Gaidot Eiroparlamenta vēlēšanas, deputātu kandidāti tikuši skatīti caur zaļdomāšanas prizmu. Jāteic – rezultāts varētu būt iedvesmojošāks.

Reklāma

Tikmēr rīcības cilvēki turpina cīnīties par to, lai Rīgā būtu vairāk dabisku pļavu, bet “Natura 2000” šoreiz aicina svinēt – priecāties par dabas skaistumu aizsargājamajās teritorijās un to iemūžināt attēlos.

Rīgā turpinās veidot pilsētas pļavas

Rīgas dome sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu (LDF) un apkaimju biedrībām jau ceturto gadu kopīgi veido pilsētas pļavas – savvaļas augu oāzes dabas daudzveidības saglabāšanai. Šogad pļavas tiks veidotas septiņās jaunās vietās – Grīziņkalna parkā, Lucavsalā, Juglā pie Umurgas ielas, pretī 2023. gadā izveidotajai Strazdupītes pļavai, teritorijā pie Lielvārdes un Dzelzavas ielas krustojuma, teritorijā pie Mirdzas Ķempes ielas, kā arī pie Rumbulas un Velnezera peldvietām. Visas pilsētas pļavas redzamas interaktīvajā kartē: “https://bit.ly/Pilsetasplavukarte”.

Līdz maija beigām visās pilsētas pļavās notiks agrā pļaušana. 

Tas nepieciešams, lai ierobežotu nevēlamas ekspansīvās sugas – kamolzāli, vārpatu, aireni. Tāpat agrā pļaušana palīdz novājināt invazīvās sugas – Kanādas zeltslotiņu, daudzlapu lupīnu un citas. Šie augi izaug pirmie, tāpēc agrā pļaušana ir viens no veidiem to ierobežošanai. Pilsētas pļavās iepriekšējās sezonās iesētie pļavu augi attīstās lēnāk, tie ir sīkāki, un sagaidāms, ka pļaušana tos maz ietekmēs.

Aicina piedalīties fotokonkursā

Dabas aizsardzības pārvalde, atzīmējot 20. gadadienu, kopš Latvija pievienojās Eiropas Savienības īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklam “Natura 2000”, aicina iepazīt dabas dižvietas – gan tiešsaistē, gan apmeklējot tās, kā arī fiksēt fotomirkļos un piedalīties konkursā. Fotokonkursā "”Natura 2000” – Latvijas dabas dižvietas" var piedalīties ikviens, iesniedzot vismaz vienu fotogrāfiju. 

Labākās aizsargājamo teritoriju bildes tiks izmantotas “Natura 2000” grāmatžurnāla izveidē, kā arī īpašā sienas kalendārā 2025. gadam. 

Papildu informācija par fotokonkursu pieejama vietnes “www.tiekamiesdaba.lv” sadaļā “Kampaņa “Natura 2000” – Latvijas dabas dižvietas””. Vietnē ir apkopota arī informācija par tām “Natura 2000” teritorijām Latvijā, kurās izveidota dabas tūrisma infrastruktūra un kuras ir ērti pieejamas apmeklējumam un dabas vērtību iepazīšanai.

Eiroparlamenta kandidāti – caur zaļo lupu

“Zaļais barometrs” novērtējis Eiropas Parlamenta kandidātu piedāvājumu un sniegumu klimata, dabas un vides politikā. Un kopsavilkums ir skarbs – lielākā daļa no Latvijas politiskajām partijām ievēlēšanas gadījumā nesniegs būtisku ieguldījumu vides ilgtspējas politikas stiprināšanā Eiropas Savienības līmenī, proti, nav sagaidāms, ka šīs partijas rūpēsies par klimata pārmaiņu ierobežošanu, dabas daudzveidības saglabāšanu un vides piesārņojuma mazināšanu.

“Zaļais barometrs” skalā no nulles līdz desmit vērtēja deviņas politiskās partijas, kurām saskaņā ar pavasara mēnešu sabiedriskās domas aptaujām ir visreālākās iespējas iekļūt Eiropas Parlamentā – Nacionālo apvienību (NA), “Saskaņu”, “Jauno vienotību” (“JV”), “Progresīvos”, “Latvija Pirmajā vietā” (“LPV”), “Stabilitātei”, “Latvijas attīstībai” (“LA”), Apvienoto sarakstu (AS) un Zaļo zemnieku savienību (ZZS). Partijas tika vērtētas pēc to snieguma pašreizējā Eiropas Parlamenta sasaukumā, kā arī pēc to priekšvēlēšanu programmām. 

Visoptimistiskākās prognozes “Zaļais barometrs” saista ar partijām “Progresīvie” un “Latvijas attīstībai”. 

“Progresīvie kā Eiropas Zaļās partijas biedri būs visaktīvākie klimata, dabas un vides politikas virzītāji Eiropas Parlamentā. “Latvijas attīstībai” kā “Renew Europe” partiju grupas biedri, sagaidāms, arī sniegs mēreni pozitīvu atbalstu vides ilgtspējas jautājumos,” teikts vērtējumā.

Iniciatīva “Zaļais barometrs” apvieno Latvijas Dabas fondu, Latvijas Ornitoloģijas biedrību, Pasaules Dabas fondu, biedrību “Zaļā brīvība” un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju.

Publikācija sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu. Par publikācijas saturu atbild AS "Latvijas Mediji".

 Latvijas Vides aizsardzības fonds.
"Zaļā Latvija".