Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Viesturs Zeps ceturtdien, 19. oktobrī, sasauks komitejas ārkārtas sēdi, lai deputāti varētu vērtēt, cik pamatots ir SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" ("RNP") lēmums palielināt māju pārvaldīšanas maksu.

Reklāma

Zeps pauda izbrīnu par šādu "RNP" soli, jo par pakalpojumu maksas palielināšanu nebija informēts. Viņš sagaida no uzņēmuma konkrētu plānu, ko iedzīvotāji iegūs no šīs maksas palielināšanas, vai samazināsies iedzīvotāju neapmierinātība, tiks izrakstīti precīzāki rēķini, tiks izstrādāti plāni attiecībā uz ēku siltināšanu u. c. 

Politiķis uzskata, ka pašvaldībai ar tās uzņēmumiem nevajadzētu būt tai, kas turpina kurināt inflācijas ugunsgrēku ar saviem lēmumiem.

"RNP" no nākamā gada plāno paaugstināt maksu par ēku pārvaldīšanu. Uzņēmums informē, ka, individuāli aprēķinot pārvaldīšanas maksas, 71,4% dzīvokļu īpašnieku – pārsvarā lielajās mājās – pārvaldīšanas maksa pieaugtu vidēji par 8 centiem par kvadrātmetru, 21,9% dzīvokļu īpašnieku – pārsvarā vidēja izmēra ēkās – pārvaldīšanas maksa pieaugs vidēji par 10 centiem par kvadrātmetru, bet 4,3% dzīvokļu īpašnieku – neliela izmēra ēkās – maksa pieaugs vidēji par 21 centu par kvadrātmetru. 2,4% dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanas maksa paliktu nemainīga vai samazinātos.

Izmaiņas pārvaldīšanas maksā esot saistāmas galvenokārt ar būtiski pieaugušām darbaspēka izmaksām, apstākli, ka ir jaunas, valsts noteiktas pārvaldīšanas darbības energoefektivitātes jomā, kas saistošas visiem pārvaldniekiem, kā arī saistībā ar izmaksu pieaugumu būvniecībā. Pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai esot nepieciešama arī darbinieku kvalifikācijas paaugstināšana. 

Kā uzskata uzņēmumā, atalgojuma pieaugumu atsevišķām darbinieku grupām atlikt vairs neesot iespējams. 

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem darbaspēka izmaksas Latvijā augušas par vairāk nekā 40% pēdējo gadu laikā. Algu kāpums galvenokārt plānots inženieriem, tehniskajiem darbiniekiem, namu pārziņiem un sētniekiem.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" ir 100% Rīgas domei piederošs uzņēmums. Tā pārvaldīšanā ir vairāk nekā 3800 dzīvojamo māju un būvju. Uzņēmums 2022. gadā strādāja ar 61,973 miljonu eiro apgrozījumu, peļņa bija 4,535 miljoni eiro.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.