenu. 

H. Danusēvičs arī domā, ka gadījumā, ja likums tiks ieviests, ir gaidāms būtisks cenu pieaugums.

Savukārt LB preses sekretārs sola, ka darbs pie likumprojekta turpināsies, līdz tiks atrasts risinājums, kurš būs labvēlīgs uzņēmējiem un arī atvieglos kases iekārtu sertifikāciju. Pēc viņa teiktā, jau pašlaik par šīm likumprojekta niansēm notiekot konstruktīvas sarunas ar Finanšu ministriju un VID, par ko ministrijā "Latvijas Avīzei" gan neizdevās gūt apstiprinājumu.

Ja mājās iekrājušās eiro monētas…

  • Latvijas Banka aicina izmantot LB pašapkalpošanās iekārtas monētu iemaksai, saņemot iemaksāto monētu vērtību savā bankas kontā.
  • LB pašapkalpošanās iekārta monētu iemaksai atrodas LB telpās Pārdaugavā, Bezdelīgu ielā 3.
  • Klientam, kas vēlas izmantot pašapkalpošanās iekārtu monētu iemaksai, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.
  • Lai izmantotu LB pašapkalpošanās iekārtu monētu iemaksai, iepriekš nepieciešams reģistrēt savu bankas kontu un rekvizītus. To var izdarīt:

* vietnē "siknauda.bank.lv";

* uz vietas Latvijas Bankā klientiem pieejamā datorā.

  • LB statistika liecina, ka iedzīvotāji iemaksā pašapkalpošanās iekārtā aptuveni tonnu monētu nedēļā.

Kur paliek sīknauda?

  • Kopš šā gada sākuma LB ir apmainīti 8,7 miljoni gabalu jeb 37 tonnas dažādu nominālu monētu, no tām 11,3 tonnas bijušas viena un divu centu monētas.
  • Visas monētas, t. sk. Latvijas Bankā apmainītās monētas, tiek tālāk izmantotas un pārkaltas citu nominālu monētās.
  • Latvijas Banka pēc eiro ieviešanas nav kalusi mazā nomināla eiro monētas, tomēr tās iemainītas pret citiem nomināliem no tām eirozonas valstīm, kurās jau pieņemti lēmumi par mazā nomināla monētu īpatsvara samazināšanu.
  • Arī Lietuvā un Igaunijā noris diskusijas, lai samazinātu 1 un 2 centu monētu daudzumu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.